Защо тъгува Васил Бараков

Юбилейната изложба в Казанлък на един от класиците на българската живопис е сред културните събития на годината

Селска улица (Край Габарево), 1939
Селска улица (Край Габарево), 1939
Селска улица (Край Габарево), 1939    ©  Цветан Игнатовски
Селска улица (Край Габарево), 1939    ©  Цветан Игнатовски

Наричат го бащата на индустриалния пейзаж в българското изкуство, свързват го най-вече с Пловдив, където учи в младостта си, а по-късно работи като художник-декоратор в театъра, и с неговите приятели от така наречената група "Бараците" - Златю Бояджиев и Давид Перец. Но всъщност житейският път на художника Васил Бараков (1902-1991) започва от Казанлък. Сега, по случай 120-годишнината от рождението на художника, галерията в неговия роден град е напълно потопена в меланхолия.

Изложбата "Територии на меланхолията" представя един от класиците на българската живопис с близо 100 творби от частни и музейни колекции. Този визуален пътепис, както е наречена експозицията от куратора и директор на галерията Пламен В. Петров, е резултат от обстойно проучване на биографията и творчеството на Бараков, продължило почти година. В него освен меланхолия, прекрасни пейзажи с наситеното "бараково", малахитово зелено, в които дори скалите от Мелник изглеждат като драпериите на Сезан, има и от онази романтична загадъчност, съпътстваща винаги разказите за велики художници. По думите на куратора, това изкуство е като на никой друг български художник, като че ли създадено с "една-едничка съкровена цел - да се превърне в апотеоз на меланхолията."


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар