Кино: "Непознатата дъщеря"

Неромантично за майчинството и вътрешната свобода в режисьорския дебют на Маги Джиленхол

Кадър от филма "Непознатата дъщеря"
Оценка: 4 от 5

Още от същото: Lady Bird

Оливия Колман дава класа на The Lost Daughter (Netflix). В лицето на актрисата Маги Джиленхол киното получава режисьорка със собствен глас и стил. Адаптацията й на романа на Елена Феранте (на български от изд. Colibri, 2021) взе приза за сценарий във Венеция, през седмицата бе номинирана и за "Оскар".

Романът е разказ от първо лице на класическата интелектуалка и жена с характер Леда Карузо (Колман в сегашно време и Джеси Бъкли двадесет години по-рано). И двете актриси са с номинации в дамските категории. Сега и минало се редуват на едри фрагменти, интимно вглеждане без сантименталност (зад камерата е операторката на "Щастливия Лазаро" Елен Лувар). Медитация по ръба на трилъра над ориста да си жена и майка в неразбиращ и дистанциран свят.

Силует на жена в бяло в нощ край морето се свлича съкрушен досами вълните. Следва пъзелът от парчетата на живота й. Леда (Колман) е на идиличен гръцки остров малко извън сезона, сама и на уж "творческа ваканция" от следващия си превод на Данте. Не вдига телефона на порасналите си дъщери. Възрастният й хазяин (Ед Харис) флиртува с нея безобидно и разбиращо, млад барман (Пол Мескал) й прави комплименти.

Идилията свършва, когато в пространството й на плажа нахлува шумна компания, с открояваща се тъжна млада майка (Дакота Джонсън), заета с капризна дъщеричка, отдадена на куклата си. Това отключва собствените спомени на Леда (Бъкли) от времето на задушаващия я брак, когато е трябвало да избира между дъщерите си и академичната кариера, съчетана с любов с колега, бляскав професор (Питър Сарсгаард).

Атмосферата на чувственост, безпокойство и заплаха е поглъщаща, изненадващо зряла за дебют. Джиленхол оживява празнотата, оставаща след любовта. С предимството на женския поглед осветява сенчести досега територии. Майчиният инстинкт там е в схватка с интелигентното его и свободната воля, а залогът е един живот.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  glaxo11 avatar :-|
  glaxo11

  "Оливия Колман дава класа на The Lost Daughter (Netflix). В лицето на актрисата Маги Джиленхол киното получава режисьорка със собствен глас и стил...."
  Не мога да го кажа по добре от Янко. Колман както винаги прави много убедителен образ . С малко думи, с много майсторство. Чудесен интимен, тъжен разказ за отговорността на майката.И за решенията , които взема всеки от нас в младостта си. Които после изкупуваме цял живот!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал