Oodi за Хелзинки

Градската библиотека и няколко музея илюстрират философията на финландската столица за максимално отворена култура

Oodi, централната библиотека на Хелзинки
Oodi, централната библиотека на Хелзинки
Oodi, централната библиотека на Хелзинки
Oodi, централната библиотека на Хелзинки

За Хелзинки е лесно да се пишат оди, списъкът с челни позиции, които градът заема според различни световни класации е доста дълъг: лидер по отношение на равновесието между работа и личен живот (2021 г.), европейската столица с най-добра питейна вода, пети поред с най-чист въздух в света. В същото време Финландия е обявена за страна номер едно в света през 2021 г. по качество на живот. Най-мирната и стабилна държава глобално (2020 г.), втората най-равнопоставена страна в света по отношение на половете.

Една следобедна културна разходка във финландската столица дава добра представа за духа и ценностите, движещи това общество. (А и показва защо младата министър-председателка на Финландия има всички основания да танцува - бел.ред.)


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

За Хелзинки е лесно да се пишат оди, списъкът с челни позиции, които градът заема според различни световни класации е доста дълъг: лидер по отношение на равновесието между работа и личен живот (2021 г.), европейската столица с най-добра питейна вода, пети поред с най-чист въздух в света. В същото време Финландия е обявена за страна номер едно в света през 2021 г. по качество на живот. Най-мирната и стабилна държава глобално (2020 г.), втората най-равнопоставена страна в света по отношение на половете.

Една следобедна културна разходка във финландската столица дава добра представа за духа и ценностите, движещи това общество. (А и показва защо младата министър-председателка на Финландия има всички основания да танцува - бел.ред.)

Oodi, централната библиотека на Хелзинки, е безспорно най-внушителният съвременен силует в градската среда от откриването й на 5 декември 2018 г., ден преди 101-ата годишнина от обявяването на независимостта на Финландия от руската империя. Името е избрано сред постъпили от местни жители 1600 предложения, тъй като е кратко, почти еднакво на двата официални езика в страната, (Oodi на финландски и Ode на шведски) и съответно лесно за превод ("ода").

Едно от най-впечатляващите пространства вътре е напълно оборудвано професионално музикално студио. Oodi предлага също киносалон, професионални принтери и офиси за срещи и работа, шивашко ателие, фотостудио, зали за електронни игри, кухня за готварски курсове. По-голямата част от новите услуги и възможности са избрани след обществено допитване в търсене на по-приобщаващи и леснодостъпни начини за общуване и съвместен живот.

Това отговаря на цялостната философия на града (и съответно на Финландия като страна) за свободен достъп и отворена култура. Затова според авторите на Oodi от ALA Architects това е "библиотека от ново поколение, живо и функционално място за срещи, отворено за всички", включително и за туристи. В същото време сравнително малка част е посветена на книги във физически формат, около сто хиляди. Всеки получава достъп обаче до над три и половина милиона книги от дигиталния архив. Още с откриването си Oodi печели наградата за най-добра обществена библиотека в света за 2019 г., присъждана от Международната федерация на библиотечните асоциации (IFLA).

Библиотеката е част от по-голямото културно-артистично обществено пространство заедно с Helsinki Music Centre, Finlandia Hall, Sanoma House и Музея за модерно изкуствоKiasma. Изложбата ARS22, Living Encounters до 16 октомври показва произведения и инсталации на авангардни артисти, посветени, по думите на организаторите, на всекидневието и мечтите на отделни хора и общности и на връзката ни със света, природата и историята, духовността и технологиите.

В програмата е включена и операта-пърформънс от Литва Sun & Sea с фокус върху настоящата климатична криза и носител на наградата "Златен лъв" за най-добър павилион на Венецианското биенале през лятото на 2019 г. Действието се развива на изкуствен плаж, където плажуващите споделят истории и мисли, като пеят.

Сградата на пететажния музей, който отваря врати през 1998 г., е проектирана от американския архитект Стивън Хол. Размерите на пространствата са съобразени с пропорциите на човешкото тяло, като водещият ориентир е височината на нивото на очите от 165 см. "Не се интересувам как ще изглежда една сграда, когато бъде публикувана в списание. Вълнува ме какво ще е усещането да се разхождаш вътре и как ще участва в живота на града", казва Стивън Хол.

Именно желанието максимално много хора да използват пространството за най-различни прояви на градска култура и забавление е водещо и за създателите на друг от емблематичните музеи за съвременно изкуство в града, Amos Rex. Дизайнерското студио JKMM вкарва основната част на галерийното пространство под земята, а елементи от сградата под формата на големи кръгли капандури общуват с площада отгоре, където причудливите форми умишлено привличат далеч не само деца, които се катерят, пързалят и седят на тях.

От откриването си през 2018 г. това е и едно от най-фотогеничните места в Хелзинки. Централният площад е напълно реставриран, като е запазено и намиращото се в сградата на музея кино от 30-те години на миналия век. Името на музея се дължи наполовина съответно на киносалона Bio Rex и на Амос Андерсон (1878 - 1961), собственик на най-големия финландски вестник на шведски език Hufvudstadsbladet и арт меценатът зад музейната сбирка. Скоро ще отвори и друга сграда с неговата частна колекция с над четиристотин творби.

Изложбата Subterranean в Amos Rex се фокусира върху изобразяването на подземния свят в буквален и метафоричен смисъл чрез геологията, приказките, науката и природата. Включва над сто творби живопис, скулптура, фотографии, инсталации от шейсет творци, сред които и българският артист Недко Солаков.

"Изложбата изследва сложната връзка на хората с подземния свят и неговата роля в живота и въображението ни. Художниците от романтичния период са били привлечени от скулптурната форма и величественото присъствие на вулкани и пещери, докато съвременните артисти се интересуват от нашето въздействие върху самото подземие и последствията от неговото използване", казва кураторката на изложбата Анастасия Исакова.

Друга от творбите, The Home на шведския артист Петер Йохансон, представлява пет подобни на малки стаи пространства, където посетителят е поканен да надзърне през шпионка. Според пояснителна табела "тази творба може да бъде неподходяща за някои зрители. Отразява психологическото и физическо насилие, упражнявано върху деца". Артистът се връща към детството си, белязано от насилие, а стаите са "спускане в личния му ад, създаден от възрастните около него".

В следващата голяма изложба в Amos Rex, The Quiet Parade ( 21 септември - 26 февруари 2023 г.) белгийският художник Ханс Оп де Беек ще покаже потапяща скулптурна инсталация, чрез която кани зрителите да размишляват едновременно върху обикновени моменти от всекидневието и върху екзистенциални въпроси.

Встрани от музеите един от най-атрактивните пешеходни арт маршрути в Хелзинки обикаля квартал Katajanokka, с жилищни сгради почти изцяло в стиловете ар нуво и ар деко.

Най-старата част на хотела е от 1837 г., а сградата е служила като окръжен затвор и център за предварително задържане до 2002 г. Като бутиков хотел отваря през 2007 г. Централният коридор, външните стени от червени тухли и високата периметърна стена около парка са защитени от Националния съвет за антики и остават като напомняне за дългата и колоритна история на сградата, по думите на домакините. Няколко от килиите на подземния етаж са напълно запазени в оригиналния им вид.

В едноименния хотел Katajanokka до 31 август финландският артист Анти Еклунд показва изложбата си Freedom Is a Choice, портрети на известни политици, чрез които авторът поставя под съмнение традиционните формули, осветява несправедливостта, изобличава злоупотребата с власт и подчертава щастието. Картината "Lupus Putis" изобразява "пионера на потисничеството, облечен като невинен". Портретът "Лицето на смъртта" показва бившия американски президент Доналд Тръмп. "Посмъртна маска или смъртоносен разпалвач на омраза? Колко близо бяхме до нов Сталин или Хитлер? Надявам се никога да не разберем", казва Анти Еклунд.

През 2019 г. hotel Katajanokka е избран за най-добър луксозен исторически хотел на World Luxury Hotel Awards и водещ бутиков хотел във Финландия на World Travel Awards.

На още пет минути, на брега на залива Тоолонлахти, откритата наскоро временна зала Pikku-Finlandia (или "Малката Финландия") е пример за последните постижения в кръговата икономика и строителство. Проектът, ръководен от архитекта Яаако Торвинен, всъщност е резултат от негова дисертация в университета Aalto, където преподава.

Включен в списъка на сп. Wallpaper като една от изгряващите звезди в архитектурата за 2022 г., Торвинен е създал многофункционално пространство с различно предназначение, семинари, срещи, концерти, събития, ресторант. Водещото в неговата идея Finlandia Forest е използването на естествени цели дървета като носеща конструкция, като същевременно създават горска атмосфера. Цялата постройка може да бъде разглобена и пренесена на друго място с минимално въздействие върху околната среда.

Най-много примери на едно място за най-доброто от прочутия скандинавски дизайн с предимство на финландския, откриваме в намиращия се в центъра на Хелзинки магазин Artek. Отворен е през 30-те години на ХХ век от съпругата на Алвар Аалто, един от световноизвестните представители на финландската архитектура и дизайн. Аалто е автор на десетина сгради в Хелзинки, всяка от които изградена като арт творба сама по себе си. Новатор в създаването на мебели от огънат шперплат, той е и собственик на мебелната фирма Artek. На мебелите в магазина, сред които някои от най-известните в света маси, столове и предмети от последните близо девет десетилетия, е позволено да се сяда. Сред тях е може би най-известният продукт на Аалто, трикраката табуретка Stool 60.

Както и Tullip Chair (на компанията Knoll) на друг от водещите финландски дизайнери Ееро Сааринен. "Забележете, че когато Стив Джобс представя пред света айпада през 2010 г., го поставя върху маса именно на Сааринен", казва за "Капитал" професионалният гид на Хелзинки Мария дел Кармен-Ханинен, според която голяма част от финландците притежават поне малък стол, маса или друг предмет, представител на винаги актуалната финландска школа в дизайна.

Ако застанем с гръб към входа на магазина, вляво, в края на улицата се намира The Swedish Theatre (1936 г.), сграда също по проект на Ееро, докато в другия се издига централната жп гара, създадена от неговия баща Елиел Сааринен през 1909 г. в стил ар нуво.

Днес доскорошните офиси на финландските железопътни линии са превърнати в исторически грандхотел Scandic Grand Central Helsinki с петстотин стаи. Запазени са всички значими елементи, а реконструкцията е реализирана в сътрудничество с финландската Агенция за културно-историческо наследство. Оригиналните прозорци например са свалени, реставрирани и върнати по местата им, както и врати, колони, включително и някои от тоалетните, са запазени. На места по стените умишлено са оставени белези от различните мазилки през годините.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар