Не искам деца!

Изборът дали да бъдеш родител е личен, но обществото не смята така

Shutterstock    ©  Shutterstock
Темата накратко
 • Българите, които избират да нямат деца, стават все повече, но за това не се говори.
 • Обществените нагласи са, че не-родителите са непълноценни, нещастни и егоисти.
 • За тежестта на стигмата "бездетен" у нас свидетелства и фактът, че събеседниците по темата настояват за анонимност.

През последните няколко години свободните общества правят все по-явни жестове към приемането и разбирането на околните, но има теми, които дори в XXI век остават трудни.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
 • Българите, които избират да нямат деца, стават все повече, но за това не се говори.
 • Обществените нагласи са, че не-родителите са непълноценни, нещастни и егоисти.
 • За тежестта на стигмата "бездетен" у нас свидетелства и фактът, че събеседниците по темата настояват за анонимност.

През последните няколко години свободните общества правят все по-явни жестове към приемането и разбирането на околните, но има теми, които дори в XXI век остават трудни.

Попитайте жените и мъжете, направили съзнателния избор да нямат деца, за всекидневните им сблъсъци с общественото мнение.

"Как така не искаш, това е смисълът на живота?", "Какво ще правиш на стари години, кой ще се грижи за теб?"," Защо? Ще си добра майка", "Ами ако и твоите родители бяха мислили по същия начин?" - това са най-честите реакции, които чува Фрея, когато сподели осъзнатия си избор да няма деца.

Тя е създателката на страницата във Фейсбук с категоричното име "Не искам да имам деца" и е свикнала да получава подобни въпроси от напълно непознати хора, които се опитват да я убедят, че трябва да има деца. При едно свое скорошно пътуване във влака тя дори получила съвет по темата от човек, когото среща за първи път, че няма от какво да се притеснява и даже да се стигне до секцио, всичко ще приключи за десет минути.

Често околните не се интересуват каква е причината за избора на хората, които са решили да нямат деца и с лекота им слагат етикети като "егоист" и "ненормален". "Масово не могат да повярват, че някой, който няма физиологични пречки, съвсем по свое желание избира да не създава поколение. Онлайн, където съм анонимна, хората започват с абсурдни предположения: че съм грозна, че никой не ме иска, че в действителност не мога да имам деца", казва Фрея.

Темата в социалната мрежа предизвиква толкова силни реакции, че повечето хора, които са направили избора да не бъдат родители, предпочитат да не разкриват самоличността си. Това важи и за създателката на страницата "Не искам да имам деца", която също говори с нас под псевдоним.

"Най-вече искам да предпазя родителите си. Знам колко грозни коментари биха чули по мой адрес. Реално нямам от какво да се срамувам и много бих искала да застана с лицето си, но за момента преценявам, че не е подходящо.

Знам, че ще загубя и хора около мен. Толкова дълбоко вкоренено е убеждението, че това е желанието на всички, че да не искаш деца те дамгосва жестоко", допълва още Фрея.

Според нея в България не се говори по тази тема и това е една от основните причини да създаде свое пространство във Фейсбук, посветено на нейния личен избор. "До нормализиране ще се стигне с говорене по темата. И да, надявах се покрай страницата да срещна хора като мен, което и стана."

Темата за бездетните по избор или childfree by choice всъщност се разисква в западните общества от години и става все по-актуална. През 2021 г. година излезе филмът My So-Called Selfish Life на Терез Шехтер. "Никой не пита родителите защо искат деца. Но по някаква необяснима за мен причина, дори непознати се чувстват достатъчно удобно да ме попитат защо аз не искам", споделя 60-годишната документалистка.

На сайта на Терез Шехтер откриваме комикс, който съдържа същите реплики и мнения, които получава и Фрея в България: "Ще промениш решението си", "Това е толкова егоистично", "Кой ще те гледа, когато остарееш?", "Ще съжаляваш, но ще бъде късно". Комиксът показва как един непринуден разговор може да се превърне в сблъсък на лично желание и обществена норма, която обаче не е задължително валидна за всички.

Хората решават да нямат деца по най-различни причини, често дълбоки травми, генетична обремененост, лични или етични съображения, които не би трябвало да подлежат на широко обсъждане, още по-малко на публична защита.

Някои от тях ни разкрива и комиксът на Терез: "Майка ми имаше биполярно разстройство и трябваше много да се грижа за нея.", "Не срещнах правилния човек и не исках да отглеждам дете сама", "Не искам да доведа още един човек в този сбъркан и пренаселен свят", "Имам генетична предразположеност към предаване на сериозно ментално заболяване" или просто "Никога не съм ги искал(а)".

Последното е валидно за избора на близо 40-годишната създателка на страницата "Не искам да имам деца". "Никога, никога не съм имала желанието някой ден да се видя като майка. Не съм си го представяла, не съм си мечтала как ще се казват децата ми. Много хора реално не съзнават, че имат избор и че не е задължително да стават родители", казва още тя.

В 20-те си години Фрея разбира, че не иска да има свое поколение и че не е длъжна да ражда. "С годините даже ми се трупат повече и повече причини, циментиращи мнението ми по отношение НЕ-имането на деца. Имам си други цели, за които предпочитам да влагам цялата си енергия, време, финанси и са ми много, много по-важни от това да създам един човек в повече", обяснява още тя.

Фрея иска да остави друг отпечатък върху света и предпочита да съсредоточи усилията си върху спасяването на животните, а с времето разбира, че именно това я прави щастлива и удовлетворена: "Каузите, които имат нужда от помощ, са толкова много, а искащите да се посветят изцяло на тях - толкова малко. Искам светът да е по-добър и се боря за това. Да създадеш дете с идеята то да донесе положителна промяна, когато ти самият може с всички сили да се постараеш да го сториш, това не го разбирам и сигурно няма и да го разбера."

Голяма част от жените, които са направили съзнателния избор да нямат деца, се спъват в нагласата, че единственият смисъл в живота на всяка жена е това тя да отгледа деца, тук поле за личен избор няма.

"Хората смятат, че са в позиция да коментират какво да правиш с тялото си, като особено се усеща желанието за патриархален контрол над жената и нейното право на избор. Сексизъм е да се мисли, че единственият смисъл на живота на всяка една жена е да роди, иначе тя самата няма смисъл, което предполага, че женският живот няма стойност", споделя И.П., която също избира да остане анонимна.

Тя често се сблъсква с твърдението, че хората, направили избор да нямат деца, всъщност ги мразят, което за нея не отговаря на истината. "Моят избор да нямам деца се гради върху социалната ми отговорност и разбирането на проблема със свръхпопулацията в световен мащаб, с желанието ми да посветя живота си на това да помагам на другите, защото, ако имам дете, то ще заема всичките ми ресурси и време." И.П., както много други, вярва, че решението ѝ да няма деца е изцяло в помощ на обществото, защото има възможността да посвети времето и ресурсите си на различни добри каузи.

Убедеността, че стойността на жената се определя от нейните репродуктивни способности, се прокрадва дори в света на Холивуд, а по темата есе написа Дженифър Анистън. През годините 53-годишната актриса беше преследвана от орди от папараци, желаещи първи да съобщят новината, че Анистън е в очакване на дете, която така и не дойде. След поредните сензационни заглавия на таблоидите, които бяха заснели Анистън с подуто коремче, след като е хапнала бургер, тя написа специално есе за Huffington Post.

"Изминалият месец ме накара да проумея до каква степен определяме стойността на жената възоснова на нейното семейно положение и майчински статус. Дори само количеството време, пари и усилия, изразходвани от пресата, за да разкрие дали съм бременна или не, сочи към вековното схващане, че жените са непълноценни, неуспешни или нещастни, ако не са женени с деца. В рамките на този последен скучен новинарски цикъл за личния ми живот имаше масови стрелби, горски пожари, важни решения на Върховния съд, предстоящи избори и много други въпроси, заслужаващи внимание, на които "журналистите" биха могли да посветят ресурсите си.

Ето и моето мнение по тази тема: ние сме пълноценни със или без партньор, със или без дете. (...) Не е нужно да сме женени или майки, за да сме пълноценни. Ние сами трябва да определим как ще бъдем щастливи", написа Дженифър Анистън през 2016 г.

Всъщност не само жените срещат укор и неразбиране, когато споделят избора си да не създават поколение. Във Фейсбук обществото на "Не искам да имам деца" членуват и мъже, които смятат, че бащинството не е за тях. По темата разговаряме с 33-годишния П.П, който също избра да остане анонимен пред "Капитал". Той разкри, че среща изключително голямо неразбиране и дори хейт, когато изборът му да няма деца стане предмет на разговор. П.П споделя, че се сблъсква с осъждане за това, че е "егоист" и "консуматор" основно от други мъже, а не толкова от жени.

"Животът ми е бил изпълнен с тежки моменти, здравословни и парични проблеми, имам сложни отношения със семейството си, искам да изпитвам радост от живота и се нуждая от спокойствие. Давам си сметка и, че съм егоист: помагал съм на много хора, но не мога да подчиня живота си (завинаги) на друго същество", казва П.П., който с радост би помогнал на деца в нужда, но няма желание да създаде свои собствени.

В групата "Не искам да имам деца" често коментари онлайн оставят хора, за които изборът да нямаш деца е напълно неприемлив. Все пак откриваме и профилите на родители, които са готови на диалог. Сред тях е Цветомира Йоцова, майка на три деца. "Аз много подкрепям идеята човек да няма деца", споделя тя пред "Капитал". Цветомира допълва, че тя самата е смятала, че никога няма да има свои деца и за нея такъв тип решение е съвсем нормално и приемливо. "Много по-зряло е, отколкото много от грешните причини, поради които хората често решават да имат деца, като това да заздравят връзката си, да задържат партньора, да угодят на роднините, защото "им е време" или са "на възраст", защото просто всички така правят, защото търсят смисъл". Цветомира отчита страховете и травмите, които понякога спират хората. "Аз например не исках да имам деца, защото ме беше страх да не стана като майка си, защото ме е страх от обвързване и отдаване така пълно на някого, защото ме е страх от провал."

Тя вярва, че подобни страхове са преодолими, стига човек да е напълно осъзнат, че именно това е неговото автентично желание - да има деца.

"Обожавам моите деца, но бих била перфектно щастлива и без тях, и с едно и с пет, и с хиляда други житейски сценария. Те са едно от много силните и хубави неща в живота, да, и придават един от многото му смисли. Но въобще не вярвам в това, че децата са смисълът в живота", добавя Цветомира, която е завършила биология и в момента живее на село с трите си деца.

Всъщност отварянето на поле за диалог между хората, направили избора да нямат деца и останалите би помогнало на всеки от нас да разбере важни процеси в обществото, които започват да го променят изоснови. От години насам статистиците алармират, че населението на Европа и Америка намалява, но едва в последните години започнаха да се правят по-задълбочени проучвания на това какъв всъщност е процентът на childfree хората или такива, които са направили съзнателния избор да нямат деца и childless хората или такива, които биха искали да имат деца, но имат физиологичен проблем.

През юли тази година университетът в Мичиган оповести данните от изследване в щата, което показа, че 1 от 5 жители на Мичиган са childfree или бездетни по избор. Националният статистически институт на Великобритания също информира, че в Обединеното кралство 1 от 5 жени на възраст над 45 години няма свои деца. Статистиците разкриват още, че 50% от жените в Англия достигат 30-те си години, без да са родили. Данните от Великобритания обаче не се спират върху причината за драстичния спад в раждаемостта, който е толкова сериозен, че Sunday Times дори излезе с предложение да се наложи специален данък на бездетните.

В България също не е правена статистика, която да открои числено хората, които нямат деца по собствен избор, но и у нас се наблюдава тенденцията за понижаване на раждаемостта и покачване на възрастта на майките. Въпреки че по данни на Евростат българките са най-младите майки на първородни деца в ЕС, статистиците забелязват, че от 2000 г. насам общият брой на ражданията е намалял с над 23%, а от друга страна, броят на ражданията в сегмента 40-45 години е скочил рязко - с над 100%.

Изборът да нямаш деца ще продължава да предизвиква силни мнения и недоумение. Но статистическите данни в Европа и САЩ сочат, че по тази тема ще говорим все по-често, а това означава, че е добре да подходим с отворено съзнание и с разбирането, че всеки от нас има своя собствена житейска история, която не се диктува от очакванията на другите и "общоприетото".

14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  gux44678811 avatar :-|
  Miroslav Hristov
  • - 5
  • + 3

  Ужас и безумие

  Нередност?
 • 2
  hsb221049863 avatar :-|
  hsb221049863
  • - 2
  • + 9

  Хубава статия! Доста вярна за днешно време.

  Нередност?
 • 3
  petar.slavov avatar :-|
  Петър Славов
  • + 5

  До коментар [#1] от "gux44678811":

  Тетката е възмутена

  Нередност?
 • 4
  dsj121071360 avatar :-|
  dsj121071360
  • + 7

  Да имаш деца е важно решение, това е най-тежката и отговорна работа. Браво на тези които са решили да нямат деца, само за себе си мислиш, няма безсънни нощи, няма грижи, няма отговорности. Колко лесно и приятно , не харчиш пари за образование, лекарства,дрехи, храна, екскурзии и т.н.т. Много хора са ужасни родители, да бяха се отказали и те от това биологично право.

  Нередност?
 • 6
  susedkata avatar :-|
  Любопитната Съседка
  • - 2
  • + 3

  Преди дори да отворя коментарите под статията във Facebook, знам какво ще видя там. Бай Ганьо ("пазител на традиционните ценности") самодоволно поучава и се присмива на единиците, които са решили да не живеят своя живот като него. Никой обаче не се сеща да спомене, че благодарение на мнозинството като Бай Ганьо (а не на отделни единици, които не искат да имат деца), България е официално най-бързо топящата се нация в СВЕТА!

  Нередност?
 • 7
  zmuz avatar :-|
  zmuz
  • - 1
  • + 3

  Актуална тема макар че представянето й тук е прекалено пристрастно в полза на онези, които не желаят да имат деца. Дори и така да е - следва да сме благодарни - онези които имат деца (аз - две) - на другите, които са решили да нямат независимо от доводите им. Причината е проста - чрез техния си избор те ни облекчават в борбата за ресурси - за място в детската градина, в престижно училище, в конкуренцията за добри работни места. Ясно е, че колкото повече участници има в тази борба - толкова тя е по-ожесточена. Така че от моята, признавам си, поддържана от егоистични интереси камбанария - приветствам и съм благодарен на онези които са решили да нямат деца тъй като по този начин дават по-широка пътека на моите.

  Нередност?
 • 8
  stoyan_hristov avatar :-|
  Stoyan Hristov
  • - 3
  • + 2

  Обществата, в които голям процент от хората не искат да имат деца поради чист егоизъм, хомосексуално влечение или кой знае по каква причина рано или късно(по-скоро рано) ще изчезнат и ще бъдат замествени от такива , в които раждането на деца е ценност. Чиста математикаи биология. С тях ще изчезнат и тези дето не искат деца. Това е едно временно увлечние на съвремените хора, което обаче бързо ще отшуми. Е разбира се ще бъдат заличени някои общности/нации но това е като българите не искат деца арабите искат ... и вторите ще останат а първите ще изчезнат.

  Нередност?
 • 9
  ppm16655556431145054 avatar :-|
  Не Искам Деца
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#4] от "dsj121071360":

  Колко повърхностно мислене. Човек без дете може да има много повече отговорности от един родител. Да прави повече за света. само че не сме тук да си ги мерим. Хора като вас са доказателство,че трябва да се говори по темата.

  Нередност?
 • 10
  ppm16655556431145054 avatar :-|
  Не Искам Деца
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#8] от "Stoyan Hristov":

  Намерете си филма Идиокрация, за съжаление се опасявам, че сме тръгнали натам. Не виждате ли какво се случва?

  Нередност?
Нов коментар