Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Книга | "Хайде на мач!" с илюстрации от Даниел Мюлер

Комикс, посветен на футбола, показва играта такава, каквато трябва да бъде – заредена с радост и тръпка

заглавие: "Хайде на мач!"

автор: Даниел Мюлер

превод: Любомир Илиев

издателство: "Лист"

цена: 22 лв.

"Хайде на мач!" е забавна книга за малки и големи, с рисунки на швейцарския илюстратор Даниел Мюлер, посветена на любимата игра. Малката по обем книжка е нещо средно между комикс и наръчник по футбол.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
заглавие: "Хайде на мач!"

автор: Даниел Мюлер

превод: Любомир Илиев

издателство: "Лист"

цена: 22 лв.

"Хайде на мач!" е забавна книга за малки и големи, с рисунки на швейцарския илюстратор Даниел Мюлер, посветена на любимата игра. Малката по обем книжка е нещо средно между комикс и наръчник по футбол.

Героите много напомнят палавите момчетии на Жан-Жак Семпе от "Малкият Никола". Изобразените фигури са удивително игриви, с вирнати нослета, от лицата струи емоция, която ни подготвя за предстоящия двубой.

Художникът Даниел Мюлер (р. 1964) е запален почитател на футбола от времето, преди играта да се комерсиализира и да се превърне в медийно събитие номер едно на планетата. Мюлер набляга на ритуала, празника, непринудеността на света на футбола.

Неговите герои, независимо дали са звездни играчи, строги съдии, футболни запалянковци или мажоретки, нямат нищо общо с безупречните суператлети от популярните комикси. Мажоретките са закръглени в ханша и талията, лицата им са детски, косите вързани на две опашки. Спортният коментатор и чайките над главата му в синхрон коментират мача, а запалянковците изпитват истинско удоволствие от играта, без да са с перфектна хореография, свирепи физиономии и черни маски.

В пълната с истории книга, Мюлер разказва за мач, на който съседите от квартала пекат наденички на импровизирани скари, около които песовете се облизват, децата предлагат домашна лимонада, а допреди час стадионът е бил тренировъчна площадка, на която малки и големи са си играли на футбол и са правили гимнастика. В пространството летят обръчи, конуси, топки, спортни екипи, дори домашни любимци - кучето Полди, една козичка и няколко улични котки. Полди е много специален, той може да отмъкне топката дори на най-техничния футболист, а задача на читателя е да го открие на всяка страница и да разбере какви пакости върши.

Всяка малка рисунка разказва история, но и дава информация за играта футбол - от маркировката на терена, до прическата на футболиста, талисмана, бандажа, всички купи, теренния валяк. Виждаме дори дисекция на топка, преди да се стигне до големия лош, облечен в черно главен съдия, страничният също не е пропуснат.

През погледа на художника, всички кътчета на стадиона са осветени - игрището, но и съблекалнята, масажът и прегледът при спортния лекар, под душа (там нищо не е скрито), в асансьора; на паркинга горд баща изпраща малката си дъщеричка, следвана от двамата ѝ братя, и така скок-подскок към входа; важен господин в черно спира запалянко с фойерверк в ръце; наперена мадама със спортна кола си мисли, че пътят е само неин, а в небето лети дирижабъл, теглещ знамето.

На следващата страница нещата стават по-сериозни, но пак с намигване Мюлер ни разказва за опасната игра, за боц, задна ножица и воле, виждаме всички видове удари. Не са пропуснати и съдийските жестове - авантаж, непряк свободен удар, тъч и драматичната дузпа.

След това отново се пренасяме във вихъра на веселбата. Извън игрището градът празнува, на голям екран всички гледат мача, танцуват, викат, размахват кастанети и надуват вувузели. Мачът свършва, има победени и ядосани, но те са част от играта, около тях са победителите, явно са от домакините, защото целият град радостно ликува и развява жълто-синьо знаме.

Мюлер рисува героите си преди войната в Украйна, така че в случая с жълто-синьото знаме имаме съвпадение, което ни кара да се усмихнем, защото то се вее победоносно в този весел и безгрижен свят, за който всички мечтаем.

Футболът е игра за гледане, в нея диалогът не е задължителен, всичко е действие с тяло, регулирано от знаците на съдията. Макар днес да си представяме играта под звуците на песни, скандирания, клаксони и хорска глъч, играта си е комикс.

Издателство "Лист" са се постарали българският (по)читател да има бутиков каталог на футбола с твърди корици и качествен печат. Книгата е удоволствие за сетивата и макар и без звук, със сигурност всеки разглеждащ ще чуе празничната футболна патаклама.

Все още няма коментари
Нов коментар