Фантастичният Тед Чанг

Един от най-нестандартните автори в съвременната фантастика вече e преведен на български език

Книга: Тед Чанг - "Историята на твоя живот и други разкази"

Цена: 22 лв.

Издателство: "Колибри"

"Целите ни може да са безкористни, но това не ги прави мъдри. Дали хората наистина са избрали верния път, като са решили да започнат да живеят далече от пръстта, от която са направени", пита Тед Чанг във "Вавилонската кула" от 1990 г., една от първите му публикувани и награждавани истории.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Книга: Тед Чанг - "Историята на твоя живот и други разкази"

Цена: 22 лв.

Издателство: "Колибри"

"Целите ни може да са безкористни, но това не ги прави мъдри. Дали хората наистина са избрали верния път, като са решили да започнат да живеят далече от пръстта, от която са направени", пита Тед Чанг във "Вавилонската кула" от 1990 г., една от първите му публикувани и награждавани истории.

По-рано през юли излезе сборникът "Историята на твоя живот и други разкази", с който прозата на американския автор Тед Чанг, често описван като един от най-основополагащите автори на съвременната фантастика, най-сетне официално влиза в първи контакт с българския читател. Едноименният разказ е и този, с който Чанг е най-добре познат на широката аудитория - "Историята на твоя живот", адаптиран от режисьора Денис Вилньов във филма Arrival ("Първи контакт") с Ейми Адамс.

Чанг е роден през 1967 г. в Ню Йорк в семейство от китайски произход, емигрирало по време на гражданската война в Китай през втората половина на 40-те години. Започва да публикува в самото начало на 90-те години и оттогава популярността му сред читателите непрекъснато расте въпреки малкото му публикувани разкази и повести, обединени в едва два сборника, от 2002 и 2019 г. Настоящото издание събира осем от осемнадесетте му истории, както и бележки на автора по създаването им.

В разказите си Чанг се опитва да разбере ситуацията, в която човекът се е поставил сам: "Колкото до днешната ни културологична връзка с технологията, мисля, че най-голямата промяна е навлизането на социалните мрежи. Предоставили сме телевизионно шоу на всеки индивид и все още се опитваме да разберем последствията от това", казва Чанг пред GQ през 2019 г. "Големият проблем е, че няма никаква регулация, не знаем до каква степен това е улеснение или бъг в системата ни."

Според Александър Попов, редактор на дългогодишното онлайн списание за фантастика ShadowDance, прозата на Тед Чанг съчетава някои от най-хубавите черти на класическата научна фантастика с фино усещане за въпросите, които вълнуват човека днес. "Той винаги задълбочено вниква в научната материя, от която изприда разказите и повестите си. Използвам глагола "изприда", защото неговото писане наистина е майсторско. Всяка фраза е внимателно обмислена и има важна роля, така че хем науката да оживее по един вълнуващ и достъпен начин и да бъде интересна сама по себе си, хем да отвори пространство за интелектуално откривателство, което е по-необятно от чисто научното познание в един много човешки план."

Попов и преводачът на разказите Владимир Полеганов преподават курс по научна фантастика в Софийския университет и шеста поредна година обсъждат със студентите "Историята на твоя живот". "Всеки път откриваме нови дълбочини в нея. Нищо чудно, че Чанг публикува толкова рядко, чакането напълно си заслужава." Последното есе на Чанг, провокативно озаглавено It's 2059, and the Rich Kids are Still Winning, излезе в New York Times преди три години.

За Полеганов е изключително важно, че във време, в което романът доминира книжния пазар, а жанровата литература често прераства в безкрайни поредици, Чанг остава отдаден на повестта и разказа. "Доказателство, че независимо колко голяма е идеята или колко дълбок е философският въпрос в сърцето на разказа, добрият писател може да намери място за тях и на съвсем малка територия."

В историите му ежедневното винаги е на крачка от вечното и новото. "Чанг обитава пространство, където научната фантастика на Азимов се среща с погледа на Борхес", казва преводачът. Според него писателят създава истории, чиито завои и обрати човек не може да предвиди, защото Чанг работи с централния за поезията и фантастиката инструмент на усещането за чудо. "Постоянна негова тема е разширяването на света и предизвикателствата пред човешкото познание, които следват от това. Друга тема, която е видима в поне две от произведенията в сборника, е езикът - неговите граници и възможности."

За Полеганов има и още причини Чанг да е централно име във фантастиката през последните 30 години - комбинацията от ясен и стегнат език и големи идеи. "Икономичността на езика, наситеността на идеите и яркостта на образите са едновременно предизвикателство и удоволствие за преводача. За читателя, надявам се, ще е само второто."

Все още няма коментари
Нов коментар