Кино: "В сърцето на машината"

Изряден затворнически трилър по истински случай в Кремиковци от 1978 г.

Кадър от филма "В сърцето на машината"
Оценка: 3½ от 5

Стар грях на българското кино е свенливостта пред чистите жанрове, оттам и прекъснатата му връзка с публиката. Новият филм на Борислав Захариев (сценарист) и Мартин Макариев (режисьор) е стъпка това да се промени. Той изненадващо спечели голямата "Златна роза" във Варна в обкръжението на традиционните "авторски" фаворити. След три награди на фестивала AFIN в Австралия (включително за актьорски ансамбъл) направи европейско турне с предварително продадени билети от Германия, през Париж и Лондон, до Единбург и Дъблин. С пълни салони и просълзена от преживяването публика. "В сърцето на машината" остава в търговските кина след "София филм фест", равностоен боксофис конкурент там.

Спазеният жанр е канал за пренасяне без загуби до зрителя на красивата идея за зърното човечност, което пониква на най-странни места. В тъмата на най-мрачния соц, в затворническия цех в Кремиковци, петима с присъди за убийства и изнасилвания (Александър Сано, Игор Ангелов, Христо Петков, Ивайло Христов, Стоян Дойчев), плюс садистичен капитан (Юлиан Вергов) и млад надзирател (Владимир Зомбори) в първия му работен ден. Една заклещена птица води до бунт и проглеждане, до заложници и обсада. Всеки от тези не-хора поема към малката си Голгота до човешкия остатък в себе си.

Сценарият на Захариев е универсален и конвертируем, със структура с точността на часовников механизъм. Макариев е надскочил външната клипова красивост, управлява чувствата на зрителя през плътност в драмата. Визуалният пример (оператор Андрей Андреев) е "Изкуплението Шоушенк", картината е с непозната у нас фотографска широта и реализъм (4К резолюция и камера като в "1917" на Мендес). Сано е с най-зрялата си роля досега, македонският актьор Игор Ангелов е откритие. Вергов и Петков убеждават в ново амплоа. Птицата на свободата лети към залеза в мейнстрийм спектакъл, нов за българското кино.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал