Театър: "Унизените. Беларус" на Явор Гърдев

Постановката е репетирана и заснета при пълна индивидуална изолация на актьорите, без пряка присъствена среща и взаимодействие между тях

В извънредните условия на пандемията свикнахме с онлайн появата на нови театрални заглавия. Дигитална е и последната премиера на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен, за която е поканен режисьорът Явор Гърдев, поставящ там за пръв път. Тя е репетирана и заснета при пълна индивидуална изолация на актьорите, без нито една пряка присъствена среща и без нито едно пряко взаимодействие между тях в репетиционна зала, на сцена или пред камера. Но не това са главните причини, които превръщат видеоспектакъла с тревожното заглавие "Унизените. Беларус" (който от 10 февруари ще бъде достъпен онлайн срещу заплащане в платформата https://7arts.bg ) в събитие, а раздираният от конфликти социо-политически контекст, в който той се появява.

Самата история за създаването на едноименната пиеса, по която е направен, е необичайна и в някакъв смисъл извънредна. Беларуският драматург и сценарист Андрей Курейчик, известен в страната си най-вече заради своите комедии, написва тази съвсем несмешна, а доста напрегната и брутална драма за отрицателно време. Тя е директно провокирана от широко коментираните в световните медии и считани за фалшиви последни президентски избори в Беларус от 9 август тази година, в които след 26 години на власт Александър Лукашенко бе преизбран за пореден път, а неговият главен опонент Светлана Тихановская избяга в Литва.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал