Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
27 мар 2020, 13:36, 4905 прочитания

Съвети при борсова зараза

"Капитал" разговаря с мениджърите на няколко от най-големите управляващи дружества в България

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко
 • Кризата по фондовите пазари удари и дохода на взаимните фондове в България, но няма натиск от изтегляне на средства.
 • Портфолио мениджърите виждат изгоден момент за инвестиции заради добрите нива, а и спадовете в един момент ще приключат.
Брокери и инвеститори не спят добре през последния месец. И с основание - кризата с коронавируса доведе до срив на борсите, удари силно инвестиционните продукти. България не е подмината от тази тенденция, като доходността на взаимни фондове, доверителни сметки и портфейли започна да се понижава и при някои рискови инвестиции загубите достигат 30-40% от началото на годината. По-добре се представят балансираните и нискорискови портфейли, но и при тях има спадове.

От създалата се ситуация има няколко положителни сигнала в България, които се споделят и от представители на сектора - натискът за изтегляне на средства засега не е голям, вложителите днес са по-зрели и не се поддават на паниката, както през 2008-2009 г., а сривът може да е добър момент за инвестиране и извличане на бъдещи печалби. Затова и инвестиционните компании също се преориентират и започват да предлагат продукти, обвързани със ситуацията. Лошата новина е, че никой не се наема да прогнозира с точност кога ще свърши всичко.

"Клиентите търсят съвет в опит да преценят ситуацията - как тя ще рефлектира върху техните дългосрочни цели и дали ниските цени на пазарите в момента не представляват рядка възможност да инвестират повече", коментира пред "Капитал" Катина Пейчева, изпълнителен директор на "ОББ асет мениджмънт".


"Ситуацията е необичайна, защото стресът тръгна от нещо, касаещо здравето и живота на хората. Нормално при това напрежение личните финанси остават на втори план. Едва сега при карантината клиентите стигат до комуникацията относно състоянието на пазарите и инвестиционните портфейли. Въпреки резкия спад не се наблюдава паника", обясни изпълнителният директор на "Карол капитал мениджмънт" Даниел Ганев.

Има ли дъно

Най-невротичният въпрос за участниците на пазарите по целия свят е докога ще продължи всичко. Не само епидемиолозите, а и финансистите трудно се наемат с точен отговор. По света също се разиграват различни сценарии кога ще свърши всичко - анализатори вкараха в употреба исторически статистически данни. Един от проблемите, които правят прогнозирането по-трудно, е и различната симптоматика - първо в момента не е ясно какъв точно ще е ефектът върху икономиките. Някои от най-черните сценарии като на Goldman Sachs чертаят спад на БВП на САЩ с 24% през второто тримесечие, което да доведе до свиване с 3.8% за цялата година. Според Barclays capital пък 30% спад на Уолстрийт отговаря за 1% свиване на икономиката на САЩ. Освен това в търсенето на кеш инвеститорите, а и бизнесът разпродават ликвидни активи. Това удари и благородните метали."В момента сме свидетели на една от изключително редките пазарни ситуации, в които дори най-сигурните активи като първокласни държавни облигации и дори златото биват панически разпродавани. Въпреки това светът вече осъзна, че коронавирусът е сериозна заплаха и здравните и икономическите мерки, които правителства и централни банки взеха, са изключително сериозни. Постепенно това ще доведе до желаните ефекти и възстановяването ще започне. За инвеститорите, които не са предприели защитни действия, вероятно вече сме по-близо до дъното като спадове на цените на финансовите инструменти и могат да започнат да мислят за възстановяването", казва Ивайло Пенев, ръководител "Управление на активи" в "Елана фонд мениджмънт".

Средно мечият пазар в САЩ изтрива от индексите около 35% през годините и отнема между 146 (за Dow Jones) и 206 (за S&P500) търговски сесии. В момента индексите са около 30% от върховете им на 19 февруари, но трябва да се има предвид и че влязоха в най-бързия си мечи пазар от Голямата депресия. До края на миналата седмица мерките на държавите и централните банки не даваха голям резултат. Тази седмица във вторник обаче Dow Jones направи най-големия си дневен скок от 1933 г. - 11.4%, или 2112 пункта. Причините бяха първо заявката на Федералния резерв, че е готов безлимитно да печата пари, а после и сигналите, че демократи и републиканци в САЩ са близо до намиране на мнозинство за прокарване на спасителен пакет за 1.8 трлн. долара.

Няма място за паника

Горното показва, че все пак след лошите дни за пазарите в един момент идват и добрите. Още повече за дългосрочните инвеститори.
"На първо място, припомням, че паниката е най-лошият съветник и на финансовите пазари. След такива силни спадове, ако вече имате инвестиции, добре е да избягвате резки движения, да разчитате на диверсификацията в съответствие с рисковия ви профил. Да си спомним глобалната криза от 2008 г. - след най-мрачните дни за пазара последваха най-силните. Ако изпуснете само няколко от тези най-доходоносни дни, това ще се отрази много зле на инвестиционния ви портфейл занапред. Ако хоризонтът ви е дългосрочен, определено търпението се изплаща", коментира и Даниел Ганев.

Според Катина Пейчева техният съвет също винаги е бил "Останете инвестирани през цялото време". "Често срещана грешка, която инвеститорите допускат, е да излязат от инвестициите си твърде късно, когато пазарите вече са паднали, или да се върнат към инвестиране отново, когато е твърде късно, когато пазарите вече са се възстановили. Перфектното предсказване на пазарите - кога да излезем или кога да се върнем към инвестиране, в исторически план е било трудно постижимо. По-добре е да останем инвестирани през циклите на пазарни колебания", казва тя.

Добре е с инвестиционна култура

Разликите с предишната криза са няколко. Първо, тогава фондовата индустрия в България беше много млада, активите на предлаганите фондове - много малко. Ако тогава 200 фонда бяха привлекли и управляваха 200-300 млн. лв., днес те са над 1000 с активи за 4 млрд. лв. Освен това и вложителите в България са повишили инвестиционната си култура, което е добър знак.


"Спадът беше мигновен, най-бързият в историята на борсите. Поради това почти никой не успя да реагира с теглене или преместване от фондове в акции към такива в облигации. Голямата разлика спрямо 2008 г. е, че клиентите сега имат доста по-сериозни спестявания, по-образовани и информирани са, в портфейлите им има разнообразни активи. Такива хора всъщност в момента търсят възможности да инвестират частта от средствата си, която стои в банките, именно в рискови инструменти, за да се възползват от силните спадове. През последната седмица нетно при нас имаме постъпления именно по тази причина", коментира Даниел Ганев.

"Пазарът се развива и клиентите вече са с много по-висока финансова грамотност и опит. Повечето разбират и приемат като нормална характеристика на капиталовия пазар периодите на пикове и спадове, както и си спомнят, че в миналото пазарът се е възстановявал след всеки спад", казва и Катина Пейчева.

Как се е отразила кризата върху активите в числа и дали има трансфериране на средства от и към депозити ще се разбере и в следващите месеци, когато бъдат засечени и публикувани от официалната статистика.


Как реагират асет мениджърите на ситуацията
Ивайло Пенев, "Елана фонд мениджмънт"

Започнахме продажби на рискови активи още в края на февруари. Имам предвид не само акции, но и дългови книжа, при които видяхме по-сериозен риск за бизнес моделите. Най-добрата стратегия за тази криза до момента се оказва държането на кеш. За съжаление не е редно един фонд в акции или балансиран фонд да се превърне във фонд, държащ само кеш. Това не значи, че някаква част от портфейла не може да се продаде, и ние направихме точно това. Още от миналия месец имаме план за държане на минимална ликвидност на фондовете, която да посрещне както тегления и прехвърляния в други фондове, така и да ни даде достатъчно сух барут за добри инвестиции, след като бурята отмине.
Даниел Ганев, "Карол капитал мениджмънт"

След 30-40% спад на глобалните индекси вече възникват примамливи възможности за инвестиции в акции и рискови продукти. Докато ситуацията на пазарите остава нестабилна, печелившият подход според нас е в следващите няколко (2-3) месеца планираната сума да се инвестира поетапно на равни части - постепенно осредняване на покупките на равни интервали от време (например всеки 2 седмици). Стартираме именно такъв продукт - инвестиционен план "Улови момента с "Карол", базиран на глобален фонд на Schroders, позволяващ на клиентите ни да се възползват от уникалната ситуация да инвестират на вероятно най-изгодните нива за десетилетието.
Катина Пейчева, "ОББ асет мениджмънт"

Активно управляваме рисковете, като в същото време търсим и възможности. Солидният опит, на който можем да разчитаме, ни поставя в изгодна позиция. Например взаимните фондове ExpertEase, които предлагаме от средата на миналата година в България, балансират активно риска, използвайки иновативна мултисигнална стратегия, докато същевременно се стремят да омекотят ефекта на сериозни спадове, така че клиентът да бъде в своята комфортна зона и да е спокоен в периоди на повишена динамика на пазарите като този, който наблюдаваме през последните седмици.

Капитал #12

Текстът е част от брой 12 на седмичния Капитал (27 март - 2 април). В броя ще прочетете още:


Новия брой на"Капитал" можете да намерите в магазините на "Фантастико", "Билла", СВА, във веригите бензиностанции OMV, Eko, Shell, Lukoil, както и в обектите на Inmedio и в други магазини за хранителни стоки и бензиностанции.

Прочетете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Как жилищата се превърнаха в най-големия клас активи в света Как жилищата се превърнаха в най-големия клас активи в света

И как това се случи сравнително скоро в исторически план

19 май 2020, 6147 прочитания

Инвестиране в имот с минимални суми Инвестиране в имот с минимални суми

Кризата дава възможност да се купят активи на ниски нива в очакване на добра доходност, след като тя отмине

18 май 2020, 12202 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Инвестиции" Затваряне
Тяхната първа криза

Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19 и първия им сблъсък с икономически проблеми

Още от Капитал
Чиновници в излишък

Държавната служба е желана заради сигурността по време на криза и гарантираната заплата

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Гръцка рецепта за добра криза

Атина се справи отлично с епидемията. Сега идва рецесията

Домът, моят приятел

Виртуална изложба представя погледа на тридесет фотографи към дома като "жив организъм"

20 въпроса: Мартин Михайлов

Михайлов стои зад две от заведенията, които бяха (отново ще бъдат?) обичайна част от нощните походи в София

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10