Новият брой:
Първият опит за ротационен кабинет в България

"София филм фест" идва с "Тар", "Под слънцето", "Империя на светлината"

Освен световни хитове за сезона програмата включва 20 нови български заглавия

Темата накратко
  • Новото издание на "София филм фест" започва на 16 март.
  • Освен някои от международните хитовете за сезона, програмата предвижда 20 нови български заглавия.
  • Гости на СФФ '23 са Джералдин Чаплин, Кшищов Зануси, Фолкер Шльондорф, Биле Аугуст.

Фестивалът се завръща с познатия мащаб и амбициозна програма отпреди рестрикциите на пандемията. Мотото на 27-ото издание (16 - 31 март, в познатите пространства на НДК, софийските арт кина, европейските културни центрове, сборни селекции в Пловдив, Варна и Бургас) е #RECONNECT.

Темата накратко
  • Новото издание на "София филм фест" започва на 16 март.
  • Освен някои от международните хитовете за сезона, програмата предвижда 20 нови български заглавия.
  • Гости на СФФ '23 са Джералдин Чаплин, Кшищов Зануси, Фолкер Шльондорф, Биле Аугуст.

Фестивалът се завръща с познатия мащаб и амбициозна програма отпреди рестрикциите на пандемията. Мотото на 27-ото издание (16 - 31 март, в познатите пространства на НДК, софийските арт кина, европейските културни центрове, сборни селекции в Пловдив, Варна и Бургас) е #RECONNECT.

Връзката между филми, публика и автори, заедно в магията на тъмната зала, е възвърната, допълнена от живи срещи и разговори. Без пандемия, но с отекваща във всичко война, която също е тема в тазгодишното издание.

Зала на славата

Джералдин Чаплин е специален гост, ще я видим на подиума в Зала 1 във вечерта на награждаването (25 март) заедно с режисьорката на последния й филм "Лука" Джесика Удуърт ("Босият император").

Откриването ще е в присъствието на носителя на "Оскар" и "Златна палма" Фолкер Шльондорф с екологичния му портрет "Повелителят на горите". Режисьорът на "Тенекиеният барабан" по Гюнтер Грас (режисьорска версия) ще посади дърво в бъдещата "гора" на феста. Шльондорф е почетен и с ретроспектива в Гьоте институт. С последните си филми идват също европейските класици Кшищов Зануси ("Идеалното число") и Ян Сверак ("Витлеемска светлина"). Ретроспективата на Сверак е в Чешкия център. Биле Аугуст (който освен "Оскар" и "Златна палма" е режисирал последния сценарий на Бергман) ще говори преди прожекцията на новия си "Целувката" по романа на Цвайг "Неспокойно сърце".

Хитове от сезона

"Тар" на Тод Фийлдс с Кейт Бланшет е сред магнитите в афиша. Разрез на идеята за властта и подчинението в изкуството и не само там.

За "Под слънцето" младият Пол Мескал (от сериала "Нормални хора") беше номиниран за "Оскар", а връзката между баща и дъщеря е през поетична тъга.

Киносалонът е кът на любовта в "Империя на светлината" на Сам Мендес. Оливия Колман управлява малко кино в курортно гадче през 80-те, картината е на големия Роджър Дийкинс, музиката на Трент Резнър и Атикъс Рос (Nine Inch Nails).

С актуални номинации в категорията за международен "Оскар" са "Аржентина, 1985" и "Близо" на белгиеца Лукас Донт ("Момиче"). Първият е история за прокурорска доблест в среда на диктатура, вторият следва крехките чувства на две порастващи момчета.

Фестивални фаворити

Ще видим последния "Златен лъв" от Венеция "Цялата красота и кръвопролитие" за фотографката и активист Нан Голдин.

Идва миналогодишната "Златна мечка" от Берлин "Алкарас" на Карла Симон. История с непрофесионални актьори на каталунски диалект за изгубените праскови на щастието. Всички филми на Фатих Акин са били на софийския фест, ред е на най-новия, "Рейнско злато". Драматизирана е автобиографията на Хатар, германски рапър кюрд, продължил да пише песни и от затвора.

Иранецът Джафар Панахи отново е сам в кадър в простата история от живота "Без мечки".

Лука Гуаданино присъства с документалния портрет "Салваторе: Обущарят на мечтите" за кариерния и човешки път на модната икона Салваторе Ферагамо.

Антъни Хопкинс възпитава в мъдрост и расово търпение порастващия си внук в "Часът на Армагедон" на Джеймс Грей ("Малката Одеса"). "Клондайк" на украинката Марина Ер Горбач е с режисьорската награда от миналия "Сънданс". Семейство, чакащо дете, отказва да напусне селото си, което е близо до фронта.

Украинска диря

Съвременният класик Сергей Лозница присъства с актуалния документ "Киевският процес".

С непоказвани архивни кадри е възстановена истината за "народния съд" над нацистките престъпления в родината му от 1946 г. Оборени са днешните пропагандни основания за агресията и "специалната операция". Документалистът класик по въпросите на пънка и пънк културата Лех Ковалски ще представи лично "Граница на солидарността". Ковалски се връща в родината на дедите си Полша, за да види как войната е променила живота на обикновените хора там. Говорят фермери, магазинери, учители от селищата до границата с Украйна.

Българско присъствие

Традиционно СФФ е витрина и шанс за най-новото българско кино, тази година с рекордните двайсет заглавия. Първите си зрители ще има "Записки по българските предателства", последният игрален филм на Георги Дюлгеров. Десет години след Освобождението Захари Стоянов се връща в Панагюрище за морален съд над предателя на Бенковски Дядо Въльо. Изплуват чертите на "предателството по български".

"Пролетно равноденствие" на Иван Павлов е връщане към стилистиката на "Всичко от нулата" по сценарий на Красимир Крумов-Грец. Оголени са екзистенциалните "гънки" на ежедневието в аскетична черно-бяла (Емил Христов) картина.

Първият игрален опит на утвърдения документалист Тонислав Христов "Добрият шофьор" е в силния международен конкурс заедно с "Изкуството да падаш" на младия Орлин Милчев.

В документалния конкурс са "Една провинциална болница" на Илиян Метев и "Моят чичо Любен" на класика Джеки Стоев. Режисьорите от новото поколение Тодор Мацанов ("Христо") и Боримир Илков показват съответно "Блок" и "Анна". Светослав Овчаров е намерил "Герой на нашето време" в лицето на смолянски строител. Костадин Бонев е посветил "Оловният войник" на поета и текстописец Александър Петров. Касиел Ноа Ашер припомня колко талант беше изгубен с Йосиф Шамли (1972 - 2019) във "Войник на съдбата".

Още информация на: https://siff.bg/

Все още няма коментари
Нов коментар