Маймуни през зимата

Наградите са заслужени, чувствата - истински. Високо авторско кино и здрава мелодрама във филма на Милена Андонова.

Кет Стивънс има една песен (Father and Son), разговарят баща и син, старият казва: защото ти утре пак ще си тук, но мечтите ти няма да са... "Маймуни през зимата" е за три жени, които искат мечтите си днес и са готови да се борят за тях. Трите са във времето през 20 години. Историята на Тана (Ангелина Славова) е от 2001, тя е готова на всичко, за да има деца. Нещата с Лукреция (Диана Добрева) се случват през 1981, тя иска всичко веднага, децата нямат значение. Дона (Бонка Илиева-Бони) е от 1961, за нея повече от децата стои само любовта. Освен че са различни варианти на майки и любими, ги свързва и несвършващата българска зима на тъга, мизерия и несъстояло се щастие със знаците на политическото и битовото време. Зима, понякога свеждаща проблема на трите жени до оцеляване и продължаване напред, не до сбъдване на мечти. Тогава те й се съпротивляват всяка според силите си, за което е и филмът.

Да, в "Маймуни през зимата" има метафори, но за разлика от редовния български случай не те правят историите, а обратното. Тайната на успеха му (най добър филм от Източна Европа в Карлови Вари 2006, "Златна роза" във Варна, български филм на годината и предложение за "Оскар") е, че артопаковката не накърнява емоционалното му ядро.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


5 коментара
 • 1
  Avatar :-(
  Фани

  Ох, Янко, така хубаво пишеш... И посред хубавото какво ми казваш? Че бременността е "женско предназначение"? Крави ли сме, що ли?

 • 2
  Avatar :-|
  aj

  4udesna statia, po-malko 4udesen film, no vse pak hubav- saglasen sam za Boni i opredeleno nesaglasen za nominacia za Oskar, no tova e samo moje mnenie...

 • 3
  Avatar :-|
  цецо

  абе кажете от каде да си го драпна този филм или да си го купя....?

 • 4
  Avatar :-P
  аззз
 • 5
  princess_x avatar :-|
  princess_x

  Жалко е, че все още нямаме наустина значителен български филм, но още по-жалко е, че 'Маймуни през зимата' е бил определен от Националния Съвет за Кино за кандидат за Оскар! Не жалко - ужасяващо е, защото красноречиво говори за нивото не само на нашето кино, но и на хората от всички институции, които се занимават с култура в България! Този филм има "качествата" и е на нивото на сапунена опера - от гледна точка на стенария, режисюрата, играта на актьорите, костюмите, музиката - всичко!
  Нямам представа как се обучават и подготвят студентите по киноизкуство; дали имат достъп до историята на световното кино. (Според Терзиев, Андонова е гледала "правилните" филми, каквото и да означава това, но дали е достатачно). Почти ясно е, че много от преподавателите са от старата школа и като че ли е прав Бресон, като съветва младите да не учат по университети, а да вземат една камера и да правят филми. Само че за това се иска талант и огромна култура, а такива явно в нащата страна не виреят.

  Един от коментаторите се прехласва по писането на Терзиев, но нима е "хубаво писане" използването на паразитни чуждици от рода на "визиони" (видения) и "визия" (виждане)? А да се говори за този филм като за "авторски" и да се сравнява Бони с Маняни и Лорен: Г-н Терзиев, какви "визиони" ви се привиждат?! Маняни се върти в гроба си, а Лорен би отишла там, ако го прочетеше!Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал