Новият брой:
Какво се случва в държавата
LIGHT

Туризъм | Пешеходни маршрути и екопътеки в района на Габрово

Какво да правим в Предбалкана - идеи, посоки, тенденции

Карашка къща    ©  Минчо Тодоров

По-бавно, потопени в природата, усещайки всичко със сетивата си, любопитни към местните хора, техните истории, храната им. Така може да се опише един от ставащите все по-популярни видове туризъм - пешеходният.

Двете години пандемия и последвалата икономическа и обща несигурност ни помогнаха да започнем да се оглеждаме за интересни места сред природата, които не изискват самолетен билет, сложно планиране и дълги отпуски. Все повече хора започнаха да откриват забравени пътеки и маршрути за разходка в района си и да търсят по-пълноценно преживяване на дестинациите, които са избрали. Тази тенденция се потвърждава и от статистиките - данните сочат, че приключенският туризъм е най-бързо развиващият се туристически жанр в световен мащаб (източник CBI).

По-бавно, потопени в природата, усещайки всичко със сетивата си, любопитни към местните хора, техните истории, храната им. Така може да се опише един от ставащите все по-популярни видове туризъм - пешеходният.

Двете години пандемия и последвалата икономическа и обща несигурност ни помогнаха да започнем да се оглеждаме за интересни места сред природата, които не изискват самолетен билет, сложно планиране и дълги отпуски. Все повече хора започнаха да откриват забравени пътеки и маршрути за разходка в района си и да търсят по-пълноценно преживяване на дестинациите, които са избрали. Тази тенденция се потвърждава и от статистиките - данните сочат, че приключенският туризъм е най-бързо развиващият се туристически жанр в световен мащаб (източник CBI).

България не прави изключение от тази глобална тенденция и собствениците на къщи за гости из страната го потвърждават. Много от тях отбелязват, че все по-често имат посетители, които не просто искат да отседнат за няколко дни, а търсят преживявания и занимания, с които да запълнят времето си.

Едно от местата, които изпъкват с потенциал за активен туризъм у нас, определено е районът на Габрово, който предлага интересна смесица между спокойствието на малки, често почти безлюдни селца, запазена природа и пешеходни маршрути. Според един от хората с дългогодишен опит в този бранш - Светослав Велков, биолог и съдружник в туроператорска фирма, габровският район има голям потенциал, който едва започва да се разгръща.

Наоколо има немалко културни и природни забележителности, както и водопади, екопътеки, панорамни гледки.

Голямо предимство е, че около Габрово има добре маркирани пешеходни маршрути, много от които със средна и ниска трудност, което позволява по тях да преминат семейства с деца и по-възрастни хора, а рискът от изгубване е сведен до минимум.

През последните години около Габрово са изникнали няколко къщи за гости с интересни концепции, съчетаващи настаняване с активен туризъм. Някои насочват гостите си към близки маршрути, организират кулинарни класове и ретрийти, предлагат местна кухня, канят хората в своите мандри и производства и т.н. Разработват се и се маркират и нови пътеки.

Интересна тенденция в цяла България е все повече къщи за гости да се свързват с маршрути в района, за да предлагат добавена стойност на клиентите си. Това неминуемо води към търсенето на нови и нови пътеки и забележителности, които да бъдат показани на гостите, и често в този процес се включват не само общинските власти, но и местни хора и ентусиасти.

През последните години в района на Габрово бяха развити няколко такива маршрута, като сред тях са доскоро непопулярни стари пътеки или наново създадени, или пък разчистени и маркирани части от някогашни коларски пътища. Характерно за тях е, че не са сред масовите, пълни с туристи маршрути, извеждат до панорамни гледки или край водопади, обрасли дерета, антични крепости и други забележителности. Друго, с което се отличават, са селата, от които започват или през които преминават - често в тях има не повече от десет жители, но архитектурата им е изключително интересна и запазена.

Полезно: Онлайн порталът visit.gabrovo.bg дава полезна информация, включително идеи за дестинации, места за настаняване, събития, маршрути с картите им, заведения в района и др.

Екопътека Иванилски водопад

Дължина: 2 км; Времетраене: около 1 ч.; Маркировка: червена лентова, с указателни стрелки и табели; Трудност: лека

Една от пътеките в района на Габрово, която е била особено оживена по време на пандемията, в момента е реновирана по интересен начин и привлича все повече туристи, които искат да направят лека, приятна разходка, често съчетана с пикник. Намира се на 9 км от Габрово, близо до селата Солари и Иванили, като началото ѝ е при разклона надясно преди моста в Солари. Тя не е кръгова, отиването и връщането са по един и същ път, но макар и сравнително къса, предлага разнообразни гледки и теренът е достъпен. Маршрутът се движи в по-голямата си част през гората, започвайки с черен път и завършвайки по пътека, която се спуска към Иванилския водопад. Той е висок около 10 метра и образува красива водна каскада, стичаща се по покрита със зелен мъх скала с езеро в подножието си. Водопадът може да се наблюдава от малка, подходяща за пикник полянка. Реката, на която е водопадът, е осеяна с малки каменни острови, които местните хора обичат да използват като място за пикник. След водопада може да се продължи на още няколко метра надолу по реката до вливането ѝ в Янтра.

Любопитно за пътеката е, че по нея са разположени малки атракции и табели в забавен стил като габровския компас, който дава идеи какво да правиш в случай на изгубване (да си направиш селфи например), къщичката на елфите с множество вратички и прозорчета в ствола на дърво, пейки и места за пикник и надписи, които подсещат, че след като в района няма WiFi, можем да общуваме с природата. Тази пътека е била по-непозната преди, но е привлякла интереса на габровци по време на пандемията, а младежи от програмата "Приеми ме на село" и момчетата от местен терапевтичен център запретнали ръкави и подновили маркировката на пътеката, както и две спирки и чешмите по особено оригинален и носещ настроение начин.

Екопътека Боженци - Дряновски манастир

Дължина: 15 км; Времетраене: около 5 ч.; Маркировка: две бели и една зелена линия по средата; Трудност: средна

Един от по-дългите, интересни и добре маркирани маршрути в района, който предлага варианти за накъсване с включване от различни места и разнообразие на забележителности и гледки. С него могат да бъдат свързани две от най-популярните забележителности в района - Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил" и Архитектурно-исторически резерват "Боженци". В същото време пътеката, макар и от по-дългите, е сравнително лека за преминаване, по нея има няколко чешми и не гъмжи от туристи, както двата ѝ изходни пункта.

Има вариант да бъде измината в двете посоки, да се направи включване от друго място или пък връщането да е с влак или друг транспорт, за да се избегне повтаряне на маршрута. Ако се тръгне от Боженци, пътеката преминава край т.нар. Пейка на любовта, от която се открива панорамна гледка, както и близо до останките на ранната византийска крепост Стринава. С наближаването на манастира тя се дублира с Дряновската екопътека. Финалът е с гледка към манастира и слизане край входа на пещерата "Бачо Киро".

За хората, които искат да направят по-кратък преход, Йонка Агалова от къщи за гости "Легендите" препоръчва тръгване от нейното село - Беломъжите. В този случай се върви първоначално по междуселски път до с. Долни Върпища и оттам се прави включването към основния маршрут. "Много харесвам тази пътека и често я препоръчвам на нашите гости, защото по нея често излизаш на хубави поляни, от които ти се разкрива Балканът. Друго, което ми допада в нея, е, че съчетава природа с интересни селца като Беломъжите и Долни Върпища, има и историческа част, останки от крепост, панорами.

Пещерата "Бачо Киро" също си струва да бъде посетена - в нея са открити най-големите кости от мечка, които в момента са в музея в Лондон", казва Агалова. Според нея най-панорамната част е между местността Градище и Дрвновския манастир, където е и Пейката на любовта.

Петър Петров, който е собственик на "Боженски чифлик" и къща за гости в село Съботковци, често съветва клиентите си да обърнат внимание и на останките на крепостта Стринава, която е от Второто българско царство: "Смята се, че е много интересен туристически обект, който тепърва може да се развие. Знае се, че е била много голяма крепост и това все още си личи по 2-3-метровите стени и част от стаите, които са запазени."

Пътеката над село Селище, близо до Априлци

Дължина: 8 км; Времетраене: около 2-3 ч.; Маркировка: неофициална с електрикова жълта линия по дърветата, има табели с карти; Трудност: средна; Кръгов маршрут

Един от интересните примери за пътека, която не е организирана от туристическо дружество, от община или по проект, а е изцяло плод на доброволния труд на местни ентусиасти. Сред основните ѝ създатели е Калин Михайлов от "Карашка къща" в село Селище до Априлци, която е близо до началото, а и края на кръговия маршрут. Заедно с още едно семейство от друга махала на селото Калин се заема да свърже части от пътеки и коларски и антични пътища в района, да ги почисти и маркира, създавайки нов пешеходен маршрут.

"Тук в Предбалкана човек може да се разхожда във всяка посока. Селцата ни са били разпокъсани на малки махали и навсякъде из горите между тях има пътеки и пътчета, водещи нанякъде. Личи си, че в някои от тях е бил вложен много труд, използвали са се редовно в миналото и са били важни за хората. Сега обаче бяха запустели и обрасли с растителност", разказва Калин Михайлов.

Обхождайки района около къщата си за гости, той се натъква на интересни места, които решава, че ще е добре да направи достъпни за повече хора, свързвайки ги с вече съществуващи стари пътеки и коларски пътища. За да развият пътеката, доброволците от с. Селище не само обхождат внимателно района, но и проучват какви са имената на някои от местностите, за които трудно се намира информация. Така в крайна сметка се създава прочистен и маркиран маршрут, който може да бъде изминат за около два часа. Началото му е от центъра на махала Горно селище близо до църквата в селото, която е разположена на малка могила на около 500 метра надморска височина. Започва се по асфалтов път, който преминава в черен път из махалата и след това изкачване през гората, движейки се край деренца, които някога са били пълноводни и осеяни с малки водопади, но сега се засушават все повече.

В най-високата си част пътеката навлиза сред дивото - върви се през изоставени гори, в които има концентрация на диви животни и са особено привлекателни за любителите на фотографията. "Само веднъж сме виждали мечка, но редовно се срещат сърни и кошути", уточнява Михайлов. След тази част от маршрута пътеката слиза надолу към друга махала на село Селище и предлага панорами към Стара планина. "Едно от нещата, които най-много харесвам в този маршрут, а и в района като цяло, е, че открива гледки към сърцето на Балкана, към най-високата му част. Особено красиво е през пролетта, когато се разкриват панорами със зеленина надолу и върхове със снежни шапки нагоре. Любим период за тези гледки за мен са дните около Гергьовден", разказва собственикът на "Карашка къща".

Екопътека Витата стена

Дължина: около 8 км в посока; Времетраене: 3-4 ч. на посока; Маркировка: червена лентова, указателни стрелки; Трудност: средна

Един от съвсем новите пешеходни маршрути в района на Габрово е екопътека, свързваща селата Здравковец и Яворец. Основната ѝ забележителност е дъговидният скален венец, наречен Витата стена. Той е част от платото Стражата, разположено между Севлиево, Дряново и Габрово, и е включен в защитена зона за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Стандартното начало на екопътеката е от село Здравковец, намиращо се в горната част на Витата стена. В началото се върви през гора и се преминава край малко езерце, известно като Беляковец. След това се достига до разклон за неолитни пещери и скален феномен "Момичките". След като се премине край още едно езеро, се достига и до горната част на самия скален венец Витата стена (702 м), откъдето се разкрива панорамна гледка към Стара планина и някои от селата в подножието ѝ.

Освен че над скалата най-често се спира за пикник с панорами, това е и мястото, от което туристите, решили да не правят целия маршрут, се връщат към изходната си точка. Тези, които предпочитат да преминат по цялата екопътека и са тръгнали от Здравковец, след скалата започват стръмно спускане към село Яворец, разположено в подножието на Витата стена. Това е и най-стръмният и тежък участък от маршрута, който след това прелива в черен път, извеждащ в селото.

"Това е нова екопътека, но Витата стена съвсем не е непознато място за местните. Хората от района обичаме да си почиваме над тази отсечена отвесна скала и да се любуваме на гледката", разказва Калим Михайлов от "Карашка къща". Според него най-подходящи за този маршрут са следобедните часове, за да може да се съчетае с гледката на залеза от Витата скала, надвиснала на няколкостотин метра над всичко останало.

Q&A

Йонка Агалова, къщи за гости "Легендите", с. Беломъжите

Каква е концепцията на "Легендите"?

Голямата ми сестра е моторът на този проект, искаше да инвестира в нещо смислено, а аз имам опит в бранша с агенцията ми за креативен туризъм, насочена главно към испански говорещи, така че я подкрепих с две ръце. Така дойде идеята за къща за гости, и то в родното село на дедите ни, там, където сме израснали. Реновирахме две къщи и приемаме туристи от 2020 г., като имаме постоянен поток от хора, като повечето от тях са българи.

Как финансирахте тази идея?

Сестра ми стартира предимно с лични средства и кредитиране. За проекта на следващ етап ни помогнаха с финансиране и от фондация "Америка за България", които имат политика за насърчаване на този вид туризъм и на местни производители в Северна и Северозападна България - някои от най-бедните части на страната, а и на Европа. Благодарение на този проект успяхме да се профилираме и насочим не само към приключенския, но и към кулинарния туризъм. Организираме кулинарни класове, ритрийти, уроци по танци и други преживявания за нашите гости.

Какво е значението на връзката ви с местната общност?

Когато говорим за устойчив туризъм, хората, различните участници от един район, трябва да се познават и така да могат да работят в мрежа.

Имаме инициатива, наречена "Аз съм местен". Благодарение на нея свързваме местни производители и хора от района с нашите посетители от страната и чужбина. Предлагаме кошници с местни продукти спрямо сезона на клиентите си. Според мен около 90% от хората, които отиват в къщи за гости, си носят всичко необходимо, напазарувано от града, като често това са замразени храни, както и такива, внесени от далеч. За нас обаче е важно местната икономика да се стимулира - предлагаме на клиентите си да пазаруваме за тях по списък, като избираме само качествени местни продукти от ферми в района и градините на бабите в селата наоколо. Работим и с читалища, където местни жени със свои продукти приготвят вкусна, характерна за района храна. Освен по линия на храната търсим богатството на местните и в културен контекст. Така например наши приятели от читалище "Будителите 2017" правят уникален Театър на сетивата до къщите ни сред природата, получава се наистина запомнящо се преживяване за гостите, а и за нас.

Събития: От 15 до 21 май 2023 се провежда Международният фестивал на хумора и сатирата в Габрово, който включва атрактивния карнавал на 20 май.

Все още няма коментари
Нов коментар