Артистът (само) присъства: Марина Абрамович като Мария Калас

Звучи грандиозно, но спектакълът се оказа по-скоро маркетингов капан

Марина Абрамович като Мария Калас
Марина Абрамович като Мария Калас
Марина Абрамович като Мария Калас
Марина Абрамович като Мария Калас

Тазгодишното пролетното издание на фестивала Барселона Увертюра започна с многоочаквания спектакъл на Марина Абрамович "Седемте смърти на Мария Калас", който беше излъчен първо на живо и безплатно през есента на пандемичната 2020 г. от Баварската опера. "Барселона Увертюра" е популярната платформа на трите "храма" на класическата музика в каталунската столица - операта "Лисеу", Дворецът на Музиката и концертната зала "Аудитори" - чиято цел е да привлече по-широка публика за произведения на класическата музика. И когато фестивалът се открие с представление като това на Абрамович, вероятността да има повече интерес за концерта "Страсти по Йоан BWV 245" от Бах, например, изпълнен от белгийския ансамбъл за старинна музика Collegium Vocale Gent, се увеличава.

Родената в бивша Югославия през 1946 г. Марина Абрамович е най-разпознаваемото лице на концептуалното перформативно изкуство в световен мащаб, а "В присъствието на твореца", или "Артистът присъства" (The Artist Is Present) от 2010 г. e едно от най-известните й произведения - в продължение на близо три месеца тя прекарва осем часа на ден, седнала мълчаливо в една от залите на MoMA, а на стола срещу нея сядат непознати и я гледат в очите, много от тях, развълнувани до сълзи.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар