Кино: "Улицата на кошмарите"

Корените на страха в елегантен ноар от Гийермо дел Торо

Оценка: 4 от 5

Още от същото: "Манк"

Силует на мъж в момент на върховен грях, тяло полита в дупка на пода, клечка кибрит и къщата на хълма е в пламъци. Родният дом на мъжа. С изгорено минало и разяждаща вина, с амбиции за величие и копнеж по нормалност и любов, Стан Карлайл (Брадли Купър) минава през скиталческа Америка на пътуващите карнавали с атракции (годините 1939 - 1941), след това през висшето общество. Nightmare Alley е по екраните едновременно с българския превод на книгата на Уилям Линдзи Грешам (изд. "Сиела"). Първият филм на Дел Торо без свръхестествени намеси, човешката природа е чудовището тук.

След "Формата на водата" (13 номинации и 4 оскара, включително главния и за режисура) "Фокс" му дават свободата да направи нещо по сърце. Дел Торо избира класическия "черен" роман на Грешам, в който критиката на времето е открила мотиви и дълбочини по Достоевски. Филмиран тогава (1947) от Уилям Гулдинг с Тайрън Пауър в ролята на манипулирания манипулатор Стан.

Купър пълни ролята с чар на съблазнител и проблясваща жестокост в погледа. Тръгва от дъното в пътуващ лунапарк с виенско колело и десетина павилиона с фокуси и ужаси. Модел на живота като странстващ карнавал. Води го Уилям Дефо като конферансие на атракциона "човека-звяр", с диаболичната усмивка от "Диво сърце". Стан присвоява занаята на ясновидец и четец на мисли от семейството на застаряваща красавица и алкохолик (Тони Колет и Дейвид Стратеърн). След нощен танц върху въртележка с кончета печели сърцето на наивната "електрическа красавица" (Руни Мара) на шоуто.

После двамата покоряват големия град със свой окултен номер, но психиатърка с платинена хубост (Кейт Бланшет, фатална по най-високите канони на жанра) застава между тях. Идва време за плащане на старите вини. Филмът е подарък за вярващите в чистите жанрове, възкресени с днешни средства и талант. Приказка като оживяла картина на Едуард Хопър за повярвалия в лъжата си лъжец, за невъзможността да избягаш от звяра в себе си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал