Google me

"Стажанти" е разтоварващ, макар предсказуем

В последната сцена на лятната комедия "Стажанти" (The Internship) вписалите се вече в новото време Винс Вон и Оуен Уилсън се разминават с небрежно облечен сравнително млад мъж, подхвърлят му свойски Hey, boss! Босът е реалният създател на "Гугъл" Сергей Брин, отдалечава се в гръб, смесвайки се тълпата гении на колежанска възраст в двора на щаба на търсачката в Mountain View, Калифорния. Във филма "Гугъл" е повече от фон на действието и удобен декор (снимано е в копие на реалния кампус), петте свещени букви са сюжетен двигател и извор на почти всички гегове.

Сюжет

Двама безработни търговски пътници над 40 карат летен състезателен стаж в калифорнийския кампус на най-известната световна търсачка. Разменят житейски уроци с невръстните компютърни гении.

Сравнението откъм познавателна страна и качество е неравностойно, "Стажанти" е предимно за разтуха. Вон и Уилсън са смешни поотделно, а когато са заедно - двойно ("Ловци на шаферки"). Тук те са ловци на нещо, което ги е изпреварило безвъзвратно - времето и ценностите на днешните около 20-годишни. Докато младите са писали програми и разбивали кодове, двамата първи приятели са продавали ръчни часовници от врата на врата. Шлифовали са занаята до изкуство, както се убеждаваме във встъпителната сцена с богат и благоразположен тъмнокож бизнесмен. Факири са на убеждаването с чар и инат, допълват се: Вон е по-устатият, Уилсън - по-изобретателният. Докато един ден се оказват на улицата - босът им (Джон Гудман) затваря бизнеса, "защото вече когато хората искат да разберат колко е часът, поглеждат телефоните си".

Накратко

След като фейсбук си има филм ("Социална мрежа"), защо и конкурентът да няма свой?!

Следва едно от най-смешните интервюта за работа в киното на новия век. Вон и Уилсън са трогателно непохватни пред изпитващите ги "гугълисти" във видеоконферетната връзка. Накрая ги вземат заради различността и оптимизма им, попадат в Аркадията на щастливия капитализъм. С кабинки за следобедна дрямка и концентрация, спирална пързалка като от увеселителен парк вместо стълби, цветни колелета за разходка сред щастливо играещите волейбол в зеления двор. Стажантите са разделени на отбори по петима, победителите в края на лятото получават заветното назначение. Едно от състезанията е игра на куидич за "мъгъли". Но има и серия отсяващи мозъчни задачи.

оценка

3 от 5

Комедията извира от срещата на несъвместимости с контрастен житейски опит и навици. Аналоговите "старци" въвеждат младите в многообразието на света и човешките отношения (надъхващата реч на Вон е с пример момичето от филма "Флашданс"). От "нърдовете" научават логиката на числата и командите и че от тях има полза. Режисурата на Шон Леви ("Луда нощ") е с усет за комедийния ритъм, импровизаторският талант на Вон и Уилсън довършва останалото. Естествено, още на 15-ата минута знаем как идилично ще свърши всичко.

още от същото

"Ловци на шаферки"

Още от Капитал