Книга: "Светът на Софи" от Юстайн Гордер

Норвежкият автор и преподавател пише за философията и човешките постижения с чувство за хумор

Издателство "Дамян Яков", преводът на български език е на Яна Кожухарова. Книгата се продава в два варианта: с твърда (28 лв.) и с мека корица (22 лв.).

Норвежкият писател Юстайн Гордер смята, че способността да се учудваме на света е единственото нещо, което ни е необходимо, за да бъдем добри философи. Тази негова силна вяра, както и убеждението, че философията може не само да обясни света, но и да го направи по-добър, е основата на романа "Светът на Софи". Той успява да разкаже на достъпен език за сложните философски концепции, течения и школи и същевременно да въвлече читателите в увлекателната история на Софи, Хилде, Алберто. Писателят пренася специфичното си норвежко чувство за хумор върху живите характери на героите си и запомнящите се диалози.

Юстайн Гордер довършва книгата през 1991 г. и въпреки че я пише с мисълта за младите читатели, неговите ученици, на които преподава в гимназията, опасява се, че роман за историята на философията ще е интересен само сред специалисти, преподаватели и философи. За негова истинска изненада две години по-късно книгата е издадена в Германия и веднага се изкачва на върха на класациите за продажби на Der Spiegel. През 1995 г. "Светът на Софи" вече е най-продаваната книга в света, публикувана е не само в цяла Европа, но пътува и до Азия и Америка.

"Най-важната експортна стока на Норвегия за последните три десетилетия" - така е определен романът миналата година по повод юбилея и навършването на тридесет години от написването й. Истината е, че днес книги за популярна наука се издават често, това е един от най-четените жанрове в света: от физика и история, до химия, психология и дори математика, но през 90-те Гордер прокарва първите стъпки. А и неговият опит в полето на философията остава най-интересен и най-сполучлив, защото наред със своеобразния учебник пише пълноценен художествен роман. От скандинавските митове, през гръцките философи, Средновековието, ренесанса, барока, Декарт, Спиноза, Хегел, Дарвин, Фройд и други, до наши дни и екософията, и др. - петстотин страници, които представят възможно най-вълнуващо достиженията на човешката мисъл, без да се губи от дълбочината.

"Светът на Софи" се превръща в наръчник по философия не само за тийнейджъри, но и за техните родители. Книгата е преведена на повече от шестдесет езика и е продадена в над 40-милионен тираж. И това е само началото, норвежкият философ, писател и гимназиален учител успява да вдъхнови режисьори, сценаристи, музиканти по цял свят, романът му е адаптиран както за голям екран, така и за телевизията. Следват мюзикъли, компютърни игри, комикси, славата му не стихва до ден днешен. Репликата "Дами и господа, ние се носим в празното пространство" се превръща в култова фраза, на която рок и инди групи кръщават песни и албуми от Англия до Китай.

Юстайн Гордер и съпругата му Сири Даневиг учредяват фондация и наградата "Софи" в размер на 100 000 долара за постижения в екологичното развитие. Други негови книги преведени на български език са: "Мистерията на пасианса", "Портокаловото момиче" и Vita Brevis. В новото издание на "Светът на Софи" е запазен преводът на Яна Кожухарова от 1997 година, но текстът е преминал през друга редакция.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал