Завръщането на черните лебеди

Време е да прегърнем стреса, промяната, неизвестността, казва Насим Талеб в Antifragile

Талес от Милет забогатял с опции. Наел всички възможни преси за олио в околността (с правото, но не и задължението да ги ползва) и когато реколтата на маслини се оказала изключително богата, ги преотстъпил обратно на солидна цена. Аристотел, на когото принадлежи разказът, вижда тук резултат от напредничавото познание по астрономия - още през зимата Талес наблюдавал по небето знаците на изобилието. За Насим Никълъс Талеб, бащата на теорията за черния лебед (шокове, които ни връхлитат неочаквано, с големи щети или ползи), далновидността на решението е в асиметрията на печалба и загуба при невъзможност да се предскажат събитията. Тъй като е трудно с точност да предвидим бъдещето, съсредоточаваме се на последиците от действията - дали загубата, дори и малко вероятна, ще надвиши и най-оптимистичните прогнози за печалба.

Талес печели не поради съвета на звездите, а залагайки дребна сума при вероятности да я загуби или спечели много пари. Открива ситуация на неизвестност, където колебанията в резултатите са огромни (нелинейни) и където може да реализира асиметричния си залог (ограничени загуби срещу огромен потенциал). Така философът превърнал изобилието в реколтата (колкото повече и по-неочаквано, толкова по-добре) в положителен черен лебед. Производителите на маслини пострадали. Пренаемането на пресите (колкото повече маслини, толкова по-зле) им изяло печалбите и за тях щедростта в природата разперила крила като отрицателен черен лебед. Щом условията на опция са налице, казва Талеб, даже не е необходимо да си прекалено умен или начетен, за да спечелиш.

Да припомним: в предпоследната си книга с афоризми "Прокрустовото ложе" бившият финансист предпочете да се нарича философ безделник. Antifragile* той смята за най-значимия си труд – развиваща идеи от "Надхитрени от случайността" и "Черният лебед", прозата тук е като философски трактат. Това предвещава затруднения в четенето. Но както Талеб казва, неговата популярност също е нелинейно разпределена сред отклоненията – много на брой върли критици и малко, но възторжени почитатели.

Обратно към античността и намираме Дамокъл, приближен на сициалианския тиран Дионис II, подложен на изпитание. По време на пир над главата му само на косъм от конска опашка виси остър меч. Дамоклевият меч разкрива крехкостта на успеха. След кратко или по-продължително затишие, което действа още по-зле, защото приспива бдителността, косъмът, верен на физическите закони, се къса. Богатството, колкото и да е голямо, не може да предотврати краха. Това, което има значение, е здравината на нишката, която държи меча.

Стигаме до триадата за нещата в света. Крехък – чашата на масата е крехка; счупва се при натиск; здрав – като камък; системата устоява на шокове, но не се променя; антикрехък – системата печели от (малки, дозирани) шокове подобно на мускулите. Тренирани до границата на поносимост, те укрепват. "Вятърът загася свещта и разпалва огъня" е метафората на Талеб. Градовете, които се възраждат с по-голям блясък след природни бедствия, са антикрехки. Опцията създава антикрехкост. Големите корпорации са крехки, както и затъналите в дълг икономики. Майката природа с еволюцията е антикрехка. Цялата ни модерност с мантрите за удобство и козметична сигурност е крехка. Помага й и глобализацията, защото засилва екстремните отклонения и влиянието на черния лебед.

Какво да правим? Ето една препоръка за политици и икономисти, които Талеб не обича. Трябва да разглеждаме икономиката по-скоро като котка (жив организъм), а не като пералня. Жертви сме на идеята, датираща от зората на Индустриалната революция, че светът е машина, която се управлява по инженерен наръчник, и правим скъпоструващи грешки. Централните банки и правителствата трябва да се въздържат от изкушението да заглаждат флуктуациите на икономическия цикъл, маскирайки проблеми, които избухват с по-голяма сила след време. Ако не си сигурен за страничните ефекти на лекарството, а цената е солена, по-добре не прави нищо. Интервенциите трябва да се практикуват само ако пациентът е почти на смъртно легло.

Между положителните герои в Antifragile са предприемачите, иноваторите, разследващите журналисти, хората на свободния дух. Ето една мечта на Талеб: да има национален ден на предприемачите. Трябва да сме благодарни, защото техните провали облагодетелстват обществото. Примерно качеството на храната, която ви сервират тази вечер в ресторанта, зависи от процента на затворилите врати ресторанти преди това. Секторът като цяло е спечелил от уязвимостта на някои свои индивидуални членове.

Ако се върнем към историята на Талес, ще си спомним, че забогатяването му не се дължи на експертното знание за звездите, а на готовността за риск и находчивия залог. Теориите са по-маловажни от действието, казва Талеб, защото в среда на несигурност единствено пробите и грешките дава информация. С важната уговорка: както при опцията, щетата от грешката трябва да е ограничена, а потенциалната печалба – огромна.

Можем да използваме този подход еднакво добре в политиката, бизнеса и личния живот. Прегръщаме също стреса, промяната и неизвестността. Междувременно икономистите, които могат да се съгласят с Талеб, че гигантските интервенции не са нужни, започват да се чудят как да тренират стопанствата с шокове.

*antifragile – неологизъм на Талеб. Може да преведем като антикрехък, но не като здрав (robust) – прилагателно, което често се използва за антоним на крехък. Здрави са системите, които устояват на удари без промяна. Антикрехки са тези, които се подобряват от шоковете

Antifragile: Things That Gain from Disorder. Nassim Nicholas Taleb. (2012).

Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


9 коментара
 • 1
  lot49 avatar :-|
  lot49

  Убедително, аргументирано, компетентно и със стил. Браво, Румяна, най-доброто перо в критиката за нови книги.

 • 2
  blockblock avatar :-|
  block

  След "Черният лебед" съм лют фен на Талеб. Ревюто на Antifragile е супер! Тихолова-шампион!!!

 • 3
  longin avatar :-|
  longin

  по принцип голямо ДА за книгите на ННТ , но с когато един автор вземе да вади книги прекалено често, с припокриващи се донякъде теми и съдържание (като "Надхитрени от случайността" и "Черният лебед") - нещата започват да замирисват на типичното американско печалбарство от вида "една (успешна) книга в много варианти" ; справка - Р. Кийосаки който накрая се оказа една фалирала гола вода за 24 МЛН (но с 14 книги)..и безброй други като него

  не твърдя това за ННС, и ще съм разочарован ако и той тръгне по тоя път - просто споделям опасението си....

 • 4
  longin avatar :-|
  longin

  * уточнение - в никакъв случай не сравнявам нивото на ННТ с Киойсаки, бих го сравнил с с У.Еко - който за 30 г има 5-6 книги и множество есета...дано и ННТ да е там някъде след 20 г, а не с едно и също послание препакетирано 10 пъти...

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  И какво умно има във всичко това? Да пречиш на другите и така да забогатееш? Това е превръщане на икономиката в игра на нулева сума, даже на игра на отрицателна сума - за да спечели един трябва да загубят хиляди. Това за Талес. Всъщност всички мутри в България играят тая игра - и при черешите и при фирмите на входа и на изхода. Даже и не ти трябват никакви познания по астрономия. Така са забогатяли и някои видни американци по време на златната треска - един изкупил всички лопати в района..и продавал на супер високи цени...

  Това е да спечелиш без да създадеш нищо. Всъщност даже да унищожиш.

 • 6
  mapto avatar :-|
  mapto

  До коментар [#5] от "mick":

  По принцип споделям тезата на Талеб, както споделям и критиката в този коментар. Мисля, че интересното в случая е урокът, който Талес дава на околните за това, че са позволили да станат зависими от манипулацията на един човек.

 • 7
  mapto avatar :-|
  mapto

  Темата за риска и доверието е безкрайна и е далеч от затворена страница. Както обяснява Адам Къртис във филма си Капанът (http://www.youtube.com/watch?v=gZt2HhFXB3M), рационалната Теория на игрите далеч не постига оптимални резултати, както твърди. Нещата са много по-сложни и не могат да бъдат решени от един човек или една група. Това е красотата на обществото.

 • 8
  nage avatar :-|
  nage

  Извинете, но "антикрехък"?!? Може би имаш предвид съществуващата българска дума "нечуплив" хахах

 • 9
  nage avatar :-|
  nage

  Всеки, който е прочел поне 10 изречения за борсовата търговия знае, че ограничена щета от грешка и огромна потенциална печалба не могат да стоят в едно изречение.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал