Ново място: Ципурадико Pappous

Висококачествено ципуро и вкусни мезета в центъра на София

Симпатичен олдскуул герой със завити черни мустаци, червена папийонка и птиче на рамо наблюдава минувачите от табелата над новото ципурадико Pappous на централната столична улица "Цар Асен". Прякорът му е Рувелас и преди век той отворил кръчма на остров Корфу, с която се прославил, гласи историята. Сега неговият правнук Йоанис Кулурис пренася традицията тук с вероятно първата за България таверна тип "ципурадико".

Pappous веднага привлече гръцката диаспора в София, което потвърждава неговата автентичност. Менюто е кратко, а рибата и морските дарове са умишлено пренебрегнати за сметка на по-непознати регионални вкусотии. Сред тях са "бурдето" - предястие от Корфу със сладък картоф, лют пипер и скариди, и типичната за острова паста - "пастицада", с телешко и домати. Други гръцки ястия са "яртолу" - гръцки кюфтенца с доматен сос и кисело мляко върху пита, както и "критаро" (дребна паста) с гъби и трюфелово масло. Но не липсват и комфортно познати мезета като кьополу (по гръцки мелиджано салата), фава, тирокафтери, както и вездесъщият октопод на скара.

В Pappous може да няма ципура, но, както предполага името, има висококачествена гръцка гроздова ракия - ципуро: шест вида многократно дестилирано, със и без анасон, от различни области на Гърция. Гациос е по-пикантна ракия от Епир, която се прави от хамбургски мускат. Тирнавос от Централна Гърция е с по-плодов профил - от подбрани лозя мерло и александрийски мускат. Класическото ципуро на Апостолаки е чисто, силно и пиперливо. Ракиите на Декараки - от мускат или от малагузя, спокойно могат да бъдат наречени тероарни. Мавро Родо от Тирнавос пък е с деликатен аромат на рози. В менюто има и насоки с каква храна се комбинират най-добре.

Ципурадико таверните, както и узериите, в които пък се сервира узо, са жанр от по-стари времена и имат семпла традиция: мъжете се събирали на почерпка и раздумка, а кръчмарите им носели малки порции безплатни мезета с всяка чашка - солени рибки, няколко сардели на грил, хапки с тарама или просто резени домати и маслини. В последните години този тип кръчми се възраждат, но с модерен, "хипстърски" облик. В Атина, Солун или Волос човек може да попадне на узерия или ципурадико, където всяка чинийка сама по себе си е гурме преживяване. И колкото повече пиеш, толкова повече и по-вкусни чинийки идват. Гърците определено знаят как да живеят.

ул. "Цар Асен" 28

Работно време: 12 - 23 ч.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал