Вино за вегетарианците

   ©  Драгомир Матеев

ека го кажем - съчетаването на зеленчукови ястия с вино е много трудно. Чудесно е, че не е невъзможно. Когато менюто е безмесно, класните бутилки от Бордо автоматично отпадат, защото наситените им нюанси направо заличават постната храна. Но това фатално отношение пък отваря вратите на нови възможности. Свежи и плодови червени вина от долината на Лоара, бели с характер като ризлинг, са отлични кандидати за придружители на флоралната храна. А за салатите няма по-добри компаньони от шампанското или пенливото асти спуманте от Пиемонт.

Векове наред за вегетарианците над алкохола тегне абсолютна забрана. Обвиненията са вреда за тялото и възпрепятстване на пречистването. В последните години многобройни изследвания доказват благотворния ефект на виното върху жизнените ни функции и така започват да оспорват тази присъда. Затова, когато през 1997 екип от американски учени представя вегетарианската пирамида като модел на здравословно ядене без месо, в нея е предвидено място и за Бакхусовата напитка. Разбира се, с уговорката е за умерена консумация - по една-две чаши на ден.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал