🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Страстите народни

Най-старата известна театрализация на Страстната седмица в Европа се играе в Испания от Средните векове насам

Около Великден често се сещам за британския минисериал в три епизода Страсти (1999), показван по БНТ, в който щастливо омъжена жена се влюбва в красив млад актьор, дошъл в селцето ѝ да играе Иисус в традиционна театрална интерпретация на Страстната седмица. Вместо да завихри семеен скандал, разбиращият ѝ съпруг я оставя да изживее страстта си, а покрай тях цялата местна общност получава пример за християнското великодушие, преосмисляйки понятия като грях и прошка. Така отвъд прилежащата му религиозна, ритуална и просветителска функция представлението предизвиква автентичен катарзис в баналната действителност на една консервативна общност и успява да докосне дори и най-заклетия неверник.

Ритуални театрализации на Страстната седмица като тази, в която са пресъздадени осъждането, страданията, разпването, смъртта и възкресението на Христос, се организират на много места в католическа и протестантска Европа още от Средновековието. А това, че в тях играят най-вече аматьори и всеки може да участва, неизменно води до групов преобразяващ ефект.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар