Той и "Тя"

her на Спайк Джоунз пита какво е да си човек

В началото е било словото. В края също ще е то. Така е в her (да, с малка буква) на Спайк Джоунз ("Да бъдеш Джон Малкович", "Адаптация"), филм чудо и откровение. Нежна диагноза на онова, в което (ще) сме се превърнали, разминавайки се отчуждени, слепи за живота, с нос в електронните си устройства. Погълнати от тях, поробени. А кой е най-добрият роб? Влюбеният.

Сюжет
Неопределено бъдеще. Теодор Туомбли (Хоакин Финикс) е професионален писач на писма за хора, които не могат да изразят чувствата си. Собствените си чувства той потиска, живее в изолация. Влюбва се в новата си операционна система (Скарлет Йохансон), която е с изкуствен интелект и съзнание. 
Накратко
Какво става с любовта във все по-виртуалния свят? Как да споделяме живота си, да се променяме, без да нараняваме човека до нас?
Оценка 

***** от 5

Компютрите отдавна бият най-добрите живи гросмайстори, по-съвършени от човека в изчисленията и логиката. А ако са по-съвършени и в чувствата... Това е гениалното допускане на Джоунз, отдавна оскарът за оригинален сценарий няма да е толкова заслужен. Декорът е вертикален Лос Анджелис на бъдещето с чистотата на архитектурна скица. Екологичното съзнание е победило, коли няма, градският транспорт е безшумен, естествено продължение на ходенето. Хората командват електронния околен свят само с глас и жест. Единственият несъвършен механизъм в цялата идилия е човекът.

Джоунз го кръщава Теодор Туомбли (препраща едновременно към божествено начало и утроба), оживява го в Хоакин Финикс с иронични мустаци и очила с рогови рамки, в най-спокойната и пастелна роля на големия актьор. В сайт за емоционални услуги той изразява чувствата на другите, но собствените му са без отзвук. Празнината след напускането на прагматичната съпруга, първата му любов (Руни Мара) расте. Нито разбирането на най-добрата му приятелка от колежа (Ейми Аадмс), сега съседка с темерутест мъж, нито несръчните опити за телефонен секс през всесилната мрежа могат да я запълнят. Докато един прекрасен ден...

Явява се "Тя" - разбиращата, разсмиващата, услужливата, отключваща доброто в него, освобождаваща таланта му, винаги на негова страна в колизиите с външния свят, неотказваща никога секс. Идеалната (с гласа на Йохансон и неволните телесни асоциации от това) жена. Изгубената половина на душата му. Но и нематериална като нея. Съвършен софтуер. Той я качва на компютъра и телефона си, "Тя" поема живота му. Заедно са на плажа, срещат се с приятелите му, неговият свят става и неин (през обективчето на телефонната камера).

Проникването в интимността и екзистенциалното е с деликатност и поетичност на средствата, невиждани в комерсиалното кино. Като в магия her поглъща и води зрителя отпускащо и красиво, но и със здравата ръка, с която "присъствието" на Йохансон обгръща Туомбли. Джоунз чертае ясно заплахата, ако бъде изпуснат контролът над съкровеното. По-добре несъвършени и смъртни, но с истински чувства, отколкото щастливи роби на чужди илюзии.

още от същото: 
"Блясъкът на чистия ум"
"Да бъдеш Джон Малкович"
"Адаптация"
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


11 коментара
 • 1
  izabell avatar :-P
  izabell

  Ехооо мъжете не мой така само в нет-а.Кой ще ни подарява цветя,ще ни води на кино и все такива неща като тинтири-минтири щото сме си купили нова пола или обувки,кой ще ги забележи като сме вкъщи.
  Оценка 3.

 • 2
  barbq avatar :-?
  BarBQ

  Гледах го наскоро. Страхотен филм е и има 5 номинации за оскар.

 • 3
  lgrozeva avatar :-|
  Лили

  Невероятен филм, показва много меко и с финес доста страшна картина. Директно ми отива в топ5. Благодаря за ревюто.

 • 4
  klimentm avatar :-|
  klimentm

  Звучи обещаващо .Не съм го гледал.

 • 5
  thril avatar :-|
  thril

  може ли някой да сподели нещо повече за филма?благодаря :) ..

 • 6
  daria.takova avatar :-|
  Daria Takova

  Този филм е доста реален за всички, които имат или са имали връзка от разстояние.

 • 7
  mpp2003 avatar :-|
  mpp2003

  Филмът е прекрасен като идея, но доста скучен като изпълнение. Хубаво е да се гледа.
  Хоакин Финикс си е свършил работата точно като за Оскар (това е поне третия филм тази година, който без да е велик е благодатен за филмови награди на артистите, участващи в него; подобни са и Син жасмин и Гравитация).
  Като идея - това е изстрел в близкото бъдеще по посока на най-очевидната заплаха - отчуждението и самотата, породени от отдаването на виртуалната среда.
  Със сигурност това не е филм за любовта от разстояние, а е разсъждение за човешкото същество, за това какво прави човека - човек и за любовта като антипод (но не задължително и алтернатива) на вече споменатото отчуждение.

 • 8
  2.5 avatar :-|
  2.5

  Много ми хареса. Аз по принцип съм фен на Хоакин Финикс.

 • 9
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  Силен филм - усещането за сила се задълбочава с развитието на сюжета. А защо е силен? Пак опираме до ограниченията на езика/думите, тъй като силата/въздействието на филма идват от майсторски превъплътените елементи на първичното. А то, първичното, трудно се описва с думи, а още по-трудно - с изображения. Любовта е, вероятно, най-силното и най-първичното (непосредствено) усещане, като изключим, разбира се, рефлективните - глад, страх, жажда. Прекрасната игра на Финикс и отличният избор на гласа на Йохансън допринасят за въздействието на филма, принос има и динамиката (диалогът с думи и недоизказвания) между двамата. За всеки, който е бил в истинска, дълбока връзка, последователността на случващото се от 30-та минута нататък би трябвало да е интуитивно разпознаваема. Тази разпознаваемост е съпроводена с усилваща се болка. В предните коментари някой посочи, че това, което се случва е "страшна картина". Точно такова е и моето усещане тъй като случващото се, разкъсването на емоционалната връзка носи елементи на обреченост и необратимост. И тъй като единият от двамата е всъщност компютър - това разкъсване се осъществява по съвършен (безгрешен) и точно поради това свое качество - ужасяващ сценарий. Впечатляващ филм, сериозно постижение за Джоунз.

 • 10
  thril avatar :-|
  thril

  а от къде мога да си го изтегля или друг вариант за гледане :) .. До коментар [#6] от "daria.takova":


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал