Кино: "Сивия" с Райън Гослинг

Рутинен шпионски трилър с красиви локации и силова визия

Оценка: 3 от 5

Още от същото: "Мисията невъзможна N".

The Grey Man е гвоздеят в летния афиш на Netflix, собствена продукция с бюджет 200 млн. долара, директно за домашните екрани. Високият залог предполага проверени кадри - Marvel специалистите Джо и Антъни Русо с два "Капитан Америка" и последните "Отмъстители" в джоба.

Братското режисьорско дуо получава първи шанс от Стивън Содърбърг, след студентския им филм в Сънданс той ги кани за криминалната комедия с Джордж Клуни Welcome to Collinwood (2002). Сега Русо определят правилата, те се свеждат до "повече е по-добре", през летяща камера и трескав монтаж.

Благодарение на сценаристите историята в едноименния роман на Марк Грейни (на български от изд. "Бард", 2019) се качва на глобално екзотично ниво. С локации в Банкок, Баку, Виена и Прага, каскади в падащ самолет, летящ трамвай и взривени бронирани коли из многолюдни улици. Грейни е работил като сътрудник на Том Кланси в последните му години, Сивия очаквано е вариация на Джак Райън (по-мълчалива), с генетични следи по линията Бонд - Борн.

Гослинг играе с хладното спокойствие от Drive на Николас Рефн, с реплики от по едно изречение и неочакван релеф на културист. С кодово име "Сиера Шест", собствено няма, изваден от затвора от ментора си (Били Боб Торнтън), превърнат в машина за тайни операции. Една от тях го оставя със запис на дълбока корупция в ЦРУ, получава срещу себе си наемен убиец номер едно на агенцията (Крис Евънс, без щита на Капитан Америка, но със злодейски мустак).

Сюжетът е априорно клише, иновациите на Русо са във формата. Хореографията на градските екшън сцени е забележителна. Има густо и в ръкопашните моменти между Гослинг и Евънс, предхождани от скорострелни думи на взаимно презрение. Ана де Армас добавя симпатично бойно присъствие като агентка със съвест. Общият ефект е на плажно четиво, което минаваш на един дъх, но и толкова бързо забравяш.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  sfo091136103 avatar :-|
  sfo091136103

  Търсите заем, за да възобновите дейността си, или за реализиране на проект, или за закупуване на апартамент, превозно средство или нещо друго. Предоставям заеми от 3000 лв. до 500 000 лв. с лихва 2% на всеки, който може да изплати вярно заема. Давам кредит само на сериозни хора, които имат печеливши проекти. моля, свържете се с мен лично за повече информация: Émail : [email protected]

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал