🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място | Paradiso, или пица, каквато никога не сте опитвали

Креативни пици и добри аранчини в центъра на София

Най-консумираната храна в света е пицата. Прехвърлила е границата на родната си Италия преди толкова време, че светът вече знае наизуст какво е Маргарита, Пеперони и Карбонара - целта е само да се постигне съвършенството им. Но има и други, за които това не е достатъчно. По един или друг начин стремежът им е да трансформират класиката. За тях разказва и поредицата на Netflix Chef's Table. В нея срещаме шестима души, които променят правилата на играта с пицата.

Крис Бианко заменя обичайните продукти с най-добрите, които има около себе си в Аризона - шамфъстък, розмарин и лук. За Габриеле Бончи пицата е средство да изразиш идея, дори и най-смелата, като да й добавиш петелски гребен и син картоф. Ан Ким намира топлата връзка между тестото и кимчито и това е корейската й следа върху пицата, Франко Пепе изобретява наново "най-елегантната от всички пици" - Маргарита, като "обърква" технологията с доматите и моцарелата. Не се спира дотук и изобретява conetto - пърженото конусче пица с разтопено сирене. Йоширо Имаи превежда пицата на езика на чайната церемония, а Сара Миник я превръща в цветна леха с билки и цветя.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zqb42716408 avatar :-|
    Jazz
    • + 4

    Да, сигурен съм, че пица със земна ябълка и с цвекло ще има голям успех.

    Нередност?
  • 2
    iceisnice avatar :-|
    Yuli Stoinov
    • + 1

    Обслужването е под всякаква критика. Повече от 1 час чакане за пица. Възможно е заведението да открие ритъм, но препоръчвам да се изчака година-две.

    Нередност?
  • 3
    gxk231157435 avatar :-P
    Mimi T.
    • - 6
    • + 1

    След като прочетохме статията, отидохме на следващия ден, както и на по-следващия. Беше голяма изненада да пробваме не само най-добрите неаполитански пици, и то в София, но и да открием нов тип хрупкави пици, които никога досега не бяхме пробвали и които са феноменални. Особено тяхната Парадизо с цвекло и целина, която поръчахме 2 дни подред. Въпреки прилива от хора, получихме усмихнато и любезно отношение от персонала. Благодаря Марина! Следвам вашите съвети, които са винаги много полезни.

    Нередност?
  • 4
    vzv571157496 avatar :-|
    Paradiso Pizza
    • - 4
    • + 2

    Здравейте, интересът създаден от старията привлече наплив на 3 пъти повече клиенти в събота 7 януари между 2 и 4 часа. Това е причината за създалото се чакане за клиентите ни. Поднасяме извиненията си. Организирали сме се, за да не се повтори. Очакваме ви!

    Нередност?
  • 5
    ddi191157422 avatar :-P
    ddi191157422
    • - 1
    • + 1

    Пиците наистина са оригинални и вкусни и очевидно се приготвят с качествени продукти. Обстановката е приятна и непретенциозна, въпреки че си личи че във всяко отношение е обърнато внимание на детайла.

    Нередност?
  • 6
    wrn14723914 avatar :-|
    Васил Николов
    • - 2
    • + 8

    Пиците са ок. Не са чудо, но в сравнение с боклуците на Виктория и Уго, са добри. Имайки предвид незнайно как наложилия се масов вкус в последните 30 години към пици с кечъп и майонеза, при всички случаи са стъпка в правилната посока.

    Нередност?
  • 7
    hlm1605548795692979 avatar :-P
    Elizabeth Nikolova
    • - 3
    • + 1

    Аз съм учила в Италия и съм много впечатлена от ресторанта. Пиците са наистина страхотни. Атмосцферата мен лично, доста ми хареса, защото не е като типичната италиаснка пицария. При мен обслужването беше отлично и персоналът беше много мил. За мен това е новото място в Софиа, което всички трябва да посетят!

    Нередност?
  • 8
    xwv321133688 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНХА
    • + 6

    Как си личи, че Mimi T. (регистрирала се вчера) е всъщност въпросната пицария. Така си правите антиреклама.

    Нередност?
Нов коментар