Кино: "Разкопките при "Сътън Ху" (The Dig)

Красива драма за истински ценните неща

Оценка: 4 от 5

Още от същото: "Английският пациент"

The Dig е идеалният "карантинен" филм (от петък по Netflix), двучасово бягство и зареждане със смисъл, романтични хоризонти сред пасторални пейзажи. Основан на истински събития - най-важното археологическо откритие в Северна Европа през ХХ век. По едноименния роман на Джон Престън, базиран на спомените на леля му Пеги, изиграна във филма от Лили Джеймс.

Лятото на 1939 г., духът на подредената английска провинция, какъвто го знаем от класическите романи. Тревожността на идващата война е вече в радиото и прелитащите високо самолети. Имението "Сътън Ху" е на красива вдовица с крехко здраве (Кери Мълигън). Тя е с малкия си син, момче с отворени за света очи, камериер, градинар, готвачка. И всички ритуали на класата. Вълнува я миналото, в земята ѝ има няколко малки могили с плосък връх.

Наема грубоватия самоук археолог Базил Браун (Рейф Файнс) за частни разкопки от любопитство през лятото. Браун е и любител астроном, издал е небесен атлас. Момчето е обсебено от ракетите и Космоса, двамата се сближават по мъжки. Един ден кирката стига до корабно погребение на крал от времето на "Беулф". Англосаксонците не са били варвари, секли са златни монети, инкрустирали са шлемове. Миналото на мъртвите проговаря, същото се случва и с чувствата на живите.

Във филма археологията е метафора на разкопаването на тайните на живота. Отсяване на мимолетното от това, което остава. Виждаме човешката крехкост пред безразличния ход на времето. Направено с английска сдържаност и деликатност в разкриването на чувствата, в опаковката на красиви картини и музика. Платоничните чувства са живи и наситени, колкото и проявените. Лили Джеймс е витална археоложка в хладен брак със затворен колега (Бен Чаплин). Точно тя ще открие първия пръстен и първата любов - красив пилот (Джони Флин), отиващ на война. Мимолетното става важно и красиво, колкото и вечното.

Още от Капитал