Трите "ре" на дизайна днес

Разговор с арх. Силвана Аникиарико, която представя в София примери за екологичен дизайн от Италия

Сандали Ferragamo от рециклирани материали
Сандали Ferragamo от рециклирани материали
Сандали Ferragamo от рециклирани материали
Сандали Ferragamo от рециклирани материали

Италианският дизайн отдавна се е превърнал в еталон за качествена изработка, занаятчийски детайли, великолепна естетика, наслоявани с години традиции и смели експерименти в една добре развита индустрия. Доколко обаче той е готов да поведе различна революция и да бъде заразителен пример в грижата за околната среда, налагайки иновативни подходи в съчетание със завещаното от големите майстори? Опит да се улови тази нова вълна от енергия в посока мисъл за хората и за природните ресурси прави наскоро откритата в "Квадрат 500", София, експозиция "ЕкоДизайн. 3Р: Редуциране - Рециклиране - Ре-употреба".

Куратор на този богат и внимателен подбор от разнообразни примери е арх. Силвана Аникиарико. Тя е сред най-изтъкнатите и дейни хроникьори на италианския дизайн от 90-те години на миналия век досега. Основен фокус в работата на Аникиарико е извеждането на особеностите на италианския дизайн като национално и световно богатство, конкретно през динамичното му развитие след Втората световна война, проследяването на настоящите тенденции и неговото представяне пред различни публики във и извън Италия.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар