Калории на търкалета: новите семейни пекарни "Геврек" и Circles

Къде да намерим качествени бейгъли и донъти в София

   ©  Цветелина Белутова

Неотдавна софийските любители на бейгъли и донъти се сдобиха с две нови тематични места, при това и двете - семейни начинания.

Зад Circles Donut and Bagel Shop на ул. "Цар Симеон", почти до Женския пазар, стоят един брат и две сестри - Сара, Димитър и Благовеста Ганеви. Идеята се заражда още преди пандемията, но решават да изчакат по-подходящ момент. Сара и голямата й дъщеря стават големи почитателки на донътите след пътуване до Барселона, но не успяват да намерят тематично място в София, където да се предлагат.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Неотдавна софийските любители на бейгъли и донъти се сдобиха с две нови тематични места, при това и двете - семейни начинания.

Зад Circles Donut and Bagel Shop на ул. "Цар Симеон", почти до Женския пазар, стоят един брат и две сестри - Сара, Димитър и Благовеста Ганеви. Идеята се заражда още преди пандемията, но решават да изчакат по-подходящ момент. Сара и голямата й дъщеря стават големи почитателки на донътите след пътуване до Барселона, но не успяват да намерят тематично място в София, където да се предлагат.

Така Сара и Димитър решават да обединят усилия, като тя се посвещава на сладката част и рецептите за донътите и кремовете (всичко се прави на място), а той прилага предишния си ресторантьорски опит в приготвянето на бейгъли и бейгъл-сандвичи. Благовеста, най-малката сестра, продава и сервира. Приготвят всичко на място и държат на автентичната текстура на нюйоркския бейгъл, характерна с дебелата и плътна коричка, и дъвчаща вътрешност. Отгоре са поръсени с маково семе, сушен лук и сусам. Предлагат няколко вида бейгъл-сандвичи - с пуешко и гауда, с риба тон и каперси или с отлежало мариновано телешко (corn beef) - на цени от 7.90 до 11.90 лв. Бейгъл хлебчетата за вкъщи струват 2 лв.

Домашно правените им донъти са много разнообразни - от най-класическите глазирани и с дупка, до такива, пълнени с плодов крем или пък с много популярния Бостън крем. Предлагат се два варианта - оригинален размер и мини (по-големите на цена 4.90 - 5.90 лв.; мини за 3.50 - 3.90 лв., в зависимост от вида и пълнежа). Сред по-интересните са глазиран донът с глазура от кафе (използват шот еспресо за нея), крем манго и лайм, шоколад и лешник, лимон или пък орео. Предвидили са и специални рецепти, свързани с различни празници - Хелоуин (с тиквен вкус), Коледа (ябълка и канела), Свети Валентин. Приготвят също и плитки (2.50 лв.), поръсени със захар и канела, а скоро ще започнат да предлагат и кронът - хибрид между кроасан и донът.

"Circles Donut and Bagel Shop"

ул. "Цар Симеон" 94

Вторник - събота 10 - 18 ч.

"Геврек" (бившето "Take a cake" на "Бенковски") е дело на Калина Кючукова, която заедно с нейната майка, приготвя на място прясно изпечени бейгъли поне два пъти на ден. Любовта на Калина към бейгълите се заражда, докато следва в Лондон, и, връщайки се тук, решава да отвори собствено място за кръглите хлебчета отново след като установила липсата на бейгълджийница в София.

Споделя, че за нея това не е просто "хляб с дупка по средата", и преминава през стотици проби, докато изпипа до перфектност рецептите си.

В "Геврек" посрещат както хора, така и кучета, дори логото на пекарната е с кучето на Калина - Пепър. Предлагат разнообразни опции от бейгъли - от класически нюйоркски, до пълнозърнести, със слънчогледови или тиквени семена, или пък бретцел бейгъл, който приготвят по тяхна оригинална рецепта за тесто за бретцел.

Може да купите цели бейгъли за вкъщи или да опитате различни бейгъл-сандвичи. "Cheesuz Christ" е с крема сирене, гауда, ементал, салата айсберг, краставици и домати. "Посейдон" се приготвя с домашно пушена сьомга (суши се като пастърма със сол, захар и различни видове подправки). Има веган опция - Vegan Demon или по-интересният Don Peperone, който от едната страна е с крема сирене, а от другата е пица с пеперони. Цената само за бейгъл е 2.90 лв., сандвичите са по 7.90 лв. Предлагат също кафе-специалитети и безалкохолни напитки.

Няма да е изненада, ако с толкова много опции бейгълите и донътите и у нас се превърнат в новата популярна храна на града.

Интересна е и историята на тези асоциирани с американската култура храни, която се проследява до Европа и Близкия изток. Бейгълите стават популярни в Америка чак в края на XIX век благодарение на еврейски емигранти от Източна Европа. Въпреки че има няколко теории за произхода им, смята се, че оригиналният бейгъл е краковският.

Сладкият братовчед на бейгъла - донътът, има не по-малко интересна история. Смята се, че първоначално холандски емигранти ги пренасят в Манхатън (тогава още Нов Амстердам), наричайки ги "мазни питки", а по време на Първата световна война се твърди, че жени доброволци ги раздавали на американските войници на фронта в окопите на Франция. След войната донътите вече се произвеждат от фабрики с автоматизирани машини, а в Чикаго ги провъзгласяват за "храната на Века на прогреса". През 50-те в САЩ вече се борят за популярност две от най-известните вериги за донъти и до днес - Krispy Kreme и Dunkin' Donuts.

"Геврек"

ул. "Георги Бенковски" 6

понеделник - петък 10 - 17 ч.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    joe_danby avatar :-|
    Gai-jin
    • - 2
    • + 1

    Работата на тези младежи е чудесна, заслужава похвала.
    Но авторката не можа ли да помисли малко върху смисъла и граматиката, преди да публикува текста?
    Какво значи "дъвчаща вътрешност" на текстурата на бейгъла? Че тя дъвче ли?
    Това е деятелно причастие, което означава признак или резултат от действието, което изразява. Вътрешността се дъвче лесно е разрично от дъвчаша вътрешност.
    Езиковото ниво на "Дневник" и "Капитал" вече се срина!

    Нередност?
  • 2
    shadowboxnrd avatar :-|
    shadowboxnrd
    • + 3

    До коментар [#1] от "Gai-jin":

    А дъвчащите бонбони те ли дъвчат или тях ги дъвчат? Хайде стига сте търсили под вола теле.

    Нередност?
  • 3
    irina.gergova avatar :-|
    Irina Gergova
    • + 5

    Да отвориш бейгъл закусвалня на Цар Симеон ми се струва малоумно.
    Там няма публика за това. Грешна локация.

    Нередност?
  • 4
    sylt avatar :-|
    sylt
    • + 3

    Това което продават в Геврек е по-близо до земел, отколкото до бейгъл.

    Бейгълите в Circles не са лоши, но липсва класиката с крема сирене и пушена/маринована сьомга. И да, локацията е безумна.

    Нередност?
Нов коментар