Фестивално лято 2013

Все по-лесно става да чуеш любимите си групи накуп сред природата

Дигиталната ера ни залива с видео и mp3-ки, някои от най-големите рок групи едва се издържат от продажби на дискове, но едно е сигурно: пиратството не може да спре музиката на живо. Особено ако е на поляна сред природата, пред десетки хиляди души, които пеят в един глас. И благодарение на бурно развиващите се вкусове на нашата култура всеки може да чуе любимите си групи лично в течение на няколко дни. Предлагаме ви селекция от най-интересните летни фестивали из Европа.

Tomorrowland, Белгия, 26-28 юли

Един от най-големите фестивали за електронна музика в Европа всяка година привлича гости от всички краища на Стария континент. През 2012 г. над 185 хил. души посещават събитието. Сред главните изпълнители тази са Tiësto, Carl Cox, Infected Mushroom, Avicii и Steve Aoki.

Przystanek Woodstock, Полша, 1-3 август

С над 550 хил. посетители за 2012 г. Przystanek Woodstock може да се смята за най-големия рок фестивал в Европа. Той черпи вдъхновение от оригиналния Woodstock фест и се смята за негов наследник. Само с две сцени напълно некомерсиалното събитие се осъществява с подкрепата на спонсори, а всички приходи се даряват за благотворителност. Тази година на сцената ще излязат Kaiser Chiefs, Emir Kusturica & The No Smoking Band, Enter Shikari, Ugly Kid Joe и още около 80 банди.

Sziget, Унгария, 5-12 август

От студентско събитие Sziget се превърна в един от най-големите рок фестивали в Европа. На остров в сърцето на Будапеща се събират около 300 хил. посетители, за да чуят над 1000 изпълнения на 60 сцени. Тази година голямата изненада на фестивала е австралийската група, станала любима на ценителите на рока по света - Tame Impala. Очакват се още Blur, Nick Cave & The Bad Seeds, Everything Everything, Editors, Regina Spektor, Bad Religion, David Guetta, Editors, Die Arzte, Enter Shikari, Dizzee Rascal и Azaelia Banks.

O.Z.O.R.A., Унгария, 6-13 август

Всяка година в долината до малкото унгарско градче Озора се събират около 40 хил. фенове на електронната и психеделичната музика. Хипнотизиращи сетове, декорации, които ви пренасят в света на приказките, и десетки работилници с духовна насоченост са малка част от чудесата, които този фестивал поднася. Тази година хедлайнер е световноизвестният психеделичен ансамбъл Shpongle, придружаван от други от най-големите имена в електронната музика като Solar Fields, Carbon Based Lifeforms, Electric Universe и Tripswitch.

Summer Well, Румъния, 10-11 август

Само на 80-ина километра от българската граница румънските ни съседи събират в два дни някои от най-интересните съвременни инди и алтърнатив групи. Събитието се провежда в румънското градче Буфтея, на 20 км от Букурещ. Паркът "Щирбей", в който е изградена фестивалната зона, е бил любимо място на румънската кралица Мария. Много зеленина, зона за отдих и плаж до изкуственото езеро са на разположение за посетителите. Сред изпълнителите тази година са The xx, Everything Everything, Suede, Blood Red Shoes, The Vaccines и Eugene McGuinness.

Lowlands, Холандия, 16-18 август

Ако все пак електронната музика ви идва в повече, Холандия предлага своята алтернатива с рок, поп и танцувална музика. Тази година хедлайнери са Nine Inch Nails, които ще делят сцена с Tame Impala, Nick Cave and the Bad Seeds, Editors, Franz Ferdinand, Band of Horses, Bullet for My Valentine, Noah & The Whale и Disclosure.

Rock'n'Coke, Турция, 6-8 септември

Ако и през септември не искате да пуснете лятото да си иде, можете да се разходите до Истанбул, за да чуете Arctic Monkeys, Everything Everything, Editors и  Hurts. Известен с това, че събира рок звезди на истанбулското летище "Хезарфен", Rock'n Coke е най-големият турски фестивал на открито, който събира около 40 хил. души. За фестивала се изгражда временно рок градче, което освен сцените включва площадки за скейтборд, баскетбол, тай чи, йога и полети с цепелин.

Още от Капитал