Доброто тесто на Ваня Джорджевич
Две празнични рецепти от кулинарната блогърка, която живее в Австрия, но помага на цяла България в готвенето


Мартина Ганчева

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Козунак с лимонада - 22 000 лайка, 10 000 споделяния, 1300 коментара. Питка с масло - 15 000 лайка, 4100 споделяния, 465 коментара. Курабии - 7100 лайка, 2700 споделяния, 175 коментара. Баница - 6600 лайка, 1500 споделяния, 163 коментара.
За Ваня Джорджевич направихме изключение от правилото на Малкия принц, че не трябва да използваме цифри, за да опишем даден човек. Популярната кулинарна блогърка, която живее във Виена и ръководи екип във фирма за почистване, предизвиква лавина от реакции и коментари в социалните мрежи всеки път, когато сподели рецепта от своята кухня - кифли, кексове, кроасани. Хиляди български домакини се доверяват на нейните препоръки за печене, но каква е тайната на успеха й? Според Ваня - широка усмивка и чиста кухня, никакви тайни.
Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните плановеКозунак с лимонада - 22 000 лайка, 10 000 споделяния, 1300 коментара. Питка с масло - 15 000 лайка, 4100 споделяния, 465 коментара. Курабии - 7100 лайка, 2700 споделяния, 175 коментара. Баница - 6600 лайка, 1500 споделяния, 163 коментара.
За Ваня Джорджевич направихме изключение от правилото на Малкия принц, че не трябва да използваме цифри, за да опишем даден човек. Популярната кулинарна блогърка, която живее във Виена и ръководи екип във фирма за почистване, предизвиква лавина от реакции и коментари в социалните мрежи всеки път, когато сподели рецепта от своята кухня - кифли, кексове, кроасани. Хиляди български домакини се доверяват на нейните препоръки за печене, но каква е тайната на успеха й? Според Ваня - широка усмивка и чиста кухня, никакви тайни.
"Много съм искрена и директна. Каквото имам да казвам, ще го кажа сега. Такава съм не само виртуално, а и в реалния живот", казва Джорджевич. Намира, че хората оценяват точността в рецептите й. "Винаги прецизирам до грам. Само онзи, който не е спазил грамажа и не е следвал обяснението ми, няма чудесен резултат."
Ваня използва обикновен миксер и не следва шеф-готвачи. Учи се сама на принципа проба - грешка.
"Прабаба, бог да я прости, готвеше и месеше много вкусно. Ония топли баници, тиквеници, козунаци завинаги ще останат в съзнанието ми. Наследих тефтерчето ѝ, в което има рецепти на моите години. Много от тях съм споделила. Една от тях е козунакът с кисело мляко. Това са мили спомени, аромати и вкусове, които за съжаление няма да се върнат", казва блогърката. Нейната майка също готви вкусно и Ваня, макар и звезда, все още ѝ звъни, за да пита това-онова.
Ваня Джорджевич e родена във Велико Търново. Завършва Техникума по текстил и облекло и продължава като шивачка в местна фирма. През 2004 г. заминава за Австрия и започва работа в турска фурна. "Правеха се разни бюреци, пидета и други тестени изделия. Много ми беше тежко в началото, докато се науча", спомня си Ваня. Трудно за нея е всичко - чужда държава, нови хора, друг език.
Но през 2006 г. Ваня вече е понатрупала опит, който прилага в местен ресторант. Там се запознава с бъдещия си съпруг, сърбин от малко селце до Белград. "Беше късно вечерта, оставаха десет минути, докато затворим. Той си поръча порция палачинки. Това означаваше две палачинки, а аз имах смес само за една. Помолих го да ме извини. Прие го нормално и на шега ми каза, че ще дойде пак да си изяде и втората палачинка. Появи се още на следващия ден. И до днес палачинките са на почит вкъщи", смее се Ваня.
На мъжа си готви и български, и сръбски ястия. "Познавам тяхната кухня, защото съм работила в сръбски ресторанти във Виена. Но внимавам с подправките. Той не е свикнал с българските подправки и не ги харесва", признава Ваня. Самата тя обича домашна чубрица и джоджен. Има слабост към пълнените чушки и всичко със спанак. А солничката и хаванчето й напомнят за България. "Липсват ми домашните продукти от градината на баба. Често ми изпращат локум, суджук, разни мезета, домашни подправки. Неща, които тук не мога лесно да намеря", споделя Ваня.
Намира себе си в кулинарията, когато си остава у дома бременна. Първата рецепта, която прави, е с тесто. "Видях я в някаква кулинарна група и ме съблазни, а и вече имах опит с тестото. Нищо че майстор го замесваше, а ние оформяхме. Друго си е да го замесиш и оформиш сам. Стана ми интересно. Когато готвя, не мисля за нищо друго и така се отпускам".
Скоро след това самата Ваня създава кулинарна група. "Членовете й все ми пишеха, че е време да си събера рецептите на едно място и така се роди идеята. Заслугата е тяхна. През 2009 направих и блог. А фейсбук страницата "В моята кухня, с мен, Ваня Джорджевич" създадох през 2021 г., пак по тяхна идея."
Когато Ваня има гости, но не в групата, а в реалния живот във Виена, обича да ги води на Коледния базар до парламента през зимата или, когато е топло, до дворцовите комплекси Белведере и Шонбрун. Комбинира с обяд или вечеря в сръбския ресторант Hook grill в 23-и район на Виена, в ресторант Gasthaus Koci с типично австрийски ястия или в Wake up, където има страхотни свински ребърца.
А ето две от нейните рецепти, подходящи за сезона и предстоящите празници.

Постна питка с паричка за Бъдни вечер
Продукти:250 мл газирана вода
1 с.л. захар
1/2 кубче мая (21 г)
5 с.л. олио
1 ч.л. сол
500 г брашно
Приготвяне:
В газирана вода на стайна температура разтворете захар, мая и 1 с.л. от брашното. Оставете да шупне. В пресято брашно добавете сол, шупналата мая и олио. Замесете меко тесто. Оставете да втаса. Втасалото тесто оформете по ваше желание. Оставете да втаса, след което печете в загрята фурна на 200 градуса до готовност. В моя случай форма за торта 22 см с 9 топчета, в едно от тях е паричката, измита и увита във фолио. В средата съм сложила малка консерва (може да се използва и друго в зависимост от големината на свещта), увита във фолио, за да имам място за свещта, която виждате на снимките.

Бейби щоленчета
Продукти:100 г масло
125 г крема сирене /натурално/
70 г захар
1 ванилия
1 яйце
270 г брашно
1 пакетче бакпулвер
70 г стафиди
70 г кандирани плодове (портокалови корички, ситно нарязани смокини, захаросани череши, боровинки и др.)
70 г ситно нарязани ядки (орехи, лешници, бадеми)
Пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Включете фурната на 180 градуса. В пресято брашно добавете захар, бакпулвер, ванилия, масло на стайна температура, крема сирене, яйце. Замесете тесто и в него добавете стафиди, ситно нарязани кандирани плодове, ситно нарязани ядки. От полученото тесто правете топчета (20-22 г). Редете в тавата на фурната с хартия за печене. Печете в загрята фурна, около 16 мин. Охладете и поръсете с пудра захар.
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.