Кино: "Балонът"

Сатира на съсловието от Джъд Апатоу с Мария Бакалова

Оценка: 3 от 5

Още от същото: "Аве, Цезаре!"

Новият филм "Балонът" (The Bubble) на Апатоу по Netflix е за изкривената реалност на пълната карантина, през която всички преминахме (или все още преминаваме). Сниман в Англия в началото на миналата година, в най-строгия локдаун там. Със самите актьори в ситуацията на персонажите си. По действителния случай с екипа на Jurassic World Domination, динозавърска суперпродукция, очаквана това лято. Наред със смеха е докосната и човешката страна на актьорството, с ефекта на "тъжния клоун".

Имаме "филм във филма", в луксозен хотел - замък в провинциална Англия е затворен екипът на шестото продължение на динозавърски франчайз, отдавна банален, но все още касово успешен. Една от звездите (Карън Гилън) е опитала бягство в сериозното кино, сега другите я посрещат с подозрение. Дейвид Духовни е екшън ветеран а ла Харисън Форд със сценарни амбиции. Изолиран с доскорошната си жена (Лесли Ман, съпруга на Апътоу), която му натяква, че заради динозаврите е забравил сина им. Наблюдаващите продуценти стават надзиратели, а актьорите - роби на професията си. Карантината и постоянните тестове вадят демоните на егото и завистта, лустрото на суетата пада. Маниакален шеф на сигурността, дал на гардовете истински патрони, отключва хаоса.

Мария Бакалова е със зачатък на роля, но органична в ансамбъла от опитни и с кариера комици. Тя е от страната на обслужващия персонал на хотела, представен със симпатия от Апатоу. Усмихнат ангел на рецепцията, задиряна от сериозен някога актьор (Педро Паскал) с "Оскар", терзаещ се от падението си с динозаврите.

Сатирата е тотална, "балонът" е не само на пандемията, но и на холивудската суета и самодостатъчност. На прицел е вграденото в системата лицемерие, възрастовият комплекс от идващото "тикток" поколение (дъщерята на режисьора Айрис Апътоу). Повечето от шегите работят, на по-тегавите прощаваш заради честното актьорско усилие.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал