Ново място: "Лили Фам"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ново място: "Лили Фам"

Ново място: "Лили Фам"

Подобно място отдавна трябваше да се появи в София: модерен азиатски ресторант

Марина Караконова
41206 прочитания

Подобно място отдавна трябваше да се появи в София: модерен азиатски ресторант. Това е задължителен елемент от всеки малко по-развит град.

"Лили Фам" наследи адреса на "Глория мар" на ул. "Славянска". Драстични промени в доста голямото помещение няма. Има съвсем ясно обособени четири салона и отделна стая за малки частни обяди или вечери. Собствениците имат желание за автентичност, то си личи най-вече от старанието им да наемат професионален виетнамски готвач, който да отговаря за голяма част от менюто, а за десертите – френски майстор, също и от детайли като кръглите въртящи се китайски маси, сервизите и приборите.

Гръбнакът на менюто е виетнамската кухня. Тя е деликатна и многопластова, съчетаваща китайски техники с местни продукти, френски финес, а на юг - някои от подправките и ароматите на Индия. Три са кулинарните центрове на страната - Ханой, Хуе и Сайгон (град Хошимин), но по-важното е, че е и кухнята на много повече рибен сос, отколкото соев, на лютите чушки, оризовите нудли, не толкова на пърженето, колкото на варенето и задушаването. И най-вече - на овладяната до съвършенство игра на увиването: сам да си завиеш месо, зеленчуци и подправки в оризови или салатни листа и всеки път да си "сглобяваш" хапката по различен начин.

В "Лили Фам" емблематичните пролетни рулца нем бяха хрупкави отвън и с лек и пухкав пълнеж, супата фъ беше с великолепен говежди бульон и два вида телешко, изневериха й само полагащите й се голямо количество възможно най-свежи зелени подправки, летните рулца със свинско и скариди, макар и недобре завити, бяха с добър баланс на вкуса. При всичко виетнамско недостатъкът беше оскъдното зелено, което би следвало да е в щедро количество и в топ форма.

Менюто ни предлага и неща, които досега нямаше къде да открием - седем вида вида дим сум, популярните рулца нем са четири вида, сред супите са и тайландската том ям, том ка кай, уонтон, три вида пад тай, два вида сандвичи бан ми.

Десертите са френски, което е съвсем естествено предвид кулинарните следи, които Франция е оставила в Индокитай.

Важно уточнение е, че ресторантът все още е в режим на soft opening и менюто ще търпи още промени.

Вината са предимно френски и български, изборът им е интересен, надценката - много разумна. Но тук амбицията е те да са наравно с коктейлите. В "Лили Фам" ще вървят и в посока на съчетаване на храна с коктейли, което в момента е съвсем отчетлива световна тенденция.

Заради всичко това ресторантът е позитивна новина, особено на фона на така бедната ни откъм чуждестранни кухни кулинарна сцена.

ул. "Славянска" 29

089 684 0507

Подобно място отдавна трябваше да се появи в София: модерен азиатски ресторант. Това е задължителен елемент от всеки малко по-развит град.

"Лили Фам" наследи адреса на "Глория мар" на ул. "Славянска". Драстични промени в доста голямото помещение няма. Има съвсем ясно обособени четири салона и отделна стая за малки частни обяди или вечери. Собствениците имат желание за автентичност, то си личи най-вече от старанието им да наемат професионален виетнамски готвач, който да отговаря за голяма част от менюто, а за десертите – френски майстор, също и от детайли като кръглите въртящи се китайски маси, сервизите и приборите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    obski avatar :-|
    obski

    за мое голямо съжаление не е добре - каквото си поръчахме беше просто никакво, и в никакъв случай не беше виетнамско
    ако наистина имате виетнамски готвач - не му пречете с "това български клиент няма да яде" - понеже така не става нито за клиентелата на Хепи нито за тези които Хепи не го харесват - да се развихри човека и да готви сякаш е във Виетнам, намерете му зелениите, посадете ако трябва, поръчайте малко подправки дето ги няма и зарадвайте изгладнелите в София


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Кино: "Зеровил"

Кино: "Зеровил"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK