Новият брой: Накъде след вота
Close

"Маргаритка" – модерният глас на българското съдържание за деца

Как изкуството за деца може да проговори на български, да развива умения и да е устойчиво

Яна Липованска и Виктория Величкова
Яна Липованска и Виктория Величкова
Яна Липованска и Виктория Величкова    ©  Красена Ангелова
Яна Липованска и Виктория Величкова    ©  Красена Ангелова
Темата накратко
 • Яна Липованска и Виктория Величкова издават съвременни аранжименти на любими детски песни
 • Как детски видеа на български, песни, книги и кукли се превръщат в устойчив социален бизнес?
 • Децата се възпитават да ценят качествената музика и анимация от най-крехка възраст


Благодарим Ви, че чететете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
 • Яна Липованска и Виктория Величкова издават съвременни аранжименти на любими детски песни
 • Как детски видеа на български, песни, книги и кукли се превръщат в устойчив социален бизнес?
 • Децата се възпитават да ценят качествената музика и анимация от най-крехка възраст

Публиката скача, вика, танцува, енергията и еуфорията са заразяващи. Всички пеят заедно с артистите на сцената, вдигат се ръце. Единствената разлика с рок концерт e, че ако изпълнителите решат да направят crowd surfing, най-вероятно ще се строполят на земята. Защото феновете тук са с ръст около метър, на възраст от две до шест години, а на подиума се мъдрят големи кукли на бухал, цвете, двете геройчета, които всички деца в публиката познават - рижото момче Биби и момичето със забавните лилави опашки Мими от клиповете на "Маргаритка". Гласът на самата маргаритка може да ви звучи също много познато, защото това е певицата Вики Величкова от група "Мастило". Преди шест години тя и Яна Липованска, която идва от света на телевизионните продукции, осъзнават една огромна липса - качествена музика и видео за най-малките.

Тогава съпругът на Яна, композиторът Краси Тодоров (виждали сме го на пианото и синтезаторите в група Jeremy?) подготвя нови аранжименти на класическите детски песнички "Зайченцето бяло", "Мама ми купи днес", "Зеленчуци, който не яде" и други. "Имахме шанса да разговаряме със самата Леда Милева, авторката на "Зайченцето бяло", преди да почине, и да й покажем видеото", казва Яна. Вики допълва, че това е първата анимация, която любимата на поколения българи песен има от създаването й преди седемдесет години (освен част от музикалния филм "Песенно албумче", който обаче не се намира никъде, освен ако БНТ не решат да го излъчат).

Новият аранжимент я превръща и в истински денс хит. Оригиналният, на Петър Ступел, е по-бавен. За всички песни създателките на "Маргаритка" уговорят правата с наследниците на авторите, което се оказва не особено лесно начинание. "Поканихме наши приятели музиканти: Белослава, Графа, Михаела Филева, Орлин Павлов, Любо Киров, Мая Бежанска и много други, и те съвсем доброволно, без заплащане се запалиха по нашата кауза да създадем качествена музика за деца", казва Вики. Във всички записи участват и детска вокална група "Шоколадче" от Лом.

Колкото и качествени аудиозаписи да се получат, съвременните деца трудно ще бъдат привлечени, ако те нямат красиви и атрактивни видеоклипове. "Покрай сина ни Сава, който вече е на девет години, се нагледахме на всякакви набързо скалъпени видеа от аматьори в Youtube", обяснява Яна. Не само според тях двете няма качествено видеосъдържание за деца на български език. Дори там, където частни потребители са качили плочи с детски песни, те са илюстрирани със снимки, любителски направени видеа с често грозни картинки или просто някакви презентации тип Power point. Именно заради американските и други чуждоезични по-красиви детски филмчета вече има немалко куриозни случаи на деца, израснали пред телевизора или оставени да си скролват сами в YouTube, които проговарят на английски, а не на български. Или въобще проговарят по-късно, научават първо английската азбука и започват да броят първо на английски. Има подобни описани случаи в книгата "Умно бебе. Пътеводител за ранното детско развитие" на Ива Александрова. "А и децата се припознават само в чуждестранни персонажи, за нас е важно да създадем български", казват Яна Липованска и Вики Величкова.

Детски психолог ги консултира за видеата: движенията на персонажите да са по-бавни, кои са подходящите цветове и други детайли. Яна използва познанствата си от телевизионните среди и с помощта на илюстраторката Веселка Велинова създават вече любимите на българските деца герои Мими, Биби и Маргаритка. Прототип на момченцето Биби е синът й Сава, къдрокос като самата Яна, която, докато разговаряме, събира погледите на околните с рижите си къдрици. Прототипът на Мими е Алина Данчева, дъщерята на китариста от "Мастило". И двете анимирани геройчета са с големи кафяви очи (по песента на Вики и "Мастило").

Името на проекта "Маргаритка" идва от голямата дъщеря на Вики, която се ражда точно когато започват. Алина и Сава озвучават героите и забавата е голяма, за тях всичко е игра и често се налага да презаписват отначало - "гласовете им вече се променят, защото пораснаха заедно с целия проект, и може би ще търсим по-малки деца", казва Яна. Въпреки трудния процес по озвучаването звънливите детски гласчета дават незаменима емоция. Както и гласът на самата Вики - "още не мога да повярвам, че песента ми "Песен за цифрите" е гледана над 14 милионa пъти, повече от която и да е друга моя песен с "Мастило". Тя признава, че дори се е стреснала - "аз съм с аналогова душа, тези цифри ме заливат и ми идват в повече".

С "Маргаритка" участват в конкурс Reach For Change "Промяната" като социални предприемачи и стигат до финалния кръг. "В България съществува грешното разбиране, че няма нужда да се полагат усилия за малките деца, че каквото и да им дадат, те все ще го харесат", казва Яна. Според тях вкус към добрата музика, стилистика и илюстрация се възпитава от най-крехка възраст, затова и се стараят максимално.

Каналът им в YouTube има над сто милиона гледания и това е само едно от измеренията на успеха. Куклените шоутата с караоке се разпродават за нула време, както и дисковете с музика, книгите, куклите. "Децата не лъжат дали нещо им харесва или не", категорична е Яна.

Следва втори диск с детски песни, този път аранжиментите са на Виктор Стоянов, Десислав Данчев, Александър Васев, а към предишните музиканти се присъединяват и Нина Николина, Стефан Вълдобрев, Свилен Ноев, Дичо и други. Изграждат и музикална детска площадка в парка "Гео Милев", която даряват на община "Слатина". "За съжаление в момента общината не я поддържа", казват Яна и Вики. Откриването на площадката преди години е един от първите концерти на "Маргаритка", очаквали са не повече от четиристотин души, а идват над четири хиляди.

Истински пробив успяват да направят, когато получават финансова подкрепа от социалната инициатива "Приказки без край" на GlaxoSmithKline. Записват цяла поредица от клипове за полезните навици: "Ето как се къпем", "Ето как си мием зъбите", "Ето как се обличаме", "Ето как казваме извинявай" и пр. "Ние, родителите, звучим като някаква радиоточка на децата, постоянно им повтаряме - облечи се, измий се, но те не ни чуват. Обаче се припознават в геройчетата от видеата и си казват: щом Биби може да се облече сам, значи и аз мога", обяснява Яна.

Благодарение на това партньорство "Маргаритка" се превръща в устойчив социален бизнес и правят турне из България. Посещават детски болници из цялата страна и успяват да зарадват болните деца с куклено представление с любимите им герои. Приходите от продажбата на всеки диск "Маргаритка" се инвестират в построяването на музикални детски площадки в дворовете на болниците. "Имахме много препятствия, управителите на болниците смятат, че трябва да се пази тишина, и ние имахме задачата да измислим дизайн на площадки, които хем да забавляват децата, хем да не ги разиграват твърде много и да вдигат шум", разказва Вики. Тя си признава, че след всяко посещение в детско отделение си тръгва плачейки, защото те си тръгват, но децата там остават да се борят с болестите.

Музикантката се надява повече компании да осъзнаят, че ако подкрепят социални инициативи, те стават разпознаваеми сред децата и родителите като приятели, а брандът им получава не просто популярност, но и доверие. "Тази конкретна корпорация, с която работихме, вече дори не оперира в България, пазарът тук им е малък и се изнесоха в Румъния, но си изградиха наистина позитивен имидж у нас."

Поредицата за полезните навици ги изстрелват в космоса - "от забавни се превърнахме и в полезни и спечелихме доверието на родителите". Самата маргаритка е героят символ с мъдрия успокояващ глас на наставника, който, освен че е приятел на децата, казва с прости думи къде е границата, какво е добро и лошо. "Такъв герой от моето детство е Педя човек - лакът брада с топлия глас на Слава Рачева, който никога няма да забравя. С нея заспивах с чувството, че всичко ще е наред", спомня си Вики.

Освен че имат идеални цели като възпитаване на добър вкус към музиката и визуалните изкуства, както и да доставят радост на децата, Вики и Яна имат амбицията да изградят устойчив социален бизнес, който се самоиздържа. Затова постоянно търсят алтернативни начини да се финансират - "последният ни спонсор са детските кексчета, но за да не натрапваме реклами или продуктово позициониране на децата, вмъкнахме в самата анимация маймунката от опаковките на кексчетата". Финансовите приходи им помагат да имат и повече качествено съдържание, а и да си създадат големите кукли маскоти.

С течение на времето от издателство "Сиела" им предлагат да превърнат историите от видеата на "Маргаритка" в поредица от детски книги. Авторът на текстовете е Илия Деведжиев, илюстраторка отново е Веселка Велинова. От една страна, Яна и Вики искат да помогнат на родителите да откъснат децата си от телефони и таблети, от друга, се опитват да подкрепят децата в различни житейски ситуации. От ходенето на детска градина до миенето на зъбките, подреждането на стаята, използването на учтиви думи.

"Лично аз купувах на сина си поредицата на Франклин, когато имах нужда в различни ситуации, освен това е голямо облекчение да можеш да се изразиш с повече думи, отколкото в едно видео", споделя Яна. Чудовището Акъдемие е сглобено от всички неприбрани играчки в книгата "Биби и Мими подреждат", а Олемаоядавидим гледа кой не слуша - "дъщерите ми все се чудят наблюдава ли ги Олемаоядавидим", казва Вики. Имената веднага извикват детски спомени от книгата на Валери Петров "В лунната стая" и Ахколко, Самоче и Некааз.

Караоке представления с Мъпет шоу си е трудоемка и скъпа инициатива за организиране. Успяват да наемат професионални водещи, актьори и, разбира се, музиканти, така че забавлението да е гарантирано и за родителите, и за децата. "Последния път освен познатите детски песни създадохме музикални интерпретации върху Rammstein и майки и бащи куфееха не по-малко от мъниците", казва Яна с доволна усмивка.

След разговора ни двете "маргаритки" Яна и Вики заминават за Царево, където прекарват цялото лято близко до морето, където трябва да мислят върху коледната си детска книга. Планират и следващ албум, който ще се казва "Полезните знания" - за посоките на света, частите на тялото, цветовете, буквите и др.

Всички новини и следващите си концерти обявяват на фейсбук страницата си: facebook.com/margaritka.bg

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  teob avatar :-|
  Теодоси Бялков
  • + 1

  Освен браво , какво друго ? Поздравления за усилията !

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал