

сп. "Бакхус"

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
ека го кажем - съчетаването на зеленчукови ястия с вино е много трудно. Чудесно е, че не е невъзможно. Когато менюто е безмесно, класните бутилки от Бордо автоматично отпадат, защото наситените им нюанси направо заличават постната храна. Но това фатално отношение пък отваря вратите на нови възможности. Свежи и плодови червени вина от долината на Лоара, бели с характер като ризлинг, са отлични кандидати за придружители на флоралната храна. А за салатите няма по-добри компаньони от шампанското или пенливото асти спуманте от Пиемонт.
Векове наред за вегетарианците над алкохола тегне абсолютна забрана. Обвиненията са вреда за тялото и възпрепятстване на пречистването. В последните години многобройни изследвания доказват благотворния ефект на виното върху жизнените ни функции и така започват да оспорват тази присъда. Затова, когато през 1997 екип от американски учени представя вегетарианската пирамида като модел на здравословно ядене без месо, в нея е предвидено място и за Бакхусовата напитка. Разбира се, с уговорката е за умерена консумация - по една-две чаши на ден.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход