Новият брой:
Първият опит за ротационен кабинет в България

Кино | "На западния фронт нищо ново" на Едвард Бергер по романа на Ремарк

Безчовечното лице на войната епично и интимно трогващо

+ + + + и ½ от 5

Im Westen nichts Neues

All Quiet on the Western Front по Netflix

Режисьор и съсценарист: Едвард Бергер

С: Феликс Камерер, Албрехт Шух, Мориц Краус, Даниел Брюл

Времетраене: 2 ч. и 27 мин.

Още от същото: "1917" на Сам Мендес
+ + + + и ½ от 5

Im Westen nichts Neues

All Quiet on the Western Front по Netflix

Режисьор и съсценарист: Едвард Бергер

С: Феликс Камерер, Албрехт Шух, Мориц Краус, Даниел Брюл

Времетраене: 2 ч. и 27 мин.

Още от същото: "1917" на Сам Мендес

Най-известната немска книга по света е най-после на екран с немски език и актьори. Класическата екранизация на Луис Майлстоун от 1930 г. е само година след излизането на книгата на Ерих Мария Ремарк и взема едни от първите оскари. Холивудски опит има и през 70-те, но и там оригиналното слово на Ремарк отсъства. Настоящата технически перфектна и емоционално смазваща адаптация (в каталога на Netflix) води с 9 номинации при оскарите, които очакваме на 12 март, и вече е със 7 награди BAFTA, рекорд за неанглийски филм.

Филмът на родения във Волфсбург и с швейцарско гражданство Бергер (досега главно с опит в телевизията) е тревожно актуален в един свят с течаща грозна война. Присъдата на Ремарк е над всяка война и не случайно книгата му е най-систематично изгаряната от нацистите. Филмът е верен на духа й и надгражда визуално.

Паул Боймер (Камерер) след националистическо слово на най-нелепия от учителите си заедно с трима съученици от последния клас на гимназията попада доброволец в мелачката на хора. Там е сведен до винт в машината на войната. Без илюзии, идеали и надежда.

Най-силните сцени от романа са разгърнати картинно. Чудесни актьори индивидуализират другарите по окоп. Гладникът Тяден, умникът Кроп, сладострастникът Лер получават моментите си на човешко разкриване. Най-стоплящо и житейски поучително е приятелството на Паул с виделия повече неграмотен обущар Кацински, наречен Кат. На ролята дава душа Албрехт Шух.

Вън от Ремарк е добавена линия на хуманен политик (Даниел Брюл), работещ за примирие и прекратяване на мелачката. Но Боймер, с прочетените томове на Шопенхауер и мечтите за щастие и момиче някога, е във властта на налудничав водач, сочещ врага на запад с националистически бяс. Позната и днес картина.