Календар и домашно кино

По-интересните събития през уикенда и предстоящата седмица

8.02

Friday, I’m in love

За да се влюбят децата в науката, от "Музейко" правят петъчните посещения в детския музей по-достъпни с цени на билетите 5 лв. На разположение за разглеждане са всички експозиции от тайнствата на подземния свят, природата, растения и животни, запознаване с градинарството, човешката биология, строежа на сгради до космоса и планетариума. Промоцията на петъчните билети продължава само през февруари.

В "Музейко", вход 5 лв. за деца и възрастни, повече информация на: www.muzeiko.bg

8.02

Градски селектори

Двама любимци на меломаните - Краси Москов и Гурко от "Анимационерите", застават заедно зад пулта. Общата им цел е да се разтанцувате. Селекцията им за вечерта ще се състои от танцувална музика, включваща микс от rock'n'roll, punk, indie, hip hop & funk парчета, както и неочаквани ремикси.

В City Stage, вход свободен до 23:30, след 23:30 е 5 лв.

9.02

Мисия Розета В Габрово започва курс за малки изследователи – в продължение на една година ще се проведат 12 нива на "Космически предизвикателства за деца". Розета е роботизираният апарат на Европейската космическа агенция. В "Мисия Розета" децата ще се запознаят с космическите тела и начините за тяхното изследване. Ще научат разликите между комета и астероид и как те са допринесли за зараждането на живота, ще разгледат основните елементи на един сателит и как той достига и изпълнява своята цел. Програмата "Космически предизвикателства" е предоставена от Детски научен център Музейко. Пълната програма - на www.spaceedu.net В Музея на хумора и сатирата, от 11 часа, цена 5 лв., 4 лв. за притежатели на членска карта "Приятели на хумора"

9.02

От Стоунхендж до Банкси

Лекцията "От Стоунхендж до Банкси: Големите мистерии в света на изкуството" обхваща различни времеви периоди – от праисторията до съвременната епоха, от скрити послания и впечатляващи лични истории до мащабни арт манипулации. Лекторите Радослав Механджийски и Теодора Константинова обещават да обогатят съботния следобед с множество любопитни факти, парадокси, действителни произведения, културни традиции, събития, способни да провокират куриозни въпроси.В Дома на киното, вход 7 лв., детайли - на www.artandculture.today 9.02

Tour de Зарезан

Любителите на българското вино ще имат възможност да се срещнат с представители на 19 изби от пет различни винени локации, да опитат близо 40 различни вина, а ако съберат печати от посетени четири локации по техен избор, ще могат да участват в томбола с винени награди. Идеята за тура е на Българската асоциация на независимите лозаро-винари и на магазини и заведения, които се обединяват за отбелязването на Трифон Зарезан.

Може да започнете тура от всяка една точка: Vino Orenda Wine Shop, бар Grape Central, магазин "Купаж" и др. От 12 до 19:00 ч.

До 10.02

Don’t cry for me Argentina

Десет от най-награждаваните съвременни аржентински филми ще бъдат показани на голям екран. Можете да обогатите знанията си за Южна Америка през погледа на аржентинските режисьори с филми като "Вино за крадене" (2013), който ще бъде показан от 19 ч. в петък. След криминалната комедия от 21 ч. е прожекцията на "Белият слон", който има награди от фестивалите в Квебек и Кан. Разбира се, не липсва и детски филм – в събота от 11:30 е "Джаги" – пълнометражен анимационен филм за деца.В Дома на киното, пълна програма на: http://domnakinoto.com 12.02

Анданте

"Музикалната модерност: Тихи революции и шумни скандали във Франция" е част от 7 образователни събития, включващи: разговори и дискусии с инструменталисти, диригенти, композитори и музиколози; излъчвания от концерти на Берлинската филхармония; опознаване на музикалните инструменти и др.

В Гьоте-институт, начало 18:30, вход свободен с предварително записване

13.02

Вятър в платната

Дончо Папазов изминава с яхтата си "Тивия" впечетляващите 19 000 морски мили за 164 дни сам, без спиране, на юг от "ревящите четиридесет" градуса. Българският мореплавател описва приключенията си по време на околосветската обиколка в книгата "Невъзможният път". Представянето на книгата е организирано от издателство "Вакон" в сряда.

В "Книгата", от 18:30 ч.

12.02

Възможно щастие

Магдалена Ангелова e квалифициранa клинична психоложка, която иска именно дни преди Св. Валентин да предаде знанията си за успешни взаимоотношения и изграждане на доверието в една връзка. Семинарът й ще е въз основа на книгата й "Възможно щастие". Ако й се доверите, обещава да ви запознае с основите на мъжката и женската психология, да ви научи да се справяте със страховете и комплексите си, които пречат на връзката, и др.

В кафе "Каре-Арте", от 18:30, вход безплатен

14.02

Love is in the air

Част от поредицата Shame Party, но това е посветено на Св. Валентин и Трифон Зарезан. Нова порция безсрамни хитове – и любовни, и любими - от Уитни Хюстън до old school рап.

В клуб Carrusel, начало 22 ч., вход 10 лв.

14.02

Малки, но вкусни

Кулинарен курс за миниторти за деца и техните родители. Всичко ще бъде направено на място - от блатовете до крема и декорацията. Докато тортите стягат в хладилника, ще ви учат да правите бързи валентински тапаси.

В студио "Малки приказки", цената е 30 лв., начало 18:30 ч.

14.02

Десертът (с черешката на тортата)

"Десертът (с черешката на тортата)" е последният етап от дългогодишен проект, поредица от видеопроизведения на Калин Серапионов, започнал 20 години. Преди да бъде монтирано във формата на видео, произведението ще протече като пърформанс с участието на избрани от автора художници и куратори. Създаването на финалната част ще протече в рамките на един ден в централното пространство на Софийската градска художествена галерия. Посетителите на галерията ще могат да наблюдават на живо действието и снимачния процес. (Повече за артиста – на стр. 74)

В СГХГ, от 11:00 до 18:00 ч.

Домашно кино

High Flying Bird

Новият филм на режисьора Стивън Содърбърг представя спортния агент Рей Бърк (Андре Холанд) и неговите опити да разчупи стереотипите в сферата на професионалния баскетбол. Той разполага със 72 часа да отстрани влиятелни личности, за да промени играта завинаги и да върне контрола на играчите.

Премиера по Netflix, 8 февруари

Малки ловци на митове

Адам Савидж, един от двамата главни водещи на предаването "Ловци на митове", се завръща на екран, за да предаде знанията и уменията си на новото поколение "ловци" - шест гениални деца, които проверяват истинността на популярни митове и градски легенди с помощта на модерна наука.

Премиера по Discovery Channel от 8 февруари

Огромни инженерни грешки

Десетте едночасови епизода в поредицата разкриват грандиозните провали и проектите, за които инженерите биха предпочели да не говорят. Екипи от проектанти, разкази на очевидци и групи от експерти анализират какво се е объркало в различни конструкции.

Премиера по Viasat Explore, 9 февруари от 19:30 ч.

Dating Around

По случай Деня на влюбените Netflix представя ново риалити шоу, което се върти около често неудобния свят на запознанствата. Във всеки епизод един необвързан човек отива на пет първи срещи, преди да реши кой потенциален партньор би искал да види отново.

Премиера по Netflix, 14 февруари

Още от Капитал