Кино: "Голата истина за група "Жигули"

Едно поколение отказва да се предаде в новия филм на Виктор Божинов

+ + + + от 5

Още от същото: "Оркестър без име"

"Ти си практичен бунтар, герой / нямаш ли сметка - не влизаш в бой." Горчива ирония, но и зърно оптимизъм в музикално-комедийната драма с името на съветски автомобил в заглавието. Честно усилие на съмишленици от едно поколение, които знаят значението на думата. Заварени от Промяната през 1989 г. на по 18 - 20, пораствали и отрезвявали заедно с нея и реалностите й. И с рока на онова време.

Филмът донкихотовски тръгва към публиката на живо, в максималния брой отворени кина, екрани и градове срещу рестрикциите и процентите запълняемост. В този жест има нещо от тогавашния вик. На Митко Воев и "Нова генерация", на "Ревю", Милена, "Ера" и "Черната овца" на "Ахат".

Неочакваният втори филм на Виктор Божинов след "Възвишение", писан от сценаристките Ваня Николова и Нели Димитрова след откровени разговори с музиканти и групари. Със специално композирани песни (вече в Spotify) от Петър Дундаков и Жоро Георгиев от "Остава", по текстове на Ивайло Вълчев. Рокът вътре е носталгичен и модерен, бунтът е срещу сливането със "стадото" и конформизма. "Жигули" е с енергията на филм-концерт, заради която прощаваш малките луфтове.

Михаил Билалов (сам китарист) е фронтменът, сега пише с отвращение попфолк хитове, за да може дъщеря му да учи цигулка в чужбина. Забогатял верен фен (Август Попов) плаща за събирането на групата за рождения си ден на морето. Иска оригиналния състав, с първата вокалистка (Ирини Жамбонас), тя е и голямата любов на фронтмена. Втората вокалистка (Лилия Маравиля) е написала скандална книга за разпада им. На баса (Филип Аврамов), синтезатора (Димитър Рачков) и барабаните (Герасим Георгиев) са приятелите, някои останали си същите, други с багажа на компромисите. Приключението започва, за ужас (но и скрита радост) на сегашните им половинки (Параскева Джукелова, Мая Бежанска). Изплуват старите конфликти. И новите надежди.

Още от Капитал

Кино: "Февруари"

Кино: "Февруари"