Високо, високо, високо

Милен Русков, "Възвишение", ИК "Жанет-45", С., 2011

Ние нямаме такава книга. Възраждането е език и епоха, които училището и политиците са умъртвявали с клишета в продължение на десетилетия. Затова през 90-те години на ХХ век, когато падането на комунизма сякаш ни предлагаше да преосмислим всички идеологии и трафарети, се появи смътната утопия за едно друго Възраждане – отвъд национализма и задължителната почит. Възраждане, в което всичко е възможно, защото думите и нещата все още не са намерили "правилните" си обвързвания. Възраждането като раждане, което можем да избираме – защото след 1912 и още повече след 1944 г. всичко е вече предопределено, включително унилия, безкрил начин, по който мислим себе си и света си. От всичко това не произлезе кой знае какво, но ето че посред постпреходното безвремие сега се появява романът на Милен Русков "Възвишение", за да повдигне хоризонта на душевното ни угнетение.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


11 коментара
 • 1
  barbarossa avatar :-|
  Barbarossa

  Четох веч откъслеци от книгата някакви, велика работа, вярно пише критикаря.

 • 2
  vitoryankov avatar :-?
  Янков Виктор

  Ето ли любимата поговорка на Гочо : "Научил са поп да яде варен боб, свършил са боб, отучил са поп"

 • 3
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  Айде, по-кротко с дитирамбите... Има и други, (ама много добри книги) от последните години, по историческата тема... Просто не сте ги чели.... Тук, (по тези ширини) като си нарочим няколко за гении... си карат така... завинаги....

 • 4
  ljukler avatar :-|
  Todor Peev

  До коментар [#3] от "borabora54": Дитирамби... Човек какво се включваш неподготвен? Изобщо не става въпрос за историческа тема, просто Милен Русков е наистина един уникален автор, който е имал може би малшанса да се роди в България, иначе да е един от най-модерните автори в света в момента. Силно се съмнявам, че изобщо си чел книгите му, за разлика от мен. "Джобна енциклопедия на мистериите" е може би най-стойностното и модерно нещо излизало на пазара ни от наш собствен автор през последните 30 години! Карали си гениите завинаги... Тук при нас да си нямаш късмета да ти издадат книга и някой да каже добра дума за нея. Всичките ти тези многоточия само показват, че нямаш какво друго да кажеш - хайде обоснови се - критикувай, кажи кое не е наред какво не става, а не си прави проветрение на устата.
  Хора четете :) И купувайте български автори. Книгите на този си заслужават поне всяка стотинка. След първата изобщо не можах да повярвам, че автора и е българин, има такава висока обща култура и ерудиция. А усещането, да откриваш сам в текстовете кое е истина и кое е мистификация беше просто магическо :)

 • 5
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  До коментар [#4] от "ljukler":

  Нещо не си разбрал, подготвения... Някъде да съм писал, че книгата не струва? Напротив, чудесна е! Въпроса не в това да спорим дали "ябълката сирийска или ябълката африканска е по-добра...", а да се отдаде дължимото и на други книги... От български автори, разбира се. А, то - 5-6 имена се въртят (не е само в литературата, уви! Явлението е всеобщо)... и всеки последващ опус е гениален...

 • 6
  ljukler avatar :-|
  Todor Peev

  Ами не си е проличало - да си казал, че ти харесва? Ти да си си прочел коментара след като си го написал? И много ясно, че се въртят 5 6 имена - ние с нашия огромен пазар и нашите много и даровити автори трябва да се радваме, че и толкова се въртят. Пък и ми е много интересно кои са тези други книги "по историческата тема". Сигурно някакви издания на Тангра Таннакра. Човекът за мен си е много нива над другите и това е.
  Като ти харесва книгата, кажи че ти харесва, ако не ти харесва - пак си кажи мнението, но така да нареждаш тук като баба рестититутка е доста неудачно.

 • 7
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  До коментар [#6] от "ljukler":

  Не е проличало, щото то не е разбрало... Виждам, че преливаш от остроумие с епитетите... Плоски са, пък и неуместни.... Тангра-Таннакра не чета. Колкото за "другите книги" - намери, прочети и тогава пиши, кое от кое, по-велико е... Което само по себе си е глупост някаква, ама нейсе.

 • 8
  desodanov avatar :-|
  desodanov

  борабора54, в последните години има няколко много добри неща от български автори и те вероятно се виждат от височината на "Възвишение".

 • 9
  tri4ko avatar :-|
  tri4ko

  Убава книга и убав списувател; остава и да си я найда отнейде.

 • 10
  trivial avatar :-|
  trivial

  Това е Романът


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал