Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Три нови места за десерт в София

Tea & Eat, Finca, Y Dough са за ценителите на качеството и детайла

Новата скрита изненада на пазара на Римската стена - какао-кафе кооператив Finca
Новата скрита изненада на пазара на Римската стена - какао-кафе кооператив Finca
Новата скрита изненада на пазара на Римската стена - какао-кафе кооператив Finca
Новата скрита изненада на пазара на Римската стена - какао-кафе кооператив Finca

Новооткритият чаен салон Tea & Eat 1999 Pastry Sofia бързо набира популярност в предпразничните дни. Стелажи панетоне в кутии с ретро дизайн, големи дървени лешникотрошачки, кадифени дивани и мраморни маси, порцеланови чаени чаши, красива коледна украса и гирлянди - всеки детайл сякаш пренася в живописния свят на Андерсенова коледна приказка. Огромен кристален полилей, започващ от тавана на втория етаж, се спуска чак до долното ниво, където се намира магазинът. Всички сладки и шоколадови десерти, от коледни меденки до шоколадови къщички и ръчни шоколади, се правят на място по 65 рецепти (италиански, френски, английски), адаптирани към вкуса на българските клиенти. Работят основно с белгийски шоколад, като предлагат бял, тъмен, млечен и открития преди няколко години, актуален в цяла Европа, четвърти вид шоколад - руби, характерен с розовия цвят на какаовото зърно.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Новооткритият чаен салон Tea & Eat 1999 Pastry Sofia бързо набира популярност в предпразничните дни. Стелажи панетоне в кутии с ретро дизайн, големи дървени лешникотрошачки, кадифени дивани и мраморни маси, порцеланови чаени чаши, красива коледна украса и гирлянди - всеки детайл сякаш пренася в живописния свят на Андерсенова коледна приказка. Огромен кристален полилей, започващ от тавана на втория етаж, се спуска чак до долното ниво, където се намира магазинът. Всички сладки и шоколадови десерти, от коледни меденки до шоколадови къщички и ръчни шоколади, се правят на място по 65 рецепти (италиански, френски, английски), адаптирани към вкуса на българските клиенти. Работят основно с белгийски шоколад, като предлагат бял, тъмен, млечен и открития преди няколко години, актуален в цяла Европа, четвърти вид шоколад - руби, характерен с розовия цвят на какаовото зърно.

Веселин Янков и неговата съпруга създават бранда преди повече от 22 години в София, като вече имат три обекта. Страстта на Веселин, който представя себе си като кулинарен пътешественик, са кафенетата и сладкарските салони. Желанието му е неговото място да привлича хората, имащи усет към красивото и вкусното. Държи еднакво на качеството на продуктите и на атмосферата, иска всеки детайл да е изпипан. "Това ме кара да се чувствам пълноценен в обществото - да споделям и допринасям с моите умения и знания в професионалния си и житейски път, да давам пример."

Освен обичайно предлаганите еклери с крем шантили, ягодово тирамису, макарони в момента имат и сезонни предложения - тиквени и ябълкови пайове, кестенова торта, крем от кестени, десерти с тахан. Ще предлагат различни обредни коледни сладки хлябове като бабка, щолен и панетоне. Декорацията също е спрямо сезона, с нетърпение чакаме тематичния интериор за Свети Валентин и Великден.

Tea & Eat 1999 салон и магазин, бул. "Цариградско шосе" 101 (пон. - нед. 9 - 19 ч.)

Новата скрита изненада на пазара на Римската стена - какао-кафе кооператив Finca, от няколко месеца обединява на едно място два етични бранда - In the flow specialty coffee, предлагащи органично спешълти кафе, и Flow Cacao Roasters - семейна пекарна за какао. In the flow произвеждат кафе 100% арабика от Колумбия с различни вкусове като Fruity Abundance, Chocolate Joy и Nuts Adventure, които предлагат за консумация на място (еспресо 2.50 лв.; капучино 3.90 лв.) или в пакет зърна за вкъщи.

Flow Cacao Roasters пекат висококачествени какаови зърна от Централна Америка и Карибите. Общото e, че работят с малки ферми с проверяем произход и държат веригата максимално къса - пекат всичко сами в България. Flow Cacao местят производството си в София неотдавна, а почти всичките им процеси са ръчни. Работят с различни блендове и вариации чисти какаови зърна, които комбинират с разнообразни вкусове, за да покажат, че какаото може да има по-различна форма от познатия шоколадов блок чрез един по-изчистен начин на консумация.

Всички суровини, с които работят, освен какаото и кокосовото мляко са български - бадеми, лешници, сушени плодове. Това, в което са пионери тук, е церемониалното какао, представляващо 100% чисто какао (100 г за 11.50 лв. = 5 чаши церемониално какао), чиято единствена съставка са какаови зърна от земите на Коста Рика. Какаовите зърна за направата му са с предимно плодово-киселинни произходи и сортове, затова и няма типичната горчивина на повечето видове какао от Африка.

Но това далеч не е единственият интересен вариант шоколад за пиене, който правят. Коледните им вкусове като 70% какао със солен карамел и канела с черноморска сол от солниците на резервата Атанасовско езеро или пък 80% какао с портокал и канела носят празничен дух и добро настроение. За любителите на по-пикантните вкусове правят 70% Spicy Mayan с хабанеро чили в колаборация с Chilli Hills. Цената на разфасовките за вкъщи и на трите е 21.60 лв. за 200 г. Консумацията на чаша топъл шоколад на място е 5.50 лв., а от Finca предлагат опция за пластмасова чашка за из път срещу депозит от 2 лв., който възстановяват при връщане на чашката.

Помислили са и за ценителите на шоколада за ядене, за които предлагат специално брауни Finca с лешници и череши, както и ръчен шоколад (8.90 лв./100 г) с различни вкусове, като например бял кокосов с червена ябълка, бадем и орехи. Покрай коледния период предлагат и подаръчни кутии, включващи техните шоколади за пиене, какаов чай и някоя от техните "какаови похапванки" - шоколадови трюфели, шоколадово блокче с канелени лешници и др. Flow Cacao ще бъдат на Коледния пазар на "Славейков" от 19 до 24 декември.

Finca - ул. "Стара стена" 1 (пазара на Римската стена) (пон. - съб. 10 - 18 ч.; неделя 11 - 17 ч.)

За завършек, ароматната пекарна за канелени рулца в "Иван Вазов" Y Dough, с която 22-годишната Кристин Радоилова от това лято подсилва сладката страна на столицата, изкушава посетители с ръчно правени неустоими празнични предложения. Първоначално ги приготвя само за себе си и за приятели, но постепенно интересът нараства толкова, че решава да напусне работа и да се отдаде на сладкарството: "В София си нямахме място за ръчно направени канелени рулца, точно като домашни. Тук е вкусно, мирише на канела, има хубави списания и още по-хубави хора. Какво по-Коледно от това?"

За седмицата преди Коледа е предвидила както по-нестандартни вкусове като бекон, кленов сироп и бърбън, така и по-традиционни като ганаш от черен шоколад и портокал; джинджърбред спайс (класически канелени рулца 5.50 лв.; всички други - 6.90 лв.).

Y Dough - ул. "Димитър Манев" 10 (сряда - неделя 10 - 17 ч.)

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yurukov avatar :-(
    Боян Юруков

    Имах желание да ги пробвам, но за съжаление, Tea&Eat ме загубиха най-вече с това, че не приемат деца под 10 г. Тяхно право си е, разбира се. Но от своя страна реших да не поръчвам нищо от тях, включително торти за празници. Има достатъчно прекрасни сладкари в София и извън нея. Отделно ми се налага често да минавам покрай салона им на Цариградско. Откакто отвориха е ад с паркирали коли. Изглежда привличат определена клиентела, някои от които са прекомерно нагли къде си зарязват колите и на кого как пречат.

    Нередност?
Нов коментар