🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вредни плажни грешки

Натуралната козметика може да предложи чудесна слънцезащита, но винаги с капка химия в себе си

L’OCCITANE Velvet hands<br />Слънцезащитен крем за ръце с SPF 15

Помните ли онова време, когато бяхме деца и част от "чара" на ваканцията беше слънчевото изгаряне? Въпреки стройната система на плажуване, внедрена стриктно от кореняк бургазлийката ми баба, в крайна сметка поне една нощ прекарвах "на закачалката". Не ме спасяваше нито постепенното увеличаване на времето под слънцето, нито принципът "пет минути по гръб, пет минути по корем и половин час под чадъра". Около мен ухаеше на "Кореком" (както определяхме тогава непознатите, елегантни миризми) от щедро размазващите по телата си крем Delial германки и подрастващото ми момичешко его тайно си мечтаеше един ден да има точно такъв слънцезащитен крем. И един ден баба ми го купи "от полякините", които тогава разгръщаха солиден таен пазар по евините плажове на Черноморието.

Какво беше разочарованието и на двете ни обаче, когато, обилно намазана, още при първото ми влизане в морето около мен се образуваха отчетливи мазни кръгове в цветовете на дъгата. "Туй е химия – отровна работа!", отсече баба и за мой ужас покри вдън земя западняшкия крем.

Вместо него на следващия ден гордо извади на плажа старовремско стъклено шише с леко мърляв цвят и, хъката-мъката, след пет минути се оказах лъсната до блясък и силно ухаеща на зехтин. Няма шест–пет – баба убедено бършеше сълзите ми и ме уверяваше, че сега мога да си стоя на слънце колкото си искам, а пък довечера ще измия олиото от себе си и готово.

И за да ме успокои, наистина ме остави под жаркото слънце почти до залез. В резултат на което вдигнах температура, на следващия ден цялото ми тяло се покри с едри и дребни мехурчета и докторът ми забрани да се вясвам на слънце цяла седмица.

Обща слънчева култура

Три типа лъчи съставляват ултравиолетовата радиация – UVA, UVB и UVC. Различават се по дължината на вълната, своята биологична активност и дълбочината на проникване в кожата. "Най-симпатични" са UVC лъчите, които не водят до изгаряне и трайни увреждания, защото се абсорбират от озона в атмосферата и не достигат до земната повърхност. UVA и UVB лъчите обаче не само развалят почивката, но и цялостно съсипват здравето.

UVA лъчите са 95% от слънчевата радиация, която достига до нашата планета. Влизат дълбоко в кожата и присъстват в слънчевия спектър през цялата година. Минават дори през стъклени прегради, като състаряват и изтощават кожните клетки.

UVВ лъчите, от своя страна, причиняват изгарянето и спомагат както фотостареенето, така и развитието на повечето форми на рак.

Най-мощното оръжие срещу UVA и UVB лъчите е т.нар. SPF. Под това съкращение се крие понятието Sun/Solar Protection Factor – слънцезащитен фактор. Номерът на този фактор спомага да изчислите теоретично времето, през което да останете изложени на слънце, без да изгорите. Ако кожата ви изгаря за десет минути на слънце, SPF 15 би ви позволил безопасно да се печете за около 150 минути (10 мин х SPF 15) или два часа и половина.

До неотдавна слънцезащитният фактор се отнасяше само до В лъчите. След като беше отчетено вредното влияние и на А лъчите, умните глави в козметиката решиха да въведат някои стандарти в слънцезащитните продукти. Според тях степента на защита от UVA трябва да е 1/3 от изписания върху съответния продукт SPF. Това означава, че ако защитата от В лъчите е с SPF 30, а от А лъчите – SPF 5, то на лосиона ще пише обща защита SPF 15.

Важно е да знаете тази подробност, защото така ще сте наясно, че всъщност сте много по-високо защитени, заради общия изписан на опаковката SPF 15. За да разпознавате качествените продукти, трябва да внимавате дали на етикета е означено, че те отговарят на изискванията за SPF/UVAPF. Според стандарта буквите UVA трябва да са оградени в кръгче, чийто диаметър не трябва да е по-голям от височината на шрифта, изписващ SPF номера.

Истината за натуралните слънцезащитни продукти

Кой каквото и да ви говори, няма как един работещ слънцезащитен лосион да претендира, че е 100% натурален. Ако е такъв, той би разчитал на механична, а не на химична защита, което означава, че ще нанесете върху лицето и тялото си слой плътен крем – като боя.

Натуралните слънцезащитни продукти (с 90 и повече процента натурален състав), които все пак имат химически филтри, са далеч по-сигурни от чистите натурални масла, станали популярни напоследък. В състава на натуралните слънцезащитни продукти се включват много и най-различни олиа, но това, което наистина ви пази от фоторадиацията, е химическият филтър. Използвано самостоятелно, нито едно от тези олиа не може да обещае, че няма да си тръгнете от плажа пламнали. Затова изберете слънцезащитен лосион с превес на натуралните съставки, но със сигурен, химически филтър.

С най-славно име като фотопротектор се ползва олиото от малинови семена. То е богато на витамин Е, и A и на омега мастни киселини. Познато е и като средство срещу изтощена и повехнала кожа, но това далеч не е достатъчно, за да го определим като достойна алтернатива на конвенционалната слънцезащита. Попадала съм на марки, които продават това олио като чист фотопротектор с фактор от 30 до 50, което си е откровена маркетингова лъжа. Олиото от малинови семки, както и което и да е друго базисно олио, не може самостоятелно да предпазва от изгаряне.

Най-простият пример е, че загрято на висока температура, всяко такова олио може да изпържи всичко. Поставено на тялото ви под силните слънчеви лъчи, то безжалостно би "сготвило" собствената ви кожа. Същото ще направят и натуралните масла и олиа от морковени семки, пшеничен зародиш, макадамия, бадем, карите, сусам, конопено семе, жожоба, авокадо и кокос. Разбира се, можете да ги включите в състава на плажната козметика, но само в комплект с химическа защита (продукти на медицинската козметика или пък конвенционални марки с висок стандарт на производство).

Накрая да се върна на онзи мил детски плажен спомен от началото. Благодарение на горчивия опит със зехтина от онези времена до ден днешен го употребявам само в салати. Баба напълно се убеди, че трябва да се търси нещо средно между някогашния петролен Delial и природните олиа и тъй като козметичният пазар по онова време не предлагаше почти никакъв избор, премина към по-строг режим за стоенето на сянка и по-дълъг период на адаптация с плажа.

13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tucker_case avatar :-P
  tucker case
  • + 2

  мнооого патетичен увод... :)

  Нередност?
 • 2
  velvoofell avatar :-|
  velvoofell
  • + 4

  Манията по слънцезащита доведе мнозинството от хората по умерените и северните ширини до недостиг на витамин Д. Витамин Д се синтезира от холестерола в кожата под влиянието на УВБ лъчите, които в България са налични от май до септември в средната част на деня - "когато сянката ти е по-къса от теб". Без да отричаме слънцезащитните кремове, е важно да си осигурим по 10-20 минути на ден (в зависимост от типа кожа) излагане на слънце в посочения времеви интервал, без слънцезащита. И да не отмиваме със сапун холестерола от кожата си, тъй като вит. Д се усвоява за около 48 часа.

  Има много информация в мрежата - съветвам ви да прочетете. За съжаление в повечето статии и интервюта с дерматолози, посветени на слънцето, се пропускат ползите от него.

  Нередност?
 • 3
  svetlabio avatar :-(
  svetlabio
  • + 5

  Тъжно ми е, защото "Капитал" е единственият вестник, който купувам в печатното издание. Вредни журналистически грешки:
  - SPF е фактор, който се отнася само до UVB лъчите.
  - Ако даден козметичен продукт има защита и от UVА, то е изписано отделно
  - Има биокозметика за слънчева защита, сертифицирана от независим контролен орган и всички съставки са натурални.
  http://arminabio.bg/bg/slancezashtitni/
  - Защитата от слънце при биокозметиката е с минерални филтри, например цинков оксид
  - Химикалите в слънцезащитните средства не защитават от слънцето, а и водят до редица заболявания, вкл. и рак.

  И още: В българския език "олио" е само в единствено число. Не се пише "олиа".
  Д-р Светла Николова

  Нередност?
 • 4
  lucyatan avatar :-|
  lucyatan
  • + 4

  За съжаление статията е едностранчива и откровено рекламна. Самата теза, че не можело без поне капка химия е глупава. Аз изгарям много лесно и ми се налага винаги да се мажа. Използвам БИОслънцезащитни кремове от 8 години и съм доволна, и то не просто на плажа или на Мусала! Предпазвала съм се от слънцето на Перуанските Анди, на почти 5000 м височина без дори да се зачервя леко. Има информация колкото искате, биокозметиката е в България вече доста отдавна, жалко...

  Людмила Атанасова

  Нередност?
 • 5
  mariata avatar :-|
  Maria Kassimova-Moisset
  • - 1
  • + 2

  Здравейте! Отговарям на някои от коментарите, зщото така е редно. За патетичния увод... въпрос на гледна точка. Все ми се струва, че е по-добре да има личен разказ, отколкото просто суха информация като от информационен бюлетин.

  Що се отнася до слънцезащитния фактор - информацията, която внасям тук за това какво точно означава той и до какво се отнася, е на базата на седем различни информационни листовки на слънцезащитни продукти. Описано е ясно, че има отделно обозначен UVA филтър, като той е ограден с кръгче и няма номер, който да указва какъв точно е този фактор. Според източниците, които съм ползвала, той се обозначава като присъстващ, но реално може да се разбере колко е по описаната формула.
  За слънцезащитата, която претендира да е 100% натурална става въпрос, не за биокозметика. За натурален се счита козметичен продукт, който има в състава си 90% натурални съставки. Такава слънцезащита има, разбира се, и тя е натурална. Но не е 100% такава - така е и написано в текста. Преминала съм обучение при първата марка 100% натурална козметика за мъже Хомо Натуралес Homo naturales. Самите те имат слънцезащитни продукти, но понеже те не могат да са 100% натурални, както са другите продукти от портфолиото им, те държат да комуникират това с клиентите си, като на опаковките на тези фотопротектори липсва една типична за логото им зелена линия. Това се прави само с цел да предупредят клиентите си, че няма как да са 100% натурални и в слънцезащитата си, защото, както твърдят самите те, това не е постижимо. Така че и аз в статията не твърдя, че няма натурална слънцезащита, а че тя просто не може да е стопроцентова.
  За химикалите в слънцезащитната козметика - аз не бих се наела с твърдението, че те водят до рак. Ако се ангажирам с таков мнение, съответно и логично мога да бъда атакувана от сериозни производители на пазара. Слънцето води до форми на рак и това го знаем отдавна. Професионална и балансирана козметика може да помогне да се предпазим от него. А това, че тези химически съставки водят до рак и заболявания може и да е така, но това Вие го твърдите, не аз.
  Що се отнася до граматичната забележка за олио и формата му в множествено число - права сте. С една съществена разлика - тук не става дума за олиото като такова, а за пордукта - т.е. има се предвид конкретния флакон, така да се каже, конкретния продукт. В тези случаи би могло да се използва като олиа. Но нека приема забележката Ви все пак като логичнаи да се извиня.
  За това дали статията е рекламна... не е. Просто се опитва да накара хората да помислят, преди да се втурнат да ползват всичко, което им е препоръчано на посоки или са чули. Препоръчваме добри продукти - все пак по-добре е да дадем алтернатива, вместо просто да кажем "Не правете така!". Съжалявам, ако нещо Ви се е сторило рекламно в някаква степен, защото то няма такава мисия. В Лайт и Капитал рекламите се правят по директен начин, никой няма да Ви подведе за това. Но днес така или иначе всяка дума звучи на хората рекламно или лобистки - вероятно защото контекстът го предполага.
  Благодаря за мненията и коментарите! Те правят работата ни по-добра.

  Нередност?
 • 6
  svetlabio avatar :-|
  svetlabio
  • + 2

  1. За да се декларира, че един продукт е 100%, трябва да има контролен орган, който да докаже това. Потребителите не са длъжни да знаят имената на всички химически съединения. Но журналистите са длъжни да си потърсят информацията.

  2. Къде сте намерили стандарт, определение или какъвто и да е регламент, където се казва, че натуралните продукти са с 90% натурален състав. Кой, освен вас, счита, че това е така? Декларациите на частните марки не са гаранция.

  3. В рекламираните заедно с текста от статията продукти няма нито един, който да е с 90% натурален състав. Най-високият процент е 70% и то само в един от тях. Има и такива, които нямат нито една съставка, която да е натурална.

  4. Само сертифицираните био и натурални продукти, контролирани от независим орган, могат да твърдят, че са 100% натурални.

  5. Статията е повече от очевидно рекламна, защото заедно с текста се показват с огромни снимки на продукти на марки, които се рекламират като натурални, но на практика подвеждат потребителите. Тази статия подкрепя заблудите.
  6. Почти всеки втори продукт на пазара в момента се рекламира като натурален, "вдъхновен от природата" итн.

  7. Написали сте: "Кой каквото и да ви говори, няма как един работещ слънцезащитен лосион да претендира, че е 100% натурален." Има как: ако е сертифицирана биокозметика. Работи и е 100% натурална.

  8. В този линк http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/5-dangerous-chemicals-in-sunscreen/ ясно е написано, че химикали, съдържащи се в рекламираните от вас "натурални" продукти водят до рак, напр. Avobenzone. Други опасни са аромати, Oxybenzone, витамин А...

  9. Кое е натуралното в състава на продуктите по долу? И колко процента е натуралният им състав? Копирам състава на някои от показаните заедно със статията продукти:

  *
  Active Ingredients

  Butyl Methoxydibenzoylmethane / Avobenzone 3%, Homosalate 5%, Ethylhexyl Methoxycinnamate / Octinoxate 7,5%, Ethylhexyl Salicylate/Octisalate 5%

  Inactive ingredients
  AQUA/WATER - GLYCERIN - OCTYLDODECYL MYRISTATE - PENTYLENE GLYCOL - DIMETHICONE - OLYMETHYL METHACRYLATE - COCO-CAPRYLATE/CAPRATE- CETEARYL ALCOHOL - CYCLOMETHICONE - GLYCERYL STEARATE - PEG-100 STEARATE - CETYL PALMITATE - PRUNUS AMYGDALUS DULCIS (SWEET ALMOND) OIL - PRUNUS AMYGDALUS DULCIS (SWEET ALMOND) SEED EXTRACT - PRUNUS AMYGDALUS DULCIS (SWEET ALMOND) LEAF CELL EXTRACT - HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL - HYDROXYETHYL ACRYLATE/SODIUM
  ACRYLOYLDIMETHYL TAURATE COPOLYMER - CETYL ALCOHOL - CETEARETH-33 - SODIUM BENZOATE - DIMETHICONOL - XANTHAN GUM - OCOPHEROL - DISODIUM EDTA - SORBITAN ISOSTEARATE - POLYSORBATE 60 - 1,2-HEXANEDIOL - CAPRYLYL GLYCOL - PARFUM/FRAGRANCE - BENZYL SALICYLATE - LINALOOL - CITRONELLOL - GERANIOL - LIMONENE.

  *AQUA/WATER/EAU, DICAPRYLYL CARBONATE, OCTOCRYLENE, METHYLENE BIS-BENZOTRIAZOLYL TETRAMETHYLBUTYLPHENOL [NANO], BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE, BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE, CYCLOPENTASILOXANE, C20-22 ALKYL PHOSPHATE, GLYCERYL STEARATE, PEG-100 STEARATE, ECTOIN, MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES, LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT, C20-22 ALCOHOLS, DECYL GLUCOSIDE, CYCLOHEXASILOXANE, HYDROXYETHYL ACRYLATE/ SODIUM ACRYLOYLDIMETHYL TAURATE COPOLYMER, PENTYLENE GLYCOL, XANTHAN GUM, PROPYLENE GLYCOL, CITRIC ACID, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, SODIUM HYDROXIDE, DISODIUM EDTA, PHENOXYETHANOL, CHLORPHENESIN. [BI543]

  *INGREDIENTS : AQUA/WATER, C12-15 ALKYL BENZOATE, DIETHYLAMINO HYDROXYBENZOYL HEXYL BENZOATE, ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, DIBUTYL ADIPATE, GLYCERIN, BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE, ETHYLHEXYL TRIAZONE, CETEARYL ALCOHOL, GLYCOL PALMITATE, ORYZA SATIVA (RICE) HULL POWDER, PARFUM/FRAGRANCE, DIMETHICONE, C20-22 ALKYL PHOSPHATE, POLYACRYLATE CROSSPOLYMER-6, BENZYL ALCOHOL, COCO-GLUCOSIDE, C20-22 ALCOHOLS, CAPRYLOYL GLYCINE, TOCOPHEROL, CITRIC ACID, SODIUM HYDROXIDE, TOCOPHERYL ACETATE, EICHHORNIA CRASSIPES EXTRACT, DIMETHICONOL, TETRASODIUM EDTA, HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL, DEHYDROACETIC ACID, INOSITOL, ETHYL FERULATE, POLYGLYCERYL-5 TRIOLEATE, SOLANUM LYCOPERSICUM (TOMATO) FRUIT EXTRACT, FAGRAEA BERTEROANA FLOWER EXTRACT, ROSMARINUS OFFICINALIS (ROSEMARY) LEAF EXTRACT, DISODIUM URIDINE PHOSPHATE, BENZYL SALICYLATE, LIMONENE, LINALOOL, GERANIOL, CITRONELLOL [N2603/D].
  Д-р Светла Николова

  Нередност?
 • 7
  princess_x avatar :-|
  princess_x
  • - 1
  • + 2

  Не зная дали тази статия е реклама, но със сигурност не е полезна, дори може да е вредна с неизнасянето на пълната информация за това как да се излагаме безопасно на слънце.
  Слънцето е жизнено необходимо за живота ни - някой по-горе обясни за значението му за образуването на витамин Д и.т.н. За да се покрие тази му функция са необходими 30 минути излагане на слънце всеки ден. По-продължителното ''печене'' на слънце е именно печене, защото няма влияние върху продукцията на вит. Д, но единствено влияе върху тена ни. Аз лично смятам, че е абсолютно ненужно (а и доста скучно) да се лежи на плажа с цел ''почерняване''. Освен ненужно и скучно, то е и вредно и НИКАКВИ слънчезащитни кремове и мазила не биха могли да помогнат, ДАЖЕ те самите може би ДОПРИНАСЯТ ЗА ПОЯВАТА НА РАК на кожата. В много от тези кремове се съдържат вещества, които имитират естрогените; наричат ги ксеноестрогени (фталати, BPA, парагони) и вече СЗО е подканила правителствата да забранят употребата на тези вещества в слънчезащитните и др. козметики. Авторката споменава, че при загряване ''олиата'' едва ли не ни изпържвали, но по-страшната истина е, че при загряване пластмасата, в която обикновено се намират тези кремове, започва да отделя вредни и канцерогенни вещества - изобщо, на плажа ние може би се мажем с убийствен коктейл от химикали, като си мислим, че се предпазваме от рак на кожата.
  1.Затова е най-добре да не излагаме голата си кожа повече от 30 минути на слънце, а през останалото време на плажа е по-добре да сме под чадъра.
  2.ИЗБЯГВАЙТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ''СЛЪНчЕЗАщИТНИ'' И ''СЛЕД СЛЪНчЕВИ'' КРЕМОВЕ, СЪДЪРЖАщИ PABA, ПАРАБЕНИ, РЕТИНИЛ ПАЛМИТАТ, РЕТИНОЛ ПАЛМИТАТ, ОКСИБЕНЗОН, ПРОПИЛЕН ГЛИКОЛ! Избягвайте козметика в пластмасови опаковки, особено на плажа.
  3.ВИНАГИ носете слънчеви очила и шапка с широка периферия.
  4.Като ''след слънчев'' крем използвайте чисто Алое Вера.
  5. Жените, които използват хормонозаместваща терапия или естрогенни контрацепвтиви трябва да са с повишено внимание, защото естрогените може да правят кожата им по-чувствителна.

  Нередност?
 • 8
  svetlabio avatar :-|
  svetlabio
  • - 1

  Добрите козметични средства са в пластмасова опаковка - тубичка или спрей с малък отвор, за да не се замърсява самия продукт. Ако бъркате с пръсти в кутийка, пък било то и стъклена, ще замърсявате всеки път продукта, оттам и себе си. Добрите фирми използват биоразградима пластмаса.
  Д-р Светла Николова

  Нередност?
 • 9
  best_friend avatar :-|
  best_friend

  Не разбирам критиките към статията на svetlabio. Дори и в продуктите, които са наречени "био" или "натурални" има съставки като титаниев оксид или цинков оксид, които не виждам как могат да се нарекат "натурални" (за "био" да не говорим), освен ако не наричаме камъните и различните руди "натурални", само защото се срещат в природата. И в предложената марка био-сертифицирани продукти ги има. Само дето те са представени като "100% минерални слънцезащитни фактори". Ок, минерални са. Но на мен като ми се каже "натурален" продукт, аз разбирам изцяло от растителен произход (напр. кокосово масло), а "био" е допълнително без изполвани торове и пестициди (т.е. органично кокосово масло). И в този смисъл съм съгласна със статията, че мазането само с такива масла (или "олиа" :)) не е достатъчно за добра слънцезащита и че е необходима "капка химия", както пише в заглавието.

  Но има и друг проблем. Именно защото няма унифицирани стандарти (в България или Европа) за това какво е "натурална" козметика, имаме всякакви марки, които изказват всякакви претенции. Има дори и фирми по еко-сертифициране, ама кой знае и следи по какви критерии го правят и дали всички са с еднакво високи изисквания? С две думи, напълно възможно е потребителите да се заблудят в цялата "супа" от информация и претенции за "натуралност". И то това не е само за козметиката, а и за други продукти, особено почистващи препарати. Според мен, с нарастването на този пазар, редно е да се регулира по-сериозно.

  Нередност?
 • 10
  svetlabio avatar :-|
  svetlabio

  "Натурален" по никакъв начин не е равнозначен на "растителен". В природата има не само растения. Камъните може да не ви навяват на природа, но са натурални. Не можете да кажете, че един камък е синтезиран в лаборатория или получен от нефт. Растенията и камъните в природата са в истинска симбиоза. Истинското био е със знак на контролен орган и не е достатъчно да бъде с кокосово или друго растително масло, получено без торове и пестициди. Изискванията са много повече. Няма общи европейски стандарти и правила за биокозметика, но има ясни и прозрачни правила на 6 европейски частни контролни органи за козметика и почистващи и перилни препарати. Има различия в изсикванията им, но правилата са ясни: продуктът е контролиран. В Германия биопотребителите познават от 40 години знаците на контролните органи. Повече за сертификатите тук:
  http://arminabio.bg/bg/blog/?keywords=%D0%BA%D0%BE%D1%8F+%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B5+%D0%B1%D0%B8%D0%BE
  Фактът, че има сертифицирана биокозметика, както и ясно описание на състава, означава, че има фирми, които са се потрудили доста за да направят продукти "без капка химия". Въпросът е кога достоверната информация ще достигне до българските потребители, магазини, медии. Днес ми разказаха за един нов магазин, представящ се за "био", чиято собственичка не е чувала за парафини, содиум лаурил сулфат и други химикали в козметиката. И естествено продава "натурална" с "малко или повече капки химия", без сертификат. Това е невъзможно в Германия и информираността и доверието там към "био"-то е голямо. На въпроса ми към магазините в България "Защо не искате да сме като в Германия?" ми отговарят: "Защото не сме Германия, а България" и след няколко месеца напъни, магазинът затваря. И медиите, и магазините и потребителите трябва да са осъзнати и информирани. Кой и как да го направи?

  Нередност?
Нов коментар