Коледен Light

Защо концертите за деца на "Фортисимо" пълнят зала "България"

Музикантите от Софийската филхармония създават образована и запалена публика

   ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Вече 11 години "Фортисимо фамилия" сприятелява деца и родители с класическата музика
  • Всички дати за "Замръзналото кралство" и "Дива симфония" на Дан Браун са разпродадени
  • Най-добрите български актьори и музикантите от Софийската филхармония въвжедат децата в магията на класически, но и съвременни произведения от аниме филми, "Междузвездни войни" и др.

Фоайето на зала "България" е пълно с деца, повечето момичета са облечени като Елза или Ана от "Замръзналото кралство", тичат да не закъснеят, вълнението е голямо. А това е само първият от трите концерта за малки музикални фенове днес, всичките разпродадени.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
  • Вече 11 години "Фортисимо фамилия" сприятелява деца и родители с класическата музика
  • Всички дати за "Замръзналото кралство" и "Дива симфония" на Дан Браун са разпродадени
  • Най-добрите български актьори и музикантите от Софийската филхармония въвжедат децата в магията на класически, но и съвременни произведения от аниме филми, "Междузвездни войни" и др.

Фоайето на зала "България" е пълно с деца, повечето момичета са облечени като Елза или Ана от "Замръзналото кралство", тичат да не закъснеят, вълнението е голямо. А това е само първият от трите концерта за малки музикални фенове днес, всичките разпродадени.

Цялата зала със своите хиляда и сто места е пълна, а когато на сцената запява Морган Десислава в ролята на Елза, се чуват детски гласчета, които припяват с нея. Децата имат шанс да чуят най-добрите музиканти от Софийската филхармония, които само преди дни се върнаха от блестящ концерт в Берлин. Но "Замръзналото кралство" не е единственият концерт, който се разпродава скоростно, същото се случи с няколкото дати на "Дива симфония" на популярния писател Дан Браун, който тук е в амплоа на композитор, както и всички други от поредицата на "Фортисимо". Стига се дотам, че в родителските групи в социалните мрежи се наддава за билети, правят се списъци на чакащи. "Най-важното е децата да чуят класическа музика, да разберат, че е забавна, не е страшна, не е елитарна", казва Александър Чобанов, сегашният директор на програмата.

Програмата "Фортисимо" започва по идея на диригента Максим Ешкенази, когато преди години той решава да пренесе своя опит от САЩ в България - тук по това време няма образователни концерти за деца и въобще никакви инициативи, които да ги сприятелят с класическата музика. За своята идея Ешкенази печели финансиране от "Америка за България", което продължава седем години. След като маестро Найден Тодоров поема като директор Софийската филхармония, той кани концертите на "Фортисимо" да станат част от тяхната редовна програма. "Вече има деца, които са идвали на първите концерти, a сега са редовни зрители на класическа музика, други вече учат в музикалното училище", казва сценаристът Александър Чобанов.

С увлекателни и образователни концерти като "Приказки за флейтата", "Приказки за валдхорната", "Моцарт за деца", "Бетовен за деца" малките зрители чуват за пръв път не просто важни произведения, но и научават за епохата, за композитора, за музикалните инструменти. Водачи в тези приключения обикновено са едни от най-талантливите български актьори: Иван Юруков, Евелин Костова, Иван Бърнев, Стефания Колева, Радина Боршош и др. - "те играят ролята и на самите деца, задават въпроси на музикантите".

Ана Пападопулу участва често в концертите, и то от самото им начало, водейки и програмата с Хари Ешкенази в училища в цяла България, както и образователни концерти за възрастни, които след ковид пандемията не са възобновени. "Веднъж, докато играех Червената шапчица и бях купила питка, за да нося нещо в кошницата, децата ме наобиколиха и ми изядоха реквизита", спомня си актрисата. Тя си признава, че като дете на стоматолози не е посещавала редовно зала "България" - "именно докато водех концертите, научих, че между отделните части в музикалното произведение не трябва да се аплодира, съвсем различно от навика ми в театъра", казва Пападопулу. Освен че участва през годините в много детски концерти, тя се включва и в концертите за тийнейджъри.

Те също се разпродават веднага, например музиката на Джон Уилямс от "Междузвездни войни" или на маестро Шунго Морияма, който изпълнява произведения от аниме филми като Princess Mononoke, My Neighbor Totoro и др. "Така успяват да привлекат много хора, които влизат за пръв път в зала "България", покрай децата често и родителите им откриват Софийската филхармония", казва концертмайстор Павел Златаров.

Освен актьорите солистите също се включват с разяснения за инструментите си, а Александър Чобанов пише сценария - "трябва да разкажем увлекателна история, да има и драматургия, за да впечатлим зрителите и да задържим вниманието им". Според него не е достатъчно солистът да им покаже валдхорна и да им каже, че е дълга седем метра. Въпреки че често и солистите се превръщат във водещи като Цветелина Белева, която разказва за страстта си към флейтата. От нея децата чуват откъси като "Веселите закачки на Макс и Мориц", "Бадинера" на Йохан Себастиан Бах, танц от "Лешникотрошачката" на Чайковски. Оптималната дължина на откъсите е до четири минути, защото обикновено в залата са деца от 3 до 9 години. "Избираме откъси, които да се редуват: бързи, бавни, така че да им задържи вниманието", казва Павел Златаров.

Той е и създателят на изключително успешния концерт "Бетовен за деца", в който Иван Юруков играе Бетовен - "сега поднасяме подмолно важна информация на децата, без да се усетят - чрез музика и забавление, в началото на програмата образователната част беше по-експлицитна". Винаги се съобразяват с принципа, че на колкото години е едно дете, в продължение на толкова минути може да се концентрира.

В един от сценариите на Чобанов музикантите са облечени като Барбароните - това предизвиква такова любопитство в малките зрители, че някои от тях вдигат костюма на виолончелистката, докато свири, за да разберат има ли крака или е истински барбарон. Именно този контакт между децата и музикантите е безценен - "той се случва благодарение на Светлина Терзиева, която е в организацията на "Фортисимо" от самото начало, въпреки че вече не участва. Нейна е идеята по време на концертите в камерната зала да разположат децата най-отпред, а родителите отзад", казва Павел Златаров. Той подчертава, че и самите музиканти се учат по време на тези концерти да общуват толкова отблизо с публиката. Изпадат и в смешни ситуации, в които флейтистката трябва едновременно да свири и да пази другите си флейти, които децата й нападат. В момента обаче концертите се провеждат само в голямата зала.

"Ние самите нямахме контакт с публиката преди, такъв е характерът на филхармонията, затова сме благодарни на Максим Ешкенази, че чрез детските концерти се научихме колко ценно е живото директно общуване", казва концертмайсторът Павел Златаров. В концертите участват и музиканти деца, например изключително талантливият Ивайло Василев, с над 30 спечелени конкурса. В пролетния концерт, който предстои, ще участва и младата цигуларка Диана Чаушева.

"Никога не сме правили компромис с това кой да участва в концертите", казва Александър, солисти са били Светлин Русев, Веско Ешкенази, Людмил Ангелов, диригенти са били Найден Тодоров, Григор Паликаров, Вилиана Вълчева, Максим Ешкенази, др. "Нашите концерти възпитават не само една бъдеща публика, но бъдещите граждани на България", казва Павел Златаров.

Следващите концерти са "Замръзналото кралство" на 15 януари, "Малкият Моцарт" на 29 януари, а за Св. Валентин е специалният концерт за тийнейджъри "Ромео и Жулиета". От Софийската филхармония се надяват някой ден да възобновят и образователните концерти за възрастни, пълната програма е на: sofiaphilharmonic.com

Все още няма коментари
Нов коментар