Спасение от безсмъртието
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Спасение от безсмъртието

Спасение от безсмъртието

"2084-а" на Владимир Левчев

3800 прочитания

©


Владимир Левчев е писател, особено чувствителен към религията. Стихосбирката му "Кой сънува моя живот?" в края на 80-те години на ХХ век е знак не само за клаустрофобията на зазиданите в социализма, но и за обръщането към светлината на будизма, на която по онова време не са чужди и други български писатели, художници и кинаджии. Най-мащабните му преводачески проекти са все свързани с религиозни автори – макар и не от онези, които в творчеството си всъщност илюстрират своята църковна идеология. И "Вой" на Алън Гинзбърг, и "Четирите квартета" и "Пустата земя" на Томас Елиът, и "Достойно ест" на Одисеас Елитис са неорелигиозни поеми, текстове на големи модернисти, които търсят алтернативни пътища към изгубената божия любов.

В новия си антиутопичен роман "2084-а" Левчев е поставил мото от "Кухите хора" на Елиът: "Това е начинът, по който свършва светът. Не с трясък, а с хленч." Романът, чието заглавие е директна отпратка към Оруел, ни въвежда във времето след Третата световна, когато светът се състои от Град на безсмъртните и диви територии, служещи като доставчици на суровини. Това е общо място за 90% от романите в жанра. Съвършеният живот в тоталитарния "остров" и свободата да бъдеш отрепка извън него.

Отначало сюжетът тръгва като прозрачна алегория за България и САЩ. Двама братя, синове на среден мафиот от Монтанатаун - страна, разпознаваема и като съседка на родината на Дракула - живеят коренно различен живот. Единият е отворен наследник на баща си и бързо превзема върховете на престъпния свят в своята родина. Другият не може да се оправя сам в живота, чете древни текстове по философия и история (четенето навсякъде по света вече е свръхрядка способност) и бива изпратен с връзките на брат си в Града на безсмъртните.

Романът се състои от три части, всяка една от които има свой център. Фокусът в "2084-а" се мести от Третия свят на мутрите през дестилираната хипнотична лъжа на уж щастливия Град на безсмъртните до съмнителния радикализъм на една секта, наречена Портал към Безкрая. От Монтанатаун – криво огледало на всяка бандитска страна, обобщен образ на България-Афганистан-Колумбия-Ангола, към чистофайническия Град на безсмъртните, където хората са вечно млади (защото си присаждат нови органи), небето е лазурно, а къщите сякаш са от светлина, защото са дело на фирмата "Виртуална реалност" (и наистина са само прожекция).

Може да се каже, че в течение на книгата се изменя не толкова стилът (макар че устремното разказване в духа на антиутопиите, които печелят редовно наградите "Хюго" и "Небюла", наистина се редува с пасажи, които биха могли спокойно да стоят в една стихосбирка), колкото маниерът на гледане на нещата, основният проблем. И "2084-а" последователно заприличва ту на текст на Пелевин, ту на Оруел и Хъксли, за да завърши съвсем в света на Уелбек.

Не съм чел толкова добра антиутопия от български автор. Може би заради обичайното непознаване на философските измерения на жанра или заради смешните напъни да се говори за технологически иновации от писатели, които живеят векове назад от авангарда на света. Това, което Владимир Левчев ни представя като непосредствено бъдеще, разбира се, в много отношения е настоящето, в което живеем. Едно от описанията на основния му герой – онзи от братята, който напуска Монтанатаун, за да заживее в Града на безсмъртните – най-сбито илюстрира това: "Но Слав в известен смисъл беше еретик. Той не приемаше религиозните истини буквално. За него Исус беше в сърцата на хората, не в материалния свят. Сега той вече знаеше, че повечето безсмъртни, както и повечето смъртни впрочем, не правят разлика между духовна и физическа реалност, както не правят разлика между новини и реклами, между философия и търговско мото."

Повечето хора не от 2084-а, а от 2009-а не правят тези разлики. Както и повечето вече не могат да прочетат "2084-а", защото четенето – основният лост за съпротива срещу идеологиите – е практически на умиране.


4 коментара
 • 1
  vis avatar :-|
  вис

  добре - явно ще се зачете, може и да не е дидактично, скучно и монотонно, т.е. като някои други неща на автора на романа. искрено се надявам да не е!

 • 2
  Avatar :-|
  kp

  а бе този цитат е редко слаб. рецензентаааа, компромиси!!!

 • 3
  Avatar :-|
  дойчо

  Цитатът не е велика литература, вярно, Кр. На мен обаче ми хареса, че има цитат и то такъв. Защото, ако е сполучливо избран, подсказва, че книгата е посветена на темата, която иначе БГ авторите май не забелязват: смесването на реалния живот с интерпретациите му. По-дъртите проатестират срещу рекламите, но по-младите гледат ТВ специално заради тях. И не защото оттам ще научат нещо за стоките, колкото за да се кефят. Рекламите са по-вълнуващи от филмите, затова и Гърдев направи не филм, а рекламен клип.

 • 4
  marincheva2 avatar :-|
  Зоя Маринчева

  Поне три нови български романа за преекспонирането на живота през медии и реклами се рекламират в момента в медиите. Това ще е май темата на 2009. И слава богу. Дано да сме приключили вече с Буковски и пътя, и сие, както и с писателството, самовгледало се в пъпа си и разсъждаващо за писателските си екзистенции.

  "... защото четенето – основният лост за съпротива срещу идеологиите – е практически на умиране." Хм, четенето едва ли е на умиране. Фейсбук, Туиър, чат и т.н. може да не са традиционната писалка, но в много по-голяма степен тренират мускулите на писането и четенето. А защо не и мисленето, и диалога, и стила ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK