Съвети при борсова зараза
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съвети при борсова зараза

Shutterstock

Съвети при борсова зараза

"Капитал" разговаря с мениджърите на няколко от най-големите управляващи дружества в България

6293 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Темата накратко
  • Кризата по фондовите пазари удари и дохода на взаимните фондове в България, но няма натиск от изтегляне на средства.
  • Портфолио мениджърите виждат изгоден момент за инвестиции заради добрите нива, а и спадовете в един момент ще приключат.

Брокери и инвеститори не спят добре през последния месец. И с основание - кризата с коронавируса доведе до срив на борсите, удари силно инвестиционните продукти. България не е подмината от тази тенденция, като доходността на взаимни фондове, доверителни сметки и портфейли започна да се понижава и при някои рискови инвестиции загубите достигат 30-40% от началото на годината. По-добре се представят балансираните и нискорискови портфейли, но и при тях има спадове.

От създалата се ситуация има няколко положителни сигнала в България, които се споделят и от представители на сектора - натискът за изтегляне на средства засега не е голям, вложителите днес са по-зрели и не се поддават на паниката, както през 2008-2009 г., а сривът може да е добър момент за инвестиране и извличане на бъдещи печалби. Затова и инвестиционните компании също се преориентират и започват да предлагат продукти, обвързани със ситуацията. Лошата новина е, че никой не се наема да прогнозира с точност кога ще свърши всичко.

"Клиентите търсят съвет в опит да преценят ситуацията - как тя ще рефлектира върху техните дългосрочни цели и дали ниските цени на пазарите в момента не представляват рядка възможност да инвестират повече", коментира пред "Капитал" Катина Пейчева, изпълнителен директор на "ОББ асет мениджмънт".

"Ситуацията е необичайна, защото стресът тръгна от нещо, касаещо здравето и живота на хората. Нормално при това напрежение личните финанси остават на втори план. Едва сега при карантината клиентите стигат до комуникацията относно състоянието на пазарите и инвестиционните портфейли. Въпреки резкия спад не се наблюдава паника", обясни изпълнителният директор на "Карол капитал мениджмънт" Даниел Ганев.

Има ли дъно

Най-невротичният въпрос за участниците на пазарите по целия свят е докога ще продължи всичко. Не само епидемиолозите, а и финансистите трудно се наемат с точен отговор. По света също се разиграват различни сценарии кога ще свърши всичко - анализатори вкараха в употреба исторически статистически данни. Един от проблемите, които правят прогнозирането по-трудно, е и различната симптоматика - първо в момента не е ясно какъв точно ще е ефектът върху икономиките. Някои от най-черните сценарии като на Goldman Sachs чертаят спад на БВП на САЩ с 24% през второто тримесечие, което да доведе до свиване с 3.8% за цялата година. Според Barclays capital пък 30% спад на Уолстрийт отговаря за 1% свиване на икономиката на САЩ. Освен това в търсенето на кеш инвеститорите, а и бизнесът разпродават ликвидни активи. Това удари и благородните метали.

"В момента сме свидетели на една от изключително редките пазарни ситуации, в които дори най-сигурните активи като първокласни държавни облигации и дори златото биват панически разпродавани. Въпреки това светът вече осъзна, че коронавирусът е сериозна заплаха и здравните и икономическите мерки, които правителства и централни банки взеха, са изключително сериозни. Постепенно това ще доведе до желаните ефекти и възстановяването ще започне. За инвеститорите, които не са предприели защитни действия, вероятно вече сме по-близо до дъното като спадове на цените на финансовите инструменти и могат да започнат да мислят за възстановяването", казва Ивайло Пенев, ръководител "Управление на активи" в "Елана фонд мениджмънт".

Средно мечият пазар в САЩ изтрива от индексите около 35% през годините и отнема между 146 (за Dow Jones) и 206 (за S&P500) търговски сесии. В момента индексите са около 30% от върховете им на 19 февруари, но трябва да се има предвид и че влязоха в най-бързия си мечи пазар от Голямата депресия. До края на миналата седмица мерките на държавите и централните банки не даваха голям резултат. Тази седмица във вторник обаче Dow Jones направи най-големия си дневен скок от 1933 г. - 11.4%, или 2112 пункта. Причините бяха първо заявката на Федералния резерв, че е готов безлимитно да печата пари, а после и сигналите, че демократи и републиканци в САЩ са близо до намиране на мнозинство за прокарване на спасителен пакет за 1.8 трлн. долара.

Няма място за паника

Горното показва, че все пак след лошите дни за пазарите в един момент идват и добрите. Още повече за дългосрочните инвеститори. "На първо място, припомням, че паниката е най-лошият съветник и на финансовите пазари. След такива силни спадове, ако вече имате инвестиции, добре е да избягвате резки движения, да разчитате на диверсификацията в съответствие с рисковия ви профил. Да си спомним глобалната криза от 2008 г. - след най-мрачните дни за пазара последваха най-силните. Ако изпуснете само няколко от тези най-доходоносни дни, това ще се отрази много зле на инвестиционния ви портфейл занапред. Ако хоризонтът ви е дългосрочен, определено търпението се изплаща", коментира и Даниел Ганев.

Според Катина Пейчева техният съвет също винаги е бил "Останете инвестирани през цялото време". "Често срещана грешка, която инвеститорите допускат, е да излязат от инвестициите си твърде късно, когато пазарите вече са паднали, или да се върнат към инвестиране отново, когато е твърде късно, когато пазарите вече са се възстановили. Перфектното предсказване на пазарите - кога да излезем или кога да се върнем към инвестиране, в исторически план е било трудно постижимо. По-добре е да останем инвестирани през циклите на пазарни колебания", казва тя.

Добре е с инвестиционна култура

Разликите с предишната криза са няколко. Първо, тогава фондовата индустрия в България беше много млада, активите на предлаганите фондове - много малко. Ако тогава 200 фонда бяха привлекли и управляваха 200-300 млн. лв., днес те са над 1000 с активи за 4 млрд. лв. Освен това и вложителите в България са повишили инвестиционната си култура, което е добър знак.

"Спадът беше мигновен, най-бързият в историята на борсите. Поради това почти никой не успя да реагира с теглене или преместване от фондове в акции към такива в облигации. Голямата разлика спрямо 2008 г. е, че клиентите сега имат доста по-сериозни спестявания, по-образовани и информирани са, в портфейлите им има разнообразни активи. Такива хора всъщност в момента търсят възможности да инвестират частта от средствата си, която стои в банките, именно в рискови инструменти, за да се възползват от силните спадове. През последната седмица нетно при нас имаме постъпления именно по тази причина", коментира Даниел Ганев.

"Пазарът се развива и клиентите вече са с много по-висока финансова грамотност и опит. Повечето разбират и приемат като нормална характеристика на капиталовия пазар периодите на пикове и спадове, както и си спомнят, че в миналото пазарът се е възстановявал след всеки спад", казва и Катина Пейчева.

Как се е отразила кризата върху активите в числа и дали има трансфериране на средства от и към депозити ще се разбере и в следващите месеци, когато бъдат засечени и публикувани от официалната статистика.

Как реагират асет мениджърите на ситуацията

Ивайло Пенев, "Елана фонд мениджмънт"

Започнахме продажби на рискови активи още в края на февруари. Имам предвид не само акции, но и дългови книжа, при които видяхме по-сериозен риск за бизнес моделите. Най-добрата стратегия за тази криза до момента се оказва държането на кеш. За съжаление не е редно един фонд в акции или балансиран фонд да се превърне във фонд, държащ само кеш. Това не значи, че някаква част от портфейла не може да се продаде, и ние направихме точно това. Още от миналия месец имаме план за държане на минимална ликвидност на фондовете, която да посрещне както тегления и прехвърляния в други фондове, така и да ни даде достатъчно сух барут за добри инвестиции, след като бурята отмине.
Даниел Ганев, "Карол капитал мениджмънт"

След 30-40% спад на глобалните индекси вече възникват примамливи възможности за инвестиции в акции и рискови продукти. Докато ситуацията на пазарите остава нестабилна, печелившият подход според нас е в следващите няколко (2-3) месеца планираната сума да се инвестира поетапно на равни части - постепенно осредняване на покупките на равни интервали от време (например всеки 2 седмици). Стартираме именно такъв продукт - инвестиционен план "Улови момента с "Карол", базиран на глобален фонд на Schroders, позволяващ на клиентите ни да се възползват от уникалната ситуация да инвестират на вероятно най-изгодните нива за десетилетието.
Катина Пейчева, "ОББ асет мениджмънт"

Активно управляваме рисковете, като в същото време търсим и възможности. Солидният опит, на който можем да разчитаме, ни поставя в изгодна позиция. Например взаимните фондове ExpertEase, които предлагаме от средата на миналата година в България, балансират активно риска, използвайки иновативна мултисигнална стратегия, докато същевременно се стремят да омекотят ефекта на сериозни спадове, така че клиентът да бъде в своята комфортна зона и да е спокоен в периоди на повишена динамика на пазарите като този, който наблюдаваме през последните седмици.
Темата накратко
  • Кризата по фондовите пазари удари и дохода на взаимните фондове в България, но няма натиск от изтегляне на средства.
  • Портфолио мениджърите виждат изгоден момент за инвестиции заради добрите нива, а и спадовете в един момент ще приключат.

Брокери и инвеститори не спят добре през последния месец. И с основание - кризата с коронавируса доведе до срив на борсите, удари силно инвестиционните продукти. България не е подмината от тази тенденция, като доходността на взаимни фондове, доверителни сметки и портфейли започна да се понижава и при някои рискови инвестиции загубите достигат 30-40% от началото на годината. По-добре се представят балансираните и нискорискови портфейли, но и при тях има спадове.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Печели ли се от SPACs

Печели ли се от SPACs

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.