Кино: Lady Bird

За съзряването откровено и със сърце

Още от същото: "Хапки от реалността"


+ + + + + от 5

Един от най-гледаните филми в Netflix е и един от най-добрите. В Lady Bird Грета Гъруиг влага моменти от личната си биография, за пръв път е самостоятелен сценарист и режисьор. Постига рядката симбиоза между арт и развлечение, хуморът върви с тайна сълза в окото. Филмът е с 5 номинации в главните категории за Оскари 2018, преди това Сърша Ронан е взела "Златен глобус" за сливането си с Кристин Lady Bird Макферсън, момичето от тихата провинция, което мечтае за нещо повече.

Сакраменто е родното място на Гъруиг, това е гнездото, от което Кристин иска да излети. Тя е на 17, гневна колкото Холдън Колфийлд и също толкова неконформистка. Не харесва това, което е и всичко "средно", което я заобикаля. Средно бедните си родители, примирили се с положението си; средните си оценки в католическото училище, което я сковава, включително с дължината на полите; тихото Сакраменто, което за нея е "Средният запад" на Калифорния. Уплашена от това, в което ще се превърне, държи да я наричат с ново име, Lady Bird.

Мечтае за колеж по изкуствата на Източния бряг, който семейството й не може да си позволи. Майка й (Лори Меткалф, второто сърце на филма) опитва да я държи на земята, работи по две смени като медицинска сестра, за да плаща сметките. Бащата (драматургът Трейси Летс, "Килър Джо") е мълчалив добряк без работа, тайно на нейна страна, но това е малка утеха. Годината е 2002-2003, мобилните телефони все още не са постоянно в ръцете на гимназистите, а само за спешни обаждания.

В тази среда момичето трябва да открие и отстои себе си, да измине пътя от Lady Bird до Кристин. И до сърцето на майка си. Минавайки през първите влюбвания (Лукас Хеджис и Тимъти Шаламе), първите изтрити и намерени приятелства. Диалогът е духовит и емоционално безпощаден. Актьорите са на висотата на Гъруиг като искреност. Самата Гъруиг е с редкия талант да намира и навързва уж малките моменти, които ни правят това, което сме.

Още от Капитал