Ново място | Villa Bellucci

Емблематичното пространство на "Шишман" се префасонира във винен бар и витрина с деликатеси, а през есента - и ресторант

Ще отнеме известно време, преди софиянци да спрат да го наричат One More Bar: знаковото заведение в продължение на много години се помещаваше на ул. "Цар Шишман" 12 , но след като предходните собственици се оттеглиха и мястото затвори, преди броени дни на този адрес след кратък ремонт отвори официално Villa Bellucci - винен бар и деликатесен магазин.

Отвъд неизбежните асоциации с Моника Белучи, че дори и някак по-конкретно - с филма "Малена", всъщност новото място е кръстено на производител на просеко със същото име, а фокусът е Италия. На въпроса защо отново тя, Стамат Барантиев, който е сред движещите фигури тук (както и в Imperial Gastrohub, Wine & Co. и Bismarck) отговаря: "Защото смятам, че Италия има най-доброто съотношение цена/качество, когато говорим за вино".

Тук се предлагат етикети от над 50 изби, като всяко вино могат да ви отворят и продадат на чаша, а оскъпяването е минимално спрямо цената на бутилка. "Повечето си ги внасяме ние, а тук-таме допълваме и с портфолиото на други вносители. Български вина също има, но те са много ограничено количество и са на бутикови производители като Dalakov и Lozeto Estate", разказва Стамат Барантиев.

В топлите месеци сядането отвън е за предпочитане, защото градината винаги е била големият бонус на това място, но има причина и да се влезе вътре на първия етаж (за втория има отделни планове) - там е витрината с деликатеси: маслини, сирена, меса, като за част от тях се твърди, че са внесени специално и не могат да се открият другаде.

На самообслужване е, което помага за задържането на по-нормалните цени. Затова пък всекиго посрещат с домашно правена фокача, за която Барантиев уверява, че ще бъде сред най-добрите, които сте опитвали, но насърчава да дойдем и някоя сутрин, защото "кафето ни е много хубаво."

Запазва се ресторантьорският облик на втория етаж, където преди се помещаваше Lavanda. Ще отвори през есента под друго име, което още не разкриват, като остава идеята за Италия, а главен готвач ще бъде Цанко Димитров, който има опит в "Космос", "Кармаре" и др. За него ще разкажем отделно.

Адрес: ул. "Цар Шишман" 12

Работно време: всеки ден от 9 до 02 ч., градината работи до 22:30 ч.

Все още няма коментари
Нов коментар