Новият брой:
Служебната президентска република

Нови места за вино | Wine Generator и Casavino "Черни връх"

Два нови адреса за вино в София, където освен да купим, можем да научим повече

Wine Generator    ©  Надежда Чипева

Празникът е споделена радост и веселие на трапеза, и най-добрият му партньор е виното. Просто защото това е най-изтънчената и възвишена форма на ферментацията. Но виненият свят е сложен, многопластов и необятен, неизбежно подвластен и на моди или мимолетни настроения. Как да се ориентираме в него? Може би най-важният ориентир е този, че вината са само два вида: тези, които харесваме, и тези, които не харесваме.

Ето две нови места, в които да и изберем, и да разберем кои са те.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Празникът е споделена радост и веселие на трапеза, и най-добрият му партньор е виното. Просто защото това е най-изтънчената и възвишена форма на ферментацията. Но виненият свят е сложен, многопластов и необятен, неизбежно подвластен и на моди или мимолетни настроения. Как да се ориентираме в него? Може би най-важният ориентир е този, че вината са само два вида: тези, които харесваме, и тези, които не харесваме.

Ето две нови места, в които да и изберем, и да разберем кои са те.

Wine Generator

All we need is wine пише на дъската пред Wine Generator - винен магазин, бар, или, както се определя - "винен хъб". Създателите му са част от малкото общество, което преди 20 години се зае с отглеждането на винена култура в България - най-вече със списание "Бакхус", и после - с DiVino. Без преувеличение - просветители.

Магазинът е на кьоше, буквално. През прозорците му като от наблюдателница може да следите какво се случва на завоя на "Раковски". С чаша вино, естествено.

Като начало - тук има само български вина. Селекцията е изцяло авторска и е ориентирана преобладаващо към най-доброто от по-малките изби. Вината са подредени по типове и по цени. Най-евтините са на нивото на очите (но не евтини в контекста изобщо на пазара, а за магазина). Като типове са обичайните 5 - бели, червени, розета, пенливи и няколко десертни. Ценното е, че в Wine Generator има вина, които нелесно ще намерите по другите специализирани магазини.

На първия етаж е барът-наблюдателница и тезгяхът, който е за чаша по-набързо и на крак. На долния етаж е "меката" част за сядане на маса. По стените са закачени бутилки, разпределени в осем различни български региона (вярно, че официално са два, но това е много по-прецизното райониране). Това дава различна перспектива и много удобна възможност да си изберете бутилка по географски принцип.

Мезетата са избирани, както и вината - само български и само качествени. Единственото изключение са зехтините и маслините, които са вносни по ясни причини. Отделно се предлага и добър кетъринг.

Wine Generator ми се вижда много подходящо за лично парти, стига да искате по-човешки брой хора и да харесвате по-интимни и уединени празненства.

Може би най-същественото звено е човекът, който и да е той, зад щанда. Той е там за съвет, насока или просто за на приказка. С две думи - във вещи ръце сте.

ул. "Рачо Димчев" 8

понеделник и вторник е само магазин с работно време 10 - 18 ч.

през останалите дни е и бар - 12 - 22 ч.

Casavino "Черни връх"

Casavino е първият специализиран магазин за вино в България. Трудно е за вярване, че вече минаха 14 години откакто отвори първия си магазин на ул. "Дойран". А магазините междувременно станаха десет - в София и Варна.

Между Casavino и Wine Generator има връзка - основателите му също са част от това просветителско общество, за което споменах. Затова имат и общо помежду си: различен от off-trade търговията подход при селекцията (най-общо казано - тази на супермаркетите) и обслужване с професионална информация и консултация.

Новият магазин на "Черни връх" е един от малките им. Ще забележите само две разлики от стандартния вид на познатите останали места. Тук регалите (рафтовете по височина) са шест, а не пет, и са светли, а не тъмни. Съображенията са чисто практични - да се компенсира по-малката площ, и да се даде повече прегледност и удобство. Подредбата повтаря последователността и логиката на предишните каси. В момента има коледен каталог със 75 вина в магнум бутилки, които ще видите веднага вдясно. В центъра обичайно са промоциите.

Минавате покрай пенливите и розетата, бяла, червена България и точно при завоя към втората зала поемате към Франция, Италия, Испания, или Стария свят, плюс Словения, Унгария, Гърция. Следва Новият свят и обиколката завършва с Австралия и Нова Зеландия.

Casavino работи с почти всички вносители, има и собствен внос на по-интересни стилове и дестинации и това го прави магазинът с най-голям избор от български и вносни вина.

Хладилникът с месни и млечни деликатеси е налице, както ще са налице и традиционните редовни дегустации.

За всички тези години опит и наблюдение на начина на купуване се е избистрило едно добро обобщение: все по-малко хора идват заради цена и оферта и все повече търсят нов вкус, страна, история и така в крайна сметка - преживяване.

бул. "Черни връх" 102 В

всеки ден от 10 до 21 ч.

Пред магазина има място за паркиране.
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  gxk231157435 avatar :-P
  Mimi T.

  Благодаря за прекрасните съвети, Открих Wiine Generator благодарение на вас, а живея съвсем близо, Изборът на вината е много добър и обслужването професионално,

  Нередност?
Нов коментар