"Глюкозната революция" на Джеси Инчауспе: първо айрянът, послe баницата
Науката доказва, че е важно не само с какво, но и в какъв ред се храним
Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
- Преведената на български книга на френската биохимичка е образователна и с лесно изпълними съвети.
- Glucose Goddess има над 2 млн. последователи в Instagram, за които публикува рецепти и представя на достъпен език новите научни открития в областта на кръвната захар и храненето.
- Яжте каквото решите, но не започвайте храненето с въглехидрати и сладко, препоръчва Инчауспе.
Френската биохимичка Джеси Инчауспе, по-известна сред над два милиона нейни последователи в социалните мрежи като Богинята на глюкозата (отчасти и защото красивата ѝ фамилия от региона на баските е трудна за произнасяне), провокира хората по цял свят да променят навиците си. Препоръките ѝ за здравословно хранене идват от синтезирането на най-новите научни открития в областта на кръвната захар. Докато работи в областта на генетиката в Сан Франциско, Джеси участва в проучвания, като изпробва новите апарати за следене на глюкозата в реално време. Изводите и решенията, които предлага, описва в книгата си "Глюкозната революция" (изд. "Колибри"). В нея ни убеждава, че регулирането на нивата на кръвна захар е важно за всички, независимо дали имат диабет или не. "Глюкозните пикове предизвикват внезапен глад, умора през деня, спад на имунитета, промени в настроенията, дори инсулинова резистентност", пише Инчауспе.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
3 коментара
"...отчасти и защото красивата ѝ фамилия от региона на баските е трудна за произнасяне..."
Ейяфятлайокутъл - ей това наричам трудно за произнасяне. Инчауспе се запомня с две прочитания.
Мисля че сме ок :) Първо салатата (фибрите), после белтъка (основното което при нас е месо или нещо с месо) и накрая сладкото - десерта ;)
Заглавието "...първо баницата посля айряна" е сгрешено. Според книгата трябва да е първо Айряна посля баницата
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.