Полови белези

"Грозната истина" е предсказуема, но достатъчно смешна комедия за възрастни

"Няма победител в битката между половете. Враговете са си прекалено близки." Казал го е Хенри Кисинджър, печелил много по-истински войни, значи може да му се вярва. Личното ми мнение за "битката" е, че тя поначало е неравностойна и разликата е в оръжията (съответно в пораженията) - докато мъжете най-много да подценяват (или пренебрегват), жените направо си мразят... От такива позиции започват бойните действия в "Грозната истина" (The Ugly Truth), антиромантична комедия с кръчмарски език, заявяваща тезата си още с графиката на началните надписи: жените мислят и действат през сърцето си, мъжете - през пениса, режисиран без никакъв срам от клишетата австралиецът с хърватско потекло Робърт Лукетич ("Професия блондинка"). Сценарият (изненадващо подписан от три жени) цинично хиперболизира слабостите на "враждуващите" страни, като е особено безпощаден към главната си героиня.

Тя (Катрин Хейгъл) е продуцент на сутрешно шоу с катастрофален рейтинг в провинциална телевизия, работохоличка с властнически подход. Личният й живот е също катастрофа - живее сама с котарака си Д' Артанян, има списък с 10-те задължителни качества на бъдещия си любим, включващи симетрично лице и също такъв морал, който се опитва да запълни в разочароващи срещи по обяви за запознанство. За да спасяват рейтинга, шефовете й натрисат небръснат женомразец и грубиян (Джерард Бътлър, с изненадваща комедийна дарба), който води успешно шоу в нощна кабеларка точно по същата тема - грозната истина за това, което мъжете мислят за (и очакват от) жените. Формулата му накратко е, че ако има допирни точки - те са под юргана. Очаквано противоположностите се привличат. Очаквано взаимното укротяване на опърничавостите оставя белези. По-лесно зарастващите са от сексисткия кеч между двамата, по-трудно зарастващите са от прокрадващата се любов, която май е истинска.

Филмът напълно покрива заглавието си. Казва истини (90% от българските мъже, срам не срам, не само мислят, но и живеят по правилата на героя на Бътлър) по, вярно, грозен (бихме добавили още плосък и клиширан като кино) начин. Валидността му обаче е несъмнена, затова масовата публика ще се тълпи и радва в салоните, а по-тънките естети ще са възмутени. Но "Грозната истина" просто не е за тях. Докато го гледах (а и заради силовото авторско присъствие на Содърбърг в седмичния афиш), се сетих за една проверена от практиката реплика на Джеймс Спейдър от началото на "Секс, лъжи и видео": "Мъжете се учат да обичат човека, който ги е привлякъл сексуално; жените се учат да са сексуално привлечени към човека, когото обичат." В "Грозната истина" взаимното обучение продължава, макар с по-примитивни средства. Победители (виж началото) не може да има.

Още от Капитал