Kалендар и домашно кино

Интересните събития през седмицата

19.10

Мароканско приключение. Блогърката Ивелина Пиралкова разказва за своите шест дни в Мароко, за които е обиколила 6 града. В традицията на презентацията в "Клуба на пътешественика" е да чуете практични съвети от току-що завърналата се пътешественичка – къде да спите в пустинята Сахара, как да се пазарите с уличните търговци и детайли за арабската кухня.

В "Клуб на пътешественика", начало 19:30, вход

19-21.10

Baby Shower. На едно място са събрани производители и вносители на бебешки колички, шишета, дрехи, аксесоари и др. Организаторите на изложение "Бебемания" обещават, че стоките ще се продават с намаление специално за дните на изложението.

В Интер експо център, начало 10 ч., вход свободен

20.10

Study UK. Британският съвет организира изложение за образованието във Великобритания, представяйки няколко висши учебни заведения College London, Cardiff University, The University of Manchester, University of Bristol, University of Sheffield. Интересно е, че има и зона, наречена Life in the UK, където българи вече минали по този път и завършили британски университети ще разказват за живота в Обединеното кралство и ще дават конкретни практични съвети за живота и ученето там.

В "София Хотел Балкан" (бивш хотел "Шератон"), начало 11 ч., входът е свободен, но регистрацията е задължителна на www.britishcouncil.bg

20.10

Мини тропик. След ателието за растителен терариум на Cactus Lab се очаква, че участниците ще имат всичко необходимо, за да създадат собствена миниатюрна градина с тропически растения. И то такава, че да е подходяща за дома или офиса. Арх. Биляна Лесидренска ще води уъркшопа, в който ще разкрие интересни факти за растенията и тяхното отглеждане. В таксата са включени стъклени съдове, почва, декоративни камъчета, кактуси и сукуленти.

Начало 11 ч., вход 35 лв.

20.10

Земно притегляне. Концерт на Gravity co, които тази година се завърнаха на сцена след четиригодишно отсъствие ще зарадва феновете на качествена музика в София. Явор Захариев, Иво Чалаков, Стефан Попов и Петър Съмналиев ще излязат на сцената на City Stage.

Начало 22 ч., билети 20 и 30 лв.

20-21.10

Basics Market vol. 10. Десетото издание на базара за винтидж дрехи ще събере отново класически предложения за есента и зимата от тениски, дънки, палта и пуловери. Всеки посетител, купил нещо, ще участва в томболата на магазина за спортни обувки Foot Court. Не на последно място - специално за събитието през двата дни ще има коктейли и шоколадови мъфини.

Събота и неделя от 11 до 19 ч. в бар French 75 (ул. "Сердика" 28)

20.10

5km Blind Run. За втори път се случва събитие, което обединява бегачите и хората със зрителни увреждания, които също биха искали да спортуват. Доброволци ще се превърнат в персонални водачи за 5 км. На сайта на 5kmrun има опция за вписване в списъка с доброволци. А за всеки, който би искал да покаже своята съпричастност към хората със зрителни увреждания, може да се опита да пробяга петте километра с вързани очи – за целта на старта ще бъдат предоставени специални ленти.

В Южния парк, начало 9 ч., записване на: www.5kmrun.bg

20-21.10

Wine o’clock. Селекция от български и чуждестранни вина ще бъдат представени на тазгодишното издание на фестивала на виното в Bulgaria Mall. Освен традиционно присъстващите доказани производители майсторството си ще демонстрират и няколко новосъздадени изби. Винените вкусове ще могат да се допълнят с интересни храни като сирената с трюфели на шеф Станимир Радичев.

В Bulgaria Mall, начало 13 ч., вход свободен

21.10

Ден за най-малките. Запазеното време за децата от една до пет години в "Музейко" тази неделя е с богата програма: куклен театър, танци, научни приказки. Преносимият куклен театър ще представи приказката "Пепеляшка наобратно" (от 10:30 и 11:30 ч.). Музиката и движението са изключително важни за цялостното развитие на детския организъм, ще има танци от 11, 12 и 13 ч. Разказвачът на научните приказки задава въпроси на децата и ги мотивира да осмислят закономерности и основни научни факти на разбираем за тях език. В същото време децата докосват предметите, свързани със сюжета на приказката, и изследват заобикалящата ги среда (начало 11 и 13 ч.)

В "Музейко", билети на: www.muzeiko.bg

23.10

Сипи по една ракия. Ракиеният кръжок на бар Спутник този път е с акцент върху дюлевата ракия. Загряващата напитка не върви без подходящата храна, затова и ще има петстепенна вечеря с две гроздови и три дюлеви ракии. Събитието се организира от Rakia shop и Ракета ракия бар.

В бар Спутник, начало 19 ч. Цена 40 лв

23.10

Японска гала. Вдъхновен от разказ на Харуки Маруками японският филм "Тони Такитани" е за отчуждението. Главният герой е технически художник, който не е успял да се реализира поради липса на творчески талант. Животът му придобива смисъл, когато се влюбва в Ейко Конума. Проблемът на Ейко е прекаленото пристрастяване към шопинга. Прожекцията е част от японската гала в програмата на Дни на японската култура и фестивала Cinelibri.

В City Mark Art Center, начало 19 ч., билет 10 лв.

24.10

Punk’s not dead. Последната от двете прожекции на новия английски филм "Уестуд: пънкарка, икона, активистка", посветен на Вивиан Уестуд - модната икона, известна още като кралицата на пънка. Режисьорка е Лорна Тъкър, прожекцията е част от фестивала Cinelibri.

В "Дом на киното", начало 19 ч., билет 10 лв.

24.10

Лидер от бъдещето. На форума HR and Leadership: Management 4.0 ще има конкретни насоки към мениджърите как да привлекат точните таланти с помощта на креативни подходи, нови технологии и изкуствен интелект. Другият акцент е върху факторите, които правят хората щастливи на работното им място, какво превръща лидерите в лидери, както и как се развива култура на иновативност и предприемачество.

В Sofia Event Center, начало 9:30, подробности на: www.events.economedia.bg

Домашно кино

Порокът на Махоуни. Възможност да видите Филип Сеймур Хофман в една по-малко популярните му главни роли. Филмът е базиран на истински случай за измамник, който краде от банката, в която работи, за да продължи с хазартните си увлечения. Участват още Джон Хърт и Мини Драйвър. Въпреки че филмът не е успешен в боксофиса по време на излизането му през 2003 г., той попада в няколко класации за филм на годината. Хофман почина след свръхдоза наркотици през 2014 г., a Хърт през 2017 г. след дълго боледуване.

На 17 октомври по БНТ 1 от 00:30 ч.

Първата световна война: Тунели на смъртта. Документалният филм ни връща към декември 1914 г., пет месеца след началото на Първата световна война, и проследява как изглежда тя от един по-нетипичен ъгъл - филмът разказва за историята на подземните укрепления по време на войната.

На 25 октомври по Nat Geo от 21 ч.

The Chilling Adventures of Sabrina. Малката вещица Сабрина се завръща, но както заглавието подсказва, новият сериал за героинята ще е доста по-мрачен от този, който вероятно помните от 90-те години. В главната роля е Киернан Шипка, позната най-вече от сериала Mad Men, който я направи известна още като дете.

В Netflix от 26 октомври

Още от Капитал