Кино: "Батман" на Мат Рийвс, с Робърт Патинсън и Зоуи Кравиц

Подобрена версия в стил ноар с реализъм за възрастни и злободневна политика

Оценка: 3½ от 5

Още от същото: "Черният рицар"

The Batman вече е по HBO Max и с времетраене над три часа е по-удобен за гледане там. Пълният член в заглавието е заслужен, рестартът на персонажа е адекватен на несигурните времена. Прави го Мат Рийвс, жанров визионер, започнал с независими хоръри, утвърдил се с "Кловърфийлд", развил "Планетата на маймуните". Неговият Батман е далеко от комиксовите корени, повече съмняващ се антигерой, отколкото благороден отмъстител. Робърт Патинсън е верният избор с почти вампирска бледност и мрачен от вътрешните терзания поглед.

Супергеройството е на заден план, митът още се формира. Няма джаджи и свръхестествени елементи освен едни записващи очни лещи. Батман е едва от година с ушатата качулка, наметалото и релефната броня, "чистач" на големия, прогнил град. Честният полицейски лейтенант Гордън (Джефри Райт) е негов единствен съюзник, после открива такъв в лицето на красива крадла в кожен котешки костюм (Зоуи Кравиц). Привлечени са, но времето не е за любов. Перфектен убиец (Пол Дейно), оставящ гатанки на местопрестъплението (подобно на "Зодиак" и "Седем"), отстрелва големците на Готъм и Батман е крайната му мишена. Мафията (Джон Тортуро и Колин Фарел като Пингвина) е купила всички и иска своя дял.

Стилистиката е като в големите гангстерски и ноар образци, хората са сенки в несвършващата нощ, неонова и дъждовна. В трактовката на Рийвс "добрите" не са толкова добри, самата идея за разплатата като средство е поставена под съмнение. Тя не може да промени "греховете на бащите" в миналото, пред тях се изправя Брус Уейн на Патинсън. Той е напът да се слее изцяло с Батман, а това е плашещ екзистенциален избор. Камерата е субективна, гледните точки на доброто и злото са преплетени. В един момент обикновени хора се превръщат в терористи след призив на главния манипулатор в интернет. Алюзията с щурма на Капитолия е смела и рядка за комиксов филм.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  tsf361044454 avatar :-|
  Vladimir Kostov

  Добре написано.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал