Хайде отначало

Игри с времето в хитро измисления Edge Of Tomorrow

Превъртях играта! Базисно тийнейджърско удовлетворение. Зад него - бели нощи, неясни дни, кръгове под очите. Безброй умирания и отново Reset в изкачването през нивата. Всяко умиране - безценен опит и надградено майсторство. Геймърският вариант на житейското учене от грешките. Всеки край е начало (почти по Т. С. Елиът). До сливането на рефлексите ти с тези на Играта, до заветното превъртане. Уроците на многократното умиране движат и изобретателния катастрофичен екшън "На ръба на утрешния ден".

Сюжет

Извънземни са опустошили Русия и Европа, готвят десант в Лондон. Том Круз е негероичен рекламист, преквалифицирал се във военен пиар, продава героичното лице на войната. Негов символ е жената воин (Емили Блънт), известна като Full metal bitch. Фанатичен генерал (Брендан Глийсън) хвърля Круз за урок в сърцето на боя. Набързо го убиват, но се събужда в деня преди битката. И всичко започва отначало, пак и пак...
Оценка

*** и 1/2 от 5
още от същото

Groundhog Day

"Първичен код"

Looper

още от същото
Groundhog Day
"Първичен код"
Looper
Базиран върху японски юношески роман с манга-илюстрации (All You Need Is Kill, Хироши Сакуразака) отпреди десетина години. С автор бивш програмист, който в предговора си признава, че сюжетният принцип му хрумнал точно от видеоигрите. Имал е явно и други вдъхновения, след като е кръстил героинята си воин Рита - по тв продуцентката на Анди Макдауъл, бавното завоевание на метеоролога мизантроп на Бил Мъри в Groundhog Day ("Омагьосан ден"). Истинският филм - матрица тук. Старата хрумка е шлифована и присадена в новата жанрова среда на баталния апокалиптичен екшън от професионалисти с опит - на сценария е бабувал Кристофър Маккуейри (измислил "Обичайните заподозрени"), режисурата е на Дъг Лайман, майстор на хореографирания кинетичен екшън, специалист по фалшиви самоличности и трудни напасвания между силни мъже и жени ("Самоличността на Борн", "Мистър и мисис Смит").

Те са разхвърлили тук-там и вътрешни иронии с жанра, словесни гегове с подтекст (особено при праволинейния силов сержант на Бил Пакстън), доколкото това е възможно при поръчка за $175-милионен летен блокбастър за тийнейджъри. Моменти на автошарж има и при Том Круз, оставащ в две трети от филма извън клишето на всеможещия екшън герой. В новобранеца му, трениращ неуморно и непохватно да умира с отстрочка във времето, има от стария усмихнат чар на грешащия ентусиаст от времето на "Джери Магуайър". Крехката преди Емили Блънт (след тримесечни силови тренировки и йога) е достойното му вдъхновение и ментор. За съжаление към края си филмът не издържа тежестта на умната концепция. Логиката е окастрена до незабележимост. Тежестта на поръчката заличава остатъците от "Омагьосан ден". Парадоксалният финал е като геймърско намигване. Ако нещо не разбирате - Reset.

НАКРАТКО

Геймърският филм на лятото - ефикасен, стремителен, поглъщащ. 

оценка

*** и 1/2 от 5

още от същото

Groundhog Day

"Първичен код"

Looper

Още от Капитал