Ново място | Paradiso, или пица, каквато никога не сте опитвали

Креативни пици и добри аранчини в центъра на София

Най-консумираната храна в света е пицата. Прехвърлила е границата на родната си Италия преди толкова време, че светът вече знае наизуст какво е Маргарита, Пеперони и Карбонара - целта е само да се постигне съвършенството им. Но има и други, за които това не е достатъчно. По един или друг начин стремежът им е да трансформират класиката. За тях разказва и поредицата на Netflix Chef's Table. В нея срещаме шестима души, които променят правилата на играта с пицата.

Крис Бианко заменя обичайните продукти с най-добрите, които има около себе си в Аризона - шамфъстък, розмарин и лук. За Габриеле Бончи пицата е средство да изразиш идея, дори и най-смелата, като да й добавиш петелски гребен и син картоф. Ан Ким намира топлата връзка между тестото и кимчито и това е корейската й следа върху пицата, Франко Пепе изобретява наново "най-елегантната от всички пици" - Маргарита, като "обърква" технологията с доматите и моцарелата. Не се спира дотук и изобретява conetto - пърженото конусче пица с разтопено сирене. Йоширо Имаи превежда пицата на езика на чайната церемония, а Сара Миник я превръща в цветна леха с билки и цветя.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Най-консумираната храна в света е пицата. Прехвърлила е границата на родната си Италия преди толкова време, че светът вече знае наизуст какво е Маргарита, Пеперони и Карбонара - целта е само да се постигне съвършенството им. Но има и други, за които това не е достатъчно. По един или друг начин стремежът им е да трансформират класиката. За тях разказва и поредицата на Netflix Chef's Table. В нея срещаме шестима души, които променят правилата на играта с пицата.

Крис Бианко заменя обичайните продукти с най-добрите, които има около себе си в Аризона - шамфъстък, розмарин и лук. За Габриеле Бончи пицата е средство да изразиш идея, дори и най-смелата, като да й добавиш петелски гребен и син картоф. Ан Ким намира топлата връзка между тестото и кимчито и това е корейската й следа върху пицата, Франко Пепе изобретява наново "най-елегантната от всички пици" - Маргарита, като "обърква" технологията с доматите и моцарелата. Не се спира дотук и изобретява conetto - пърженото конусче пица с разтопено сирене. Йоширо Имаи превежда пицата на езика на чайната церемония, а Сара Миник я превръща в цветна леха с билки и цветя.

За едни това е революция, иновация или изобретение, но в главите на мнозина други, особено когато се отнася до ястия-икони като пицата, се върти друга дума - посегателство.

Пицарят Алберто Морело избира пътя на смелите. Израснал в семейство на ресторантьори в Есте, Италия, през 2009 г. той отваря първия си ресторант в родния си град. Няколко години по-късно е обявен за най-добър изгряващ пица майстор на Италия, а от няколко седмици се е посветил на новия си проект: Paradiso Pizza & Friends в София. Мотото на новата пицария, която отвори заедно с още двама италианци и една българка, е "никога не сте опитвали такава пица". Такава е авторската му Paradiso Queen с моцарела, сос от целина, китайско зеле, радикио и майонеза от цвекло.

Няколко неща не се променят при всички пици в менюто: сертифицираните брашно и продукти от Италия, дългата ферментация на тестото с квас и българските фермерски сезонни зеленчуци. В момента може да опитате с тиква, земна ябълка, цвекло, целина, трюфел, моркови, кестени, салата или зеле.

По отношение на класическите пици Алберто Морело прави това, към което всеки се стреми - да ги направи по възможно най-добрия начин.

Смелото и различно предложение на пицарията са трите вида конус пици, които са като фунийки сладолед, но направени от пържено тесто, от което се излива пълнежът от сирена и болонска мортадела и шамфъстък, или броколи и аншоа, или вегетарианския с домати, маслини и каперси - вкусно удоволствие в две хапки. Такава е и десертната пица със сладко от боровинки, шамфъстък, печен бадем и мента.

Нещо като бонус към вкуса на всички пици са цветните керамични подноси на pottery & poetry, в които са поднесени.

В Paradiso Pizza & Friends има и супа, салати и три вида паста, но особено ценното предложение са аранчините - на една ръка се броят местата, където ги правят. Просто тези пържени топчици ризото, щедър дар на Сицилия, правят всичко да изглежда завършено и съвършено.

Paradiso Pizza & Friends

бул. "Витоша" 102

понеделник - неделя от 11 до 23 ч.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zqb42716408 avatar :-|
    Jazz
    • + 3

    Да, сигурен съм, че пица със земна ябълка и с цвекло ще има голям успех.

    Нередност?
  • 2
    iceisnice avatar :-|
    Yuli Stoinov
    • + 1

    Обслужването е под всякаква критика. Повече от 1 час чакане за пица. Възможно е заведението да открие ритъм, но препоръчвам да се изчака година-две.

    Нередност?
  • 3
    gxk231157435 avatar :-P
    Mimi T.
    • - 5
    • + 1

    След като прочетохме статията, отидохме на следващия ден, както и на по-следващия. Беше голяма изненада да пробваме не само най-добрите неаполитански пици, и то в София, но и да открием нов тип хрупкави пици, които никога досега не бяхме пробвали и които са феноменални. Особено тяхната Парадизо с цвекло и целина, която поръчахме 2 дни подред. Въпреки прилива от хора, получихме усмихнато и любезно отношение от персонала. Благодаря Марина! Следвам вашите съвети, които са винаги много полезни.

    Нередност?
  • 4
    vzv571157496 avatar :-|
    Paradiso Pizza
    • - 3
    • + 2

    Здравейте, интересът създаден от старията привлече наплив на 3 пъти повече клиенти в събота 7 януари между 2 и 4 часа. Това е причината за създалото се чакане за клиентите ни. Поднасяме извиненията си. Организирали сме се, за да не се повтори. Очакваме ви!

    Нередност?
  • 5
    ddi191157422 avatar :-P
    ddi191157422
    • - 1
    • + 1

    Пиците наистина са оригинални и вкусни и очевидно се приготвят с качествени продукти. Обстановката е приятна и непретенциозна, въпреки че си личи че във всяко отношение е обърнато внимание на детайла.

    Нередност?
  • 6
    wrn14723914 avatar :-|
    Васил Николов
    • - 2
    • + 7

    Пиците са ок. Не са чудо, но в сравнение с боклуците на Виктория и Уго, са добри. Имайки предвид незнайно как наложилия се масов вкус в последните 30 години към пици с кечъп и майонеза, при всички случаи са стъпка в правилната посока.

    Нередност?
  • 7
    hlm1605548795692979 avatar :-P
    Elizabeth Nikolova
    • - 2
    • + 1

    Аз съм учила в Италия и съм много впечатлена от ресторанта. Пиците са наистина страхотни. Атмосцферата мен лично, доста ми хареса, защото не е като типичната италиаснка пицария. При мен обслужването беше отлично и персоналът беше много мил. За мен това е новото място в Софиа, което всички трябва да посетят!

    Нередност?
  • 8
    xwv321133688 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНХА
    • + 6

    Как си личи, че Mimi T. (регистрирала се вчера) е всъщност въпросната пицария. Така си правите антиреклама.

    Нередност?
Нов коментар