Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Симпатичен олдскуул герой със завити черни мустаци, червена папийонка и птиче на рамо наблюдава минувачите от табелата над новото ципурадико Pappous на централната столична улица "Цар Асен". Прякорът му е Рувелас и преди век той отворил кръчма на остров Корфу, с която се прославил, гласи историята. Сега неговият правнук Йоанис Кулурис пренася традицията тук с вероятно първата за България таверна тип "ципурадико".
Pappous веднага привлече гръцката диаспора в София, което потвърждава неговата автентичност. Менюто е кратко, а рибата и морските дарове са умишлено пренебрегнати за сметка на по-непознати регионални вкусотии. Сред тях са "бурдето" - предястие от Корфу със сладък картоф, лют пипер и скариди, и типичната за острова паста - "пастицада", с телешко и домати. Други гръцки ястия са "яртолу" - гръцки кюфтенца с доматен сос и кисело мляко върху пита, както и "критаро" (дребна паста) с гъби и трюфелово масло. Но не липсват и комфортно познати мезета като кьополу (по гръцки мелиджано салата), фава, тирокафтери, както и вездесъщият октопод на скара.

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.